English

































Uršula Berlot: Bodyscope

Uršula Berlot: Bodyscope

Velik del opusa Uršule Berlot zaznamuje raziskovanje stičnih točk med znanostjo, predvsem medicino, in umetnostjo. Njena dela pogosto temeljijo na rekontekstualizaciji vizualnih rezultatov medicinskih diagnostičnih tehnik – ti so iztrgani iz bolnišničnega konteksta, včasih tudi računalniško obdelani in preneseni v kontekst umetnosti. Avtorica v svojih postavitvah vzpostavi specifično poetiko, ki se pne med visoko estetizirano tehnološkostjo, ki jo poudarita velikokrat monokromen vtis ter značilna tendenca k urejeni simetriji, in prosojnim, skoraj efemernim značajem del, katerih materialnost pogosto rahlja igra svetlobe. Podobe telesa in krhkost njihove inkarnacije v galeriji aludirajo na nekatere temeljne dihotomije, ki so močno zaznamovale zgodovino umetnosti – vidno in nevidno, materialno in duhovno, minljivo in večno. Toda sprememba konteksta ne prinaša le nove estetske vrednosti in konotacij minljivosti, temveč predvsem preizprašuje pomen medicinskega podobja v sodobni družbi.
Bodyscope je prostorska instalacija, nastala v času, ko je v medicini tehnološko oko naprednih tehnologij prikazovanja skoraj povsem nadomestilo neposredno čutno zaznavo. Pogled v telo je vse od renesanse imperativ medicine – videti, pomeni razumeti, razumevanje pa je navidezno le korak proč od obvladovanja in poljubnega oblikovanja. Ideal zahodne medicine je postalo transparentno, povsem spoznavno telo, ki pred panoptičnim kliničnim očesom ničesar ne more skriti. Težnja po razumevanju in obvladovanju človeške fiziologije je seveda razumljiva in v kontekstu izoliranih medicinskih raziskav benigna.
Vendar nove tehnologije, ki sežejo globlje v telo in vidijo vse več, niso le nevtralna orodja zaprta za bolnišnične zidove – z razkrivanjem vedno novih skrivnosti človeške fiziologije aktivno oblikujejo javno predstavo o telesu. To je tako posledica težnje medicine po tem bolj natančni in nazorni dokumentaciji posegov kot tudi želje medijev po prikazovanju vsebin vezanih na telo – te so privlačne zaradi voajerističnih konotacij, ki jih pogled na telo drugega inherentno nosi, hkrati pa sta zdravstvo in zdravje vedno aktualni politično-ekonomski temi. Voajeristični privlak in obča fascinacija z zdravjem ter zdravljenjem združena z izjemno naprednimi tehnologijami “gledanja v telo” tvorijo fascinanten spektakel, ki je medicinsko podobje zasidral globoko v javno sfero.
Bodyscope tako odpira vprašanja telesa, tehnologije in identitete v času, ko je notranjost telesa vse prej kot skrita, hkrati pa pod dvom postavi lovljenje ideala transparentnega telesa – pogledu, pa naj gre za pogled oči ali za traktografijo, vedno nekaj uide.
Žiga Dobnikar

Galerijski list

Uršula Berlot: Bodyscope
Razstavljena dela:
Anatomical Transfigurations / Anatomske transfiguracije, 2012, rentgenski filmi, serija štirih del

Vanitas – Self-portrait / Vanitas – avtoportret, 2012, video loop, zvok: Scanner - Robin

Rimbaud, posebni efekti: Sunčana Kuljiš

Bodyscope, 2012, aluminijasta plošča, video loop

Fibertract Kaleidoscope, 2012, pleksi stekli, video loop


URŠULA BERLOT, rojena v Ljubljani leta 1973, je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter na Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu. Leta 2002 je magistrirala, osem let kasneje pa doktorirala na ALUO, kjer je trenutno zaposlena kot docentka. Je vizualna umetnica, predavateljica in teoretičarka, ki v svojih subtilnih in minimalistični estetiki zavezanih delih povezuje in problematizira umetnost ter znanost.
Je prejemnica številnih nagrad: priznanje za pomembne umetniške dosežke Univerze v Ljubljani leta 2008, štipendijo Schering Stiftung in enoletno rezidenčno bivanje v Künstlerhaus Bethanien leta 2007, nagrado fundacije Pollock-Krasner leta 2005.
Pomembnejše razstave: 3rd Quadrilateral Biennial: Media Art – Angles and Intersections, Rijeka (2009), Sci-Art, Galerija Enrico Astuni, Bologna (2009), Glow 08: Forum of Light in Art and Architecture, Eindhoven (2008), Transmediale 08: Conspire, Haus der Kulturen der Welt, Berlin (2008), Art´Fab: l'Art-la Femme-L`Europe, Saint-Tropez (2006).


Vljudno vabljeni!

Razstava bo na ogled do 29. 9. 2012


7. september – 29. september 2012
Odprtje: 7. september 2012 ob 20. uri
KiBela / KIBLA, Maribor


KiBela, prostor za umetnost, je odprta vsak delovnik in ob sobotah od 9. do 22. ure.

Podpora: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS, Mestna občina Maribor, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS v okviru OP IPA SI-HR 2007–2013, Urad za mladino RS ter s podporo Programa Kultura, Leonardo da Vinci in Mladi v akciji Evropske unije.

Fotografija: Metod Baloh























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org