English

































Vzajemen obisk

Reciprocal Visit / Vzajemen obisk (Iade-i Ziyaret)
Kibela, Maribor, Slovenija
otvoritev 17.9.2010, 20.00

Umetniki: Endam Acar, Selda Asal, Volkan Aslan, Fatma Çiftçi, Zeren Göktan, Deniz Gül, Gözde İlkin, Ceren Oykut, Gökçe Süvari, Sophia Tabatadze, Nadia Tsulukidze, Sona Abgaryan, Tsomak Oga, Ali Hasanov, Shahab Fotouhi
 
Kustosinja: Serra Özhan

Ekipa Apartment Project iz Istanbula je predstavila svoj najnovejši projekt po imenu Reciprocal Visit / Vzajemen obisk. Projekt se navezuje na delo vizualne umetnice in ustanoviteljice umetniške pobude Selde Asal, ki je tudi avtorica koncepta projekta. Reciprocal Visit / Vzajemen obisk je eksperimentalna delavnica, ki jo sestavljajo fotografije, video posnetki, besedila, interakcije in pogovori med udeleženci, ki prihajajo iz različnih področij, kot so fotografija, video, glasba, performans, slikarstvo in sociologija. Ime projekta izvira iz kulture “vzajemnih obiskov”, ki je močno prisotna v Armeniji, Iranu, Azerbajdžanu in Gruziji, pa tudi v mnogih arabskih državah in Turčiji. Umetniki materiale za projekt ustvarjajo, ko so na poti, ko se ustavljajo, obiskujejo ali kje ostanejo dlje časa.

Konceptualni okvir delavnice, ki je razdeljen na dve stopnji, sta pripravili video umetnica Selda Asal in kustosinja Serra Özhan. V prvi fazi projekta so umetniki Endam Acar, Selda Asal, Volkan Aslan, Fatma Çiftçi, Zeren Göktan, Deniz Gül, Gözde İlkin, Ceren Oykut, Gökçe Süvari in Sophia Tabatadze aprila 2009 obiskali Gruzijo, Armenijo, Azerbajdžan in Iran.

Kolektiv je izvedel eksperimentalno vajo, ki so jo pripravili vnaprej in jo nadalje snovali na svojem potovanju z avtobusom in vlakom. Pripravili so eksperimentalno delavnico, ki vključuje različne zamisli članov kolektiva, različne izkušnje, ki so se porodile med druženjem in skupnim doživljanjem, različne pripovedi, prikazane s pomočjo različnih materialov in risb, fotografij, video posnetkov, besedil, pa tudi pogovorov, v katerih so sodelovali, in krajev, ki so jih obiskali.

Druga faza projekta je bila delavnica, ki so jo julija 2009 organizirali na razstavišču DEPO z umetniki iz držav, ki jih je kolektiv obiskal: Sophia Tabatadze, Nadia Tsulukidze, Ali Hasanov, Tsomak Oga, Sona Abgaryan in Shahab Fotouhi.

Na razstavišču DEPO so bili med 20. novembrom in 31. decembrom 2009 na ogled materiali, ki so nastali v obeh fazah, arhiv produkcijskega procesa in izbor iz video arhiva gruzijskega Arhiva sodobne umetnosti 'Archidrome'.

www.apartmentproject.com

Razstava je na ogled do 2.10.2010.

Razstava je del projekta X-OP, ki je podprt s strani Evropske komisije – Program Kultura ter Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Maribor.

Program KID KIBLA podpirajo Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor in Urad za mladino RS. KIBLA je del Mreže multimedijskih centrov Slovenije M3C.

Fotografije (Avtor: Boštjan Lah)

















































Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org