English

































Martina Zelenika MOON: MetaPerspektiva

μετα προοπτική aka MetaPerspektiva

Metafizika kot znanost o absolutnih vzrokih napeljuje na primernost spoznavanja: na poseben, ontoteleološki način razkriva utemeljenost človeškega pogleda na določena naravna počela. Vendar predpona  meta  namiguje še nekaj bistveno drugega: da je od utemeljitve tega “onkraj" v resnici odvisno, na kak način se človek orientira v svetu, ki ga obdaja. In ta svet je seveda docela fizikalen. Aristotel je to vedel, njegovi prevajalci pa ne.

Interdisciplinarni umetniški projekt MetaPerspektiva hrvaške avtorice Martine Zelenika aka Moon je oprt natanko na to dejstvo: da je  post-fizično tisto, ki utemeljuje fizikalno, in da je, v kolikor ga dojemamo tako, tudi odločilno za nastanek novih, v primeru Zelenika mutiranih, ne-človeško proporcioniranih kreacij. Umetnica Moon sintetizira medije in sintagme, povezuje fizikalno in artistično: rekli bomo, da transdisciplinarno spaja  tukaj  z  onkraj. Pri tem ne išče toliko navidezne, pogosto tudi neobstoječe harmonije, temveč pošteno priznava odkrito dis-harmoničnost globalne hipokrizije in tako sili opazovalca k avtorefleksiji individualnega socialnega okolja. Smo tisto, kar nam rečejo, da moramo biti.

Meta-perspektiva je seveda avtoričina paralaksa družbenega ne-reda: reflektira jo natančno zato, ker v modernem času ne obstaja več. Perspektivičnost pogleda se je preobrazila v metapsihozo, ta pa v metastazo sodobnega globalizacijskega trenda: odžreti človeštvu, kar je človeškega, ter mu posledično z implementacijo možganske meta-paralize izsesati še zadnji neobdavčen delček krvi: absolutni, docela nemetafizičen, individualni Rh-. 

Nina Jeza,
Artists&Poor’s





Martina Zelenika aka MOON (1978) je priznana hrvaška umetnica. Zaključila je Likovno akademijo v Zagrebu in nadaljevala magistrski študij na Likovni akademiji v Ljubljani, študijski program Video in novi mediji. Udeležuje se različnih umetniških rezidenc. Živi in dela v Zagrebu.

Izjava umetnice:
Interdisciplinarnost je glavna značilnost mojega umetniškega izražanja. Raziskujem prostor in čas onkraj, preko znanosti in duhovnosti intuitivno pristopam k realizaciji umetniškega dela, opazovalca pa vpeljujem v fluidno intimno in duhovno izkušnjo. Trenutno se posvečam trem projektom, ki predstavljajo vsebinsko ogrodje mojega dela: Interdisciplinarni in inovativni projekt TAB_pismo, s katerim nameravam raziskati neznane meje znotraj komunikacijskih področij pisma-zvoka-slike. Projekt predstavlja novo vizijo komunikacije v digitalni eri, njegov namen pa je integrirati umetnost v družbeni vsakdan. OTISCI izvan pravila (Nepravilni ODTISI) je ciklus risb (tehnika črni tuš na papirju), ki povezujejo matematiko, notranjo vizijo, astronomijo in geofiziko v fluidno izkušnjo prostora. Že več let raziskujem vibracije prostorske perspektive. S postopnim menjavanjem smeri gibanja ustvarjam iluzionističen zemljevid prostora, ki na gledalca učinkuje kot meditativna dinamična vibracija. Glavni objekt, ki se pojavlja kot osrednja tematika na risbah velikega formata, so specifično upodobljeni udarni kraterji, nastali iz elipse, t. i. nepravilne tirnice.   Najnovejši ciklus Projekcije onkraja (tehnika grafitni svinčnik na platnu) se nanaša na novo pojmovanje vesolja, v fiziki znanega kot holografsko projekcijo vesolja imenovano Amplituhedron, medtem ko z lastno notranjo projekcijo ustvarjam novo vrsto humanoidnih mutantov, ki predstavljajo univerzalno ljubezen oziroma našo lastno duhovno projekcijo kot žarišče življenja, čisto božansko energijo.
V veliko čast in zadovoljstvo mi je, da imam priložnost prvič predstaviti celoten tematski koncept namenjen zdravljenju kontaminirane družbe, z razstavo MetaPerspektiva, kjer se predstavljam z omenjenim najnovejšim ciklusom v galeriji KiBela v MMC KIBLA, Maribor. Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem sodelavcem in Vesolju, ki nas je združilo.

MOON, 2015.


Galerijski list

E-MAIL: info@martinazelenika.com
WEB: www.martinazelenika.com

Razstava bo na ogled do 19. septembra 2015.

KiBela, prostor za umetnost, je odprta od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.

Fotografije (Janez Klenovšek)




































Postavitev del (Janez Klenovšek)















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org