English

































Alenka Sottler, Knjižna ilustracija za odrasle: »Dobro jutro« / »Good Morning«

Slikarka Alenka Sottler, prejemnica velike nagrade za ilustracijo na tretjem hrvaškem bienalu ilustracije v Galeriji Klovićevi dvori leta 2010, je kot avtorica prisotna na vseh pomembnih svetovnih manifestacijah, posvečenih ilustraciji. Kandidatka za Andersenovo nagrado leta 2011 – kar v slovenski javnosti ni dovolj izpostavljeno – na razstavi v Mariboru znova odkriva lucidnost in kritičnost. S svojo izvirnostjo so v Zagrebu izpostavljeni ciklusi grafik in ilustracije izbrane poezije. Ustvarjalka čudežnega opusa z eksperimentiranjem s slikarskimi tehnikami in z močno sugestivnostjo ustvarja čarovnijo za gledalce.
Ilustracije Alenke Sottler prikazujejo obiskovalcem vedno nove rešitve, svežino, inovativnost in življenjsko energijo, skratka tisto, kar predstavlja kvaliteto, ki bi jo manifestacije predstavitev ilustracij v mednarodnem kontekstu morale podpirati. Njen opus je nakazal možnosti predstavitev v različnih medijih, mednarodno prepoznavnost, vrednotenje skozi intelektualno nadgradnjo, postavljanje vprašanj in primerjav. Izstopa med ilustratorji, prepoznavna po mojstrski risbi, s katero s poznavanjem tradicije slovenske šole upodabljanja popularnih svetovnih pravljic, preizprašuje osebne izzive, za kar je potrebno izvrstno literarno predznanje, natančna roka in analitično oko. Ustvarja ilustracije, polne arhitektonsko kompleksnih, metafizičnih prostorov, s katerimi gradi poseben, delno idealiziran, večdimenzionalni svet. Svojevrsten sodobni iluzionizem je med ostalim oblikovan tudi z igro kontrastov in monokromatskostjo. Ta svet, za razliko od danes vseprisotnega potrošništva, lenega opazovalca izčrpava s kompleksnostjo, ambicioznega pa z navidezno hermetičnostjo prizora in v vsakem primeru izključuje pasivnost. Podoben pristop bi lahko gledalce zainteresiral že s tehniko in dimenzijo originala, za razliko od pogosto naročenih, plačanih ilustracij. V nasprotju s komercialnim pristopom k ilustraciji Alenkin stil nadgrajuje in dopolnjuje, ne da bi izgubljal pri kasnejših reprodukcijah. Ob razumevanju sveta in priljubljene literature ji je uspelo obdržati tudi zapuščino ustnega izročila ter brez kompromisa vključiti več medijev. Danes prevladujoča vizualna sporočila, ob nezadostni sociološki analizi in pri pomanjkanju kritičnosti, zasičenost s slabimi (s)likovnimi rešitvami na tv programih, neselektivno kopičenje podatkov s spletnih strani, prav tako kot letakov s promocijskimi aktivnostmi šoping-centrov, podčrtujejo pomanjkanje prave ilustracije kot tudi resnih komentarjev. Kot da smo samo črtice in številke prazne kode, brez identitete.
V duhu galerijske promocije resnega umetniškega projekta, pa naj je to časopisna ali literarna ilustracija ali kaj drugega, bi v inovativnih vizualnih vsebinah, kakor jih vidimo na tej razstavi, morali skupaj preseči vsiljeno uniformno sliko. Zasipani s cenenostjo bi brez takih doživetij težko osvežili svoj pogled na smisel vrednot. Skozi proces je seveda mogoče kombinirati izkušnje slikarja, kiparja, dizajnerja, založnika. Likovna publika bi lahko med drugim  prepoznala kot končno odločilno percepcijo ne samo likovno temveč tudi vsebinsko kvaliteto, še posebno na področju ilustracije za odrasle. Poezija – lirična, osebna, intimna ali tudi neobjavljena prozna dela "raztegljivih" form je dobrodošla inspiracija. Z nadgrajevanjem osebne meditacije o likovnosti, z najdenjem mesta prodora v bistvo duhovnega prizora, je Alenka v nekaterih dosedanjih delih kreirala delno zamaknjeno, nadrealno realnost … Ali gre za matematično konstruiran svet monumentalnega, ne-emocionalnega prizora z renesančno globino, ki lahko proizvede občutek brezčasja? Ali gre za kreativno dokumentiranje osnovnih zakonov optike? Ali govorimo o meditativni potrpežljivosti risarke s kritično distanco s perspektive mlajših? Alenka Sottler pri interpretiranju resnih tem uporablja inovativne postopke. Med ostalimi izrezuje tiskano besedilo, ga pomanjšuje, povečuje izbrane sintaktične elemente, jih osvetljuje, potemni, da bi iz vsega tega sestavila največkrat črno-belo ilustracijo. Tiste, nastale s filozofsko-risarskim preverjanjem banalnih trgovskih kod, poudarjajo  njeno posebnost.
Z ilustracijami v knjigi Prividi Nika Grafenauerja, za katere je nagrajena s samostojno razstavo v Zagrebu, ji je uspelo na sorazmerno malih formatih na tiskanem velikem formatu pričarati emocije in duhovna stanja vseh "nas" v današnji socialnih kontekstih. Podobni formati, sestavljeni iz stotin drobnih potez, s katerimi celota pridobi globino razlage in ne samo volumen,  pa tudi globino kritike potrošniške družbe, predstavljajo osnovo te postavitve.
Z interpretacijo teme "Splav Meduze" umetnica razkriva, da literarno in zgodovinsko znani liki, prav tako kot slikarji ali današnji navadni ljudje, hlepijo za novimi avtomobili, sogovorniki ali interpreti, najpogosteje v korporacijsko dizajniranem in potrošniškem lažnem svetu pravljic za odrasle.

Kuratorica razstave:
mag. Koraljka Jurčec Kos
Koncept in postavitev razstave:
Alenka Sottler (http://www.sottler.si), Matija Jemec
Tehnična pomoč:
Simon Sedmak, Gorazd Gruntar
Glasba:
Steve Reich: Four Organs (1970)

Galerijski list

13. januar 2012 – 4. februar 2012
Odprtje: 13. januar 2012 ob 20. uri
KiBela / KIBLA Maribor

KiBela, prostor za umetnost, je odprta vsak delovnik od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure, v nedeljo je galerija zaprta.

KIBLA15let
Podpora: EU-EACEA, Program Kultura, Bruselj, Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor, Urad za mladino.

Članki

VECER_Ilustracija_je_pri_nas_ena_paradnih_umetniskih_disciplin-27-01-2012.pdf
Vecer_Kultura_Vsepricujoci_globalizacije_Alenka_Sottler_str_14_10_2_2014.pdf
Delo_Kultura_Nagrade_presernovega_sklada_Alenka_Sottler_str_22_7_2_2014.pdf

Video

Podelitev Prešernovih nagrad, 7. 2. 2014, RTV SLO (MMC), (Alenka Sottler, od 18:30-20:20)
ava.rtvslo.si/predvajaj/podelitev-presernovih-nagrad/ava2.174260192/

Fotografije (Boštjan Lah)























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org