English

































Razstava Spomin nasilja in sanje o prihodnosti

Katalog: > Memorija nasilja.pdf
Slovenski avtorji: > link


Spomin nasilja in sanje o prihodnosti 1914 -18 / 2014
KIBLA PORTAL, 3. 4. – 1. 6. 2015, odprto od torka do sobote od 16. do 20. ure.

kuratorica: Sanja Kojić Mladenov
produkcija: MSUV, Novi Sad, Srbija
koprodukcija: KID KIBLA, Maribor, Slovenija

Igor Antić (RS-FR), Boris Beja (SI), Nataša Berk (ausländer), Igor Bošnjak (BA), diStruktura (RS) + Barbara Barbi Marković (RS-AT), DK (SI), Robert Jankuloski (MK), Jelena Jureša (RS-BE), Thomas Köner (DE-FR), Nebojša Lazić (RS-US), Marianne Marić (FR), Anuk Miladinović (CH-DE), Radenko Milak (BA), Vessna Perunovich (RS-CA), Magali Sanheira (FR), Selman Trtovac (RS) + BEAUTIFUL DAYS 1914/2014 – Luise Kloos (AT, BA, RS, HR, IT).


Nosilca projekta Spomin nasilja in sanje o prihodnosti sta Francoski inštitut v Srbiji in Goethejev inštitut iz Beograda, v sodelovanju z Muzejem za sodobno umetnost iz Vojvodine (MSUV). Projekt je posvečen stoti obletnici prve svetovne vojne, spominom turbulentnih in nasilnih družbeno-političnih okoliščin, osebnim travmam ter migracijam in sanjam znotraj sodobnega in umetniškega konteksta. Projekt pod svojo streho združuje evropske umetnike, ki za svoje izhodišče jemljejo zadnjih sto let evropske zgodovine, a se hkrati odmikajo od »preživetih debat« o nacionalizmu, imperializmu in vprašanju krivde. V njihovih raziskovalnih procesih se prepletajo različne dimenzije, pristopi in vprašanja, preteklost in sedanjost, odnosi med središčem in periferijami, vidiki mobilnosti/potovanja, migracije in izgnanstvo ter novi standardi komunikacije sodobnih lokalnih, regijskih in evropskih razsežnosti – v času, ko postaja za vzpostavitev pozicij v današnjem večpolarnem svetu vse bolj nujen razmislek o položaju političnih konstelacij in ideologij preteklosti. Skozi kolektivno umetniško prakso, onkraj nekdanjih ali obstoječih nacionalnih razmejitev in prosti vsakršnih miselnih ovir, imajo umetniki iz različnih položajev in kontekstov priložnost raziskati in ustvariti nove standarde vzajemnega prepoznavanja, spoštovanja različnosti ter mreženja in strategij kot protiutež trajni degradaciji znanja in kulturnega udejstvovanja.      

Projekt združuje več prepletajočih se tematskih sklopov, ki nakazujejo ključne elemente koncepta. Prvi je posvečen mitologizaciji samega dejanja ter preučuje vplive družbenega konteksta, kulturnih modelov in z njimi povezanih mitov o konstrukciji posameznikovih družbenih vrednot. Pri tem problematizira odnose znotraj skupnosti, ki so posledica podedovanih vzorcev vedenja in tradicionalno oblikovanih vrednot. Leto 2014 zaznamuje stoletnica začetka prve svetovne vojne, zato je ta segment še posebej zastopan v mnogih, pogosto že zaključenih umetniških in političnih projektih po vsem svetu, še zlasti pa v Evropi, kjer se posebej poudarja pomen sarajevskega atentata in njegovih protagonistov. Večinoma gre za poudarek na reinterpretaciji in kritični analizi tega simboličnega dogodka, ki so ga označili za neposredni vzrok vojne. Spomin nasilja in sanje o prihodnosti se ne ukvarja toliko z novim branjem zgodovine, temveč se osredotoča bolj na sodobne in umetniške kontekste. Predstavljeno umetniško raziskovalno delo stremi k univerzalizaciji dejanja umora in atentata, ali k psihoanalizi potencialnih nasilnih situacij preko osebnega, kritičnega pristopa, povezanega s specifiko prostora, od koder umetnik izvira ali kjer ustvarja.

 

Press

Dostop_si_NapovednikVsebina_aspx_ID=7729.pdf
NEWS_Jelenajuresa_com_about_news.pdf
RTV_4D_rtvslo_si_arhiv_prispevki-in-izjave-kultura_174329300.pdf
SelmanTrtovac_com_Memorija nasilja i snovi o budućnosti.pdf

MMC_RTV_Slovenija_spomin-nasilja__datum=2015-04-12.pdf
Spomin_nasilja_in_sanje_o_prihodnost_pressclipping_newsid=1049.pdf

Vecer_v_bron_odlita_roka_pravega morilca.pdf
www_vecer_com_clanek_201504116108856.pdf
www_radiomars_si_vsebina_otvoritev_razstave_spomin_nasilja.pdf
maribor_php.pdfmsuv_org_program_2015-04-memorija-nasilja-maribor_php.pdf
RS_Spomini-nasilja_Kaja-Kraner_080415.pdf

Otvoritev razstave (Foto Boštjan Lah)



































Postavitve del






















































































Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org