English

































X-OP: OPEN SOUND LAB - Tengal, Marko Batista in Ana Pečar

X-OP: OPEN SOUND LAB
MMC Kibla, ponedeljek, 2.11.2009, ob 19.00

TENGAL - medijski umetnik
SABAW - realno virtualna organizacija posameznikov, kolektivov in institucij
MARKO BATISTA - umetnik, mešani mediji
ANA PEČAR - intermedijska umetnica

Koprodukcijski eksperimentalni avdio-video nastop Tengala (Manila, Filipini), Marka Batiste (Ljubljana, Slovenija) in Ane Pečar (Maribor, Slovenija). Združeni v Open Sound Lab odpirajo kreativne prostore občinstvu ter na ta način vzpostavljajo pogajalski moment v okviru kreativnih procesov, strategij sodelovanja in interakcije, metod upodabljanja in predstavljanja kompozicij elektronske glasbe in video transmisije.


Dogodek se je zgodil v okviru projekta X-OP, ki je gostil Tengala, rezidenčnega umetnika iz Filipinov.
X-OP - Izmenjava operaterjev in producentov umetnosti,  je postopoma rastoče omrežje umetnikov, raziskovalcev, operaterjev, producentov in centrov, s katerim želimo vzpostaviti Evropsko platformo za ustvarjanje umetnosti in izmenjavo. S svojimi lokacijami, prostori in uporabnikom prilagojeno tehnološko infrastrukturo spodbuja mobilnost umetnikov, teoretikov in vodstva. Projekt je zasnovan tako, da krepi vseevropsko sodelovanje, skupno produkcijo in interdisciplinarni pristop k umetnosti.
X-OP je večletni projekt, traja od 2008 do 2011 in je podprt s strani Evropske komisije – Program Kultura ter Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Maribor.

Tengal, ki deluje v Manili, je interdisciplinarni medijski umetnik, skladatelj - glasbenik, kurator/producent in filmar, ki pri delu uporablja različne medije. Pri različnih projektih na Filipinih in drugod deluje kot producent in organizator ali preprosto sodeluje. Njegovo delo se osredotoča na neposredne izkušnje, sprejemanje tveganj in osebno interakcijo med umetniki in občinstvom, pri tem pa poudarja situacijski potencial uprizoritve v živo, sodelovanja več medijev - posebej zvoka in podobe - in odkrite izmenjave med subkulturnimi in akademskimi pobudami. Ustanovil je SABAW Media Art Kitchen – neprofitno krovno omrežje in platformo, ki jo vodijo umetniki in je namenjena vsem vrstam informacij in komunikacij, ki se prenašajo preko sodobnih elektronskih medijev s poudarkom na regiji Jugovzhodne Azije.

Marko Batista je slovenski multimedijski ustvarjalec, ki je svoje eksperimentiranje z digitalnimi zvoki začel kot član skupine Klon:Art:Resistance. Njegova zvočna dela se predvsem osredotočajo na dislocirane zvočne zapise, tehnologijo, mrežne sisteme, hibridne signale ter digitano procesiranje. Veliko se ukvarja z živim sintetiziranjem zvoka na raznih festivalih in sodeluje z različnimi avtorji eksperimentalne glasbe. Na pobudo tandema son:Da so v Moderni galeriji in festivalu Pixxelpoint izvedli projekt ‘Kompozicija za film’ na katerem so sodelovali tudi Samo Salomon, Luka Prinčič, Miha Ciglar, Samo Pečar in BorisŠaletić.

Ana Pečar
(1977) - Deluje in živi na križišču novih tehnologij in starih religij. Njeno delo stoji na temeljih goste in čvrste dediščine učenosti ter plasteh neresnične resničnosti. V njenem delovnem območju so video umetnost, intermedijski plesni performansi in audiovizualne instalacije v dialogu s specifičnimi prostori. V montaži zvoka in slike sledi ritmu, pulzu časa. Anina namenska metoda je vzporedno delovanje v več skupinah. Zaprisežena je: Digitalni komuni (igri plesalke in tehnologije), Traku 47 (multimedijskemu kolektivu, delujočem na področjih računalniško proizvedene glasbe, akustičnih zvokov, slikanja v živo, videa in javne provokacije), BBM (skupina s sedežem v Berlinu, specializirana za razvoj prototipov umetniških pripomočkov novih tehnologij in medijskih umetniških predmetov, kot so roboti, video zidovi, stroji za produciranje videa in zvoka), Byzantine Cadillacu (avdio-vizualnemu kabaretu) in SO0GLEDom (novi produkcijski enoti, samoorganizirani skupini samostojnih avtorjev, izhajajočih iz različnih umetniških področij, kuratorstva, producentstva, teorije in kritike, novinarstva).

SABAW je neprofitna kulturna organizacija, ki jo vodijo umetniki in je zasnovana kot platforma za številne resnične in virtualne organizacije, ki delujejo na širokih področjih umetnosti  in tehnologije s poudarkom na regiji Jugovzhodne Azije. SABAW je krovna organizacija, ki jo sestavlja vrsta posameznikov, kolektivov, organizacij in skupnosti, vendar ne njihovo število ne identiteta nista stalni. SABAW je v tem smislu organizacija, ki se ponaša z odprto strukturo in spodbuja decentralizirana omrežja, zato je izmenjava in povezovanje v njenem okviri bolj dinamično, raznoliko in po potrebi odprto. SABAW je organiziran kot razpršen laboratorij, ki ga sestavljajo ljudje, projekti, organizacije in partnerji. To omrežje podpira in vzdržuje večje projekte ter ohranja prilagodljive in fleksibilne manjše laboratorije (ki jim radi rečemo Kuhinje), v katerih je mogoče rezati, dušiti in kuhati kreativne poskuse in pobude.
“SABAW” v filipinščini dobesedno pomeni “juho”. Juha je brezoblična, na tekočini osnovana mešanica različnih prehranskih sestavin, ki vrejo, dokler se okus ne izloči in ne dodamo začimb, s čimer nastane izvrstna čorba, ki jo sestavljajo elementi, ki se med seboj prosto premikajo, vendar se ne ločijo. SABAW prav tako prevzema obliko posode, v kateri je shranjen, njegove “sestavine” so proste in se prosto gibljejo med svobodnimi in raznolikimi kraji, pri tem pa ustvarjajo in snujejo, raziskujejo in izobražujejo, arhivirajo in širijo transdisciplinarne poskuse iz domen tehnologije ali kulture. Te sestavine so široke in raznolike, med njimi pa najdemo nekaj prevladujočih tem: digitalno, omrežje, okolje, algoritem.

Fotografije


























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org