English

RAZSTAVA MATERIALNOST V KIBLA PORTALU

MATERIALNOST
19. 4.–15. 9. 2013

KIBLA PORTAL
Valvasorjeva ulica 40, Maribor

Video

Fotografije


RAZSTAVA MATERIALNOST V KIBLA PORTALU

 

Na razstavi Materialnost sodeluje petdeset umetnikov in umetnic, večina slovenskih, ki se jim pridružuje nekaj gostujočih mednarodnih umetnikov in umetnic, povabljenih na podlagi umetniških del, ki se navezujejo na vsebinska izhodišča razstave, materialnost. Umetniška dela v kuratorski viziji materializirajo subjektivno vizijo snovnega v okviru širokega diapazona avtorskih poetik.

Ker je vsak izbor inherentno fragmentaren, se kuratorja razstave zavestno odrekata tako enciklopedičnim pretenzijam kot aspiracijam po formiranju novih kanonov in pisanju nove dogme zgodovine umetnosti. Gibalo razstave je postavljanje umetniških del avtorjev in avtoric, ki pripadajo izrazito različnim miljejem, a razkrivajo sorodne ustvarjalne vzgibe. Tako se v prostoru vzpostavlja konstelacija del, postavljenih v neformalen, sproščen odnos, ki mehča utesnjujoče konceptualistične diktate in se prepušča subjektivnemu toku misli, skozi katerega se odpirajo novi dialogi med deli in avtorji.

Sodelujoči slovenski umetniki in umetnice: Zdenka Žido, Kamila Volčanšek, Petra Varl, Iva Tratnik, Damijan Švarc, Jože Šubic, Jane Štravs, Jože Slak Đoka, Duba Sambolec, Branimir Ritonja, Vlado Repnik, Peter Rauch, Mark Požlep, Ervin Potočnik, Borut Peterlin, Mojca Oblak, Živko Marušič, Ira N. Marušič, Polona Maher, Laibach, Benjamin Kreže, Damijan Kracina, Jasna Klara Kozar, Rudolf Kotnik, DK, Aleksij Kobal, Jaša, Matej Jarc, Marko Jakše, Zdenko Huzjan, Meta Grgurevič, Metod Frlic, Vadim Fiškin, Dušan Fišer, Mitja Ficko, Elena Fajt, Sandi Červek, Andrej Brumen-Čop, Rajko Bizjak, Saša Bezjak, Goran Bertok, Emerik Bernard, Nataša Berk, Boris Beja

Gostujoči mednarodni umetniki: Karina Smigla-Bobinski, Vlasta Delimar, Oliver Pietsch, Goran Tomčić, Jule Ja Kantor, Martina Zelenika-Moon

Mariborska razstava je kuratorski projekt Aleksandre Kostič in Žige Dobnikarja v gverilskem stilu, ki zavrača ustaljeno kuratorsko redosledje. Nastajala je skozi dinamični dialog med starejšo nostalgično kuratorico in mladim uveljavljajočim se kuratorjem. Razstavo sta izoblikovala na vozlišču treh determinant, vsebinskih opredelitev, umetniških del in prostora.

Končni izbor umetniških del temelji na prepletu petih vsebinskih izhodišč materialnosti:
1.snovnost sama na sebi, čista, otipljiva materija in mikro zaznava le-te 
2.percepcija in refleksija zunanjega, čutno in mentalno zaznavnega sveta
3.snovnost živega telesa, telesa kot objekta in predmetnega sveta
4.entropija in razkroj materije, prehajanje v druga stanja, spreminjanje 
5.preplet materialnega in nesnovnega v enovitem organizmu ter nesnovno kot esenca snovnega.

Med izbranimi umetniškimi deli so nekatera že skoraj pozabljena ali spregledana, druga del kanona slovenske umetnosti, spet tretja produkti sodobnih uveljavljenih umetnikov in naprej do del mladih, ambicioznih in obetavnih avtorjev. Začetni nabor, ki se je skozi proces koncipiranja razstave ožal, je obsegal sto štirideset imen slovenskih umetnikov in umetnic, kar kaže na izjemen potencial slovenske umetnosti in kulture ob dodani listi  potencialnih mednarodnih gostujočih umetnikov in umetnic.

Stebriščni prostor KIBLA Portal v izmeri dva tisoč kvadratnih metrov omogoča neutesnjeno razstavljanje del, saj njihove fizične danosti pogosto presežejo obstoječe razstavne zmožnosti. Stara hala, preoblečena in prenovljena, je del zgodovine, zaznamovane z monumentalno, nekdaj proletarsko identiteto, in že sama po sebi določa ter usmerja postavitev.
Uporaba in prevrednotenje tovrstnega prostora je tudi opozorilo na (ne)slutene možnosti slovenske industrijske dediščine, ki nezavarovana pogosto propada ali pa je odstranjena v imenu dozdevnega razvoja, ki mu pogosto povsem umanjka vsaj bežna zgodovinska refleksija.

Skozi proces nastajanja razstave je bila zaznana kakovost posameznih umetniških opusov slovenskih umetnikov in umetnic, ki so šibko prezentirani na svetovnem spletu, ne samo zaradi pogostega manka posameznih predstavitvenih spletnih strani ampak tudi zaradi šibkega arhiviranja na spletnih straneh ključnih institucij, ki se ukvarjajo z arhiviranjem recentne zgodovine umetnosti Slovenije. Osnovna komunikacija na svetovnem spletu je postala neobhodno in ključno orodje za razvoj, izmenjavo in prepoznavnost slovenskih umetnikov. Nedostopnost posameznih arhivov in trenutno stanje stvari je spodbudilo aktivistični, raziskovalni in gverilski pristop.

Materialnost je manifest, izjava o nujnosti ambicioznega delovanja ne glede na otežene okoliščine v obdobju, ki kulturo in umetnost na splošno dojema kot odvečno in nepotrebno.

Razstava Materialnost je del dvoletnega projekta, ki povezuje štiri evropske partnerje – WYSPA, Umetnostni institut, Gdansk, Poljska, VESSEL, Bari, Italija, Politehnični institut Tomar, Portugalska in KIBLA, Maribor, Slovenija – z namenom raziskovanja materialnosti v sodobni vizualni kulturi in umetnosti. Navdahnjena z industrijskimi okolji Gdanska, Guimarãesa, Maribora in Barija vsaka partnerska institucija umetnost razume precej drugače, saj umetnostne postulate narekujejo specifična kulturna okolja in sodobni lokalni trendi, bolj kot se zavedamo. Projekt je bil vzpostavljen v letu 2012, v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, ki se nadaljuje v 2013.

Razstava bo odprta do 15. septembra 2013, od torka do sobote med 11. in 19. uro.
Vstop prost.

Produkcija: KIBLA
 

Projekt: MATERIALNOŠČ/MATERIALITY


Financerji:


Pomoč pri izvedbi projekta:
                       

Fotografija za medije

S podporo Programa Kultura Evropske Unije, Ministrstva Republike Slovenije za kulturo in Mestne občine Maribor.

Vsebina je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije, Ministrstva RS za kulturo ali Mestne občine Maribor.

Članki

VECER_Industrijska_hala_ima_spet_umetnisko_vsebino-19-04-2013.pdf
VECER_manifesticna_materialnost-08-05-2013.pdf

Fotografije (Martina Zelenika Moon)

Fotografije (Boštjan Lah)
Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org