English

































Ilija Bašičević Bosilj

Ilija Bašičević Bosilj
Ilija's Breath / Ilijev vdih
11.–31. oktober 2017

Ilijeva umetnost

"Slike s podpisom Ilija (v cirilici), zapisanim s tresočo roko, predstavljajo vse od svojega nastanka leta 1957 nerazložljivo skrivnost za številne kritike, ki lahko o njih z gotovostjo trdijo le eno: so dih jemajoč primer umetnosti visokega ranga, ki se izmakne vsem omejitvam v smislu svoje provenience, slogovne uvrščenosti, zgodovinskih gibanj, ali kulturnega konteksta ...
Prizori in figure so brez vsakršnih prepoznavnih značilnosti našega sveta in se pojavljajo (so razporejeni, ali razvrščeni eden zraven, nad, ali pod drugim) v strogo dvodimenzionalni ravnini, pri čemer ni zaznati niti najmanjšega sledu prostorskega iluzionizma, temveč je substanca same barve, nanešene z izjemnim občutkom, neposredni nosilec izraznosti in tenkočutnosti, torej prav tega, s čimer nas slika očara. Bosiljeve slike so nemara res naslikane ali vizualizirane zgodbe, toda v teh delih, ki v svojem bistvu obravnavajo eksistencialne osnove, dvojnost človeške usode in dvoličnost človekove narave  (življenje – smrt, dobro – zlo, lepo – grdo, resnica – laž itd.), je vsa pripoved zgoščena v emblematičnih figurah, arhetipskih podobah in brezčasnih simbolih ...
Ali Bosilj velja za "naivnega", ali kakšne druge vrste umetnika, je danes, ob koncu stoletja, ki v umetnosti beleži neznanske skrajnosti, a tudi izjemne dosežke znotraj teh skrajnosti, povsem irelevantno; pomembno je, da je Bosilj izredno idiosinkratičen umetnik, ki je kot takšen zlahka prepoznaven v sodobnem svetu umetnosti nasploh."         

– Ješa Denegri

GALERIJSKI LIST (PDF)

Ilija Bašičević Bosilj
(1895, Šid, Avstroogrski imperij – 1972, Šid, Jugoslavija)
Rojen v kmečki družini, je Ilija večino svojega življenja preživel ob delu na zemlji in v vinogradu. Med drugo svetovno vojno je moral zaradi nacističnega režima, ki je njega in njegova dva sinova obsodil na smrt, prebegniti iz domačega kraja na Dunaj. Med bivanjem tam je zbolel za tuberkolozo in se bil prisiljen vrniti domov, kjer pa je bolezen še otežila že tako garaško življenje. Po tem, ko so mu zemljo odvzeli komunisti, se je Ilija posvetil novemu poglavju svojega življenja in pričel slikati. Od leta 1957, ko so nastala njegova prva dela, do svoje smrti leta 1972, je bil slikar. Zaradi dejstva, da je bil njegov starejši sin Dimitrije Bašičević (danes bolj znan kot mednarodno priznan konceptualni umetnik Mangelos) ugleden umetnostni kritik, so številni podvomili, da je Ilija resnično avtor svojih slik, zato je bil leta 1965 prisiljen slikati pred komisijo v Zagrebu. To je edini primer v zgodovini umetnosti, ko je bil umetnik postavljen v tak položaj, da bi s tem dokazal, da je res avtor svojih slik.
Kot slikar je ustvarjal s strastjo, vsak dan, največkrat pozno ponoči. Umetnost je zanj postala religija in poklic. Njegova dela so bila razstavljena po vsem svetu; zelo zgodaj je prišel do svoje prve profesionalne pogodbe, zastopala ga je galerija Hilt iz Basla v Nemčiji. Jean Dubuffet je odkupil nekaj Ilijevih del v letu 1963, srečamo pa jih tudi v zasebni zbirki Maxa Billa.
Ilija Bašičević Bosilj je ustvaril preko 2000 slik in risb. Precejšen del hranijo v muzeju Ilijanum v Šidu. Leta 2007 ga je londonska revija Raw Art Magazine uvrstila na seznam 50 svetovnih art brut klasikov. Njegova dela so bila večkrat razstavljena ob mojstrih, kakršni so Picasso, Klee, Kandinsky, Chagall, Darger in Rousseau.

http://www.ilija-mangelos.org/
http://www.basicevic.net/

SEZNAM RAZSTAV (PDF)
- - -

Ilija Bašičević Bosilj , Ilijev vdih
11.–31. oktober 2017
KiBela / MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Otvoritev: sreda, 11. oktober 2017.
Kustosa: Ivana Bašičević Antić in Peter Tomaž Dobrila
Na ogled do 31. oktobra 2017. Produkcija: Združenje KODA MODRO in Fond Ilija & Mangelos.

- - -

KiBela / MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor, Slovenija
Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.
- - -

KID KIBLA podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor. Projekt RISK CHANGE (2016–2020) sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije.

KID KIBLA je članica M3C (Mreže multimedijskih centrov Slovenije); mednarodne platforme X-OP Izmenjava operaterjev in producentov umetnosti; in Mreže centrov raziskovalnih umetnosti (McRU).

foto: Kristijan Robič, Kibla arhiv




















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org