English

































Snježana Premuš: ODNOS KOT ARHITEKTURA 4

MMC Kibla, sreda, 10.6.2009, ob 20. uri - zadnji plesno-improvizacijski-pogovorni dogodek iz ciklusa štirih večerov "Odnos kot arhitektura" koreografinje Snježane Premuš. Tokrat so se v novem improvizacijskem izzivu srečali nastopajoči, ki so se zvrstili v prvih treh srečanjih (Jurij Konjar, Gregor Kamnikar, Leja Jurišič, Primož Bezjak in Nina Milin) z dvema novima gostoma - Urško Golob in Samom Pečarjem. Predstavi je sledila debata z občinstvom. To je bil zaključni dogodek serije improvizacij, ki pa se ima v prihodnosti namen razvijati in združevati umetnike iz različnih umetniških smeri v improvizacijeskem kontekstu in aktivnem odnosu z publiko.

»Odnos kot arhitektura« predstavlja priznane slovenske, doma in v mednarodnem prostoru delujoče plesalce. V ospredju je igra dinamičnega s strukturalnim ter vloga diskurzivnih pravil v odnosu do zunanjih okoliščin in do izhodiščne ideje oziroma inspiracije. V ta namen vsakemu dogodku sledi tudi improvizacijski pogovor med ustvarjalci in gledalci.

"Improvizator v prostoru je hkrati virtuoz trenutka, v katerem prepoznava notranje želje in intence so-improvizatorja in zunanjih okoliščin ter jih skozi odločitve oziroma gibalne akcije tudi realizira. Ob tem hkrati razpoznava prepletanje umetnosti in življenja ter uravnoteženost in artikulacijo zunanjih okoliščin, ki jih v performansu mora upoštevati - vendar ne na račun lastne ideje in inspiracije."
Snježana Premuš


Primož Bezjak je rojen leta 1977 v Mariboru. Na AGRFT je končal študij dramske igre. Dejaven je na področju gledališča, filma in televizije. Posebej pa izstopa njegovo sodelovanje z gledališko skupino Betontanc.

Urška Golob je rojena leta 1973 v Slovenj Gradcu. Leta 1992 je pričela s študijem likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Kot absolventka je leta 1998 za študijske in ustvarjalne dosežke kot izjemna študentka prejela Rektorjevo nagrado. S svojimi deli se je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Julija 2001 je od Ministrstva za kulturo prejela status samostojne delavke na področju kulture - oblikovalke vizualnih komunikacij.  Deluje kot vizualna umetnica in grafična oblikovalka.

Gregor Kamnikar
je raziskovalec fizične inteligence. Izhaja iz sodobnega plesa. Znotraj tega polja in iz njega  deluje kot aktiven plesalec, izvajalec, koreograf, pedagog in predavatelj. Raziskave in uporabo fizične inteligence imenuje Plazma (plazma.ops.si). Njegov način delovanja so poleg plesnih tehnik, metod, postopkov, načinov dela sooblikovala znanja kot so fizični treningi v gledališču, sodobna fizika, gestalt teorija, sodobno jezikoslovje, filozofija, rolfing, metamorfna tehnika. Večina njegovega dela se vrti okoli ustvarjanje igre z imenom Commoveo. Del igre je tudi predstava "Odprto od do" (http://commoveo031.ops.si)  v koreografiji in izvedbi Tine Dobaj Eder in Gregorja Kamnikarja. Trenutno kot koreograf ustvarja M (http://m.ops.si)  - dokumentarec o nezvedljivem - solo njegove mame. Velja omeniti, da je v sezoni (2007/2008) začel z izredno odmevnim projektom u3p (http://u3p.ops.si)  - predavanja, performansi, pogovori o novem slovenskem sodobnem plesu, ki je tudi del projekta Darinka Novak. Je tudi klovn-zdravnik pri Rdečih noskih od leta 2008.

Jurij Konjar je napisal že malo morje CVjev in še z nobenim ni bil prav zadovoljen. Izgleda, da tale ne bo izjema.
Že dolgo časa se večinoma gibljem, včasih kaj zapojem. Moja kariera izgleda kot splet okoliščin, naključij in razreševanja napačnih odločitev. Trenutno mi poleg gibanja samega dogajajo opazovanje, pretočnost in direktna komunikacija.

Leja Jurišić je diplomirana pravnica, koreografinja in plesalka. Kot koreografinja je ustvarila predstavi Skušnja svobode s Tejo Reba in R'z'R. Skupaj s Hanno Sybille Müller od leta 2006 soustvarjata ciklični projekt z naslovom Šibke točke. Rezultat prve faze projekta je bila predstava Skrito/Šibkost, za leto 2009 pa že načrtujeta drugi korak z naslovom Zarota.

Nina Milin
je po zaključeni Nižji baletni šoli v Mariboru šolanje nadaljevala v Plesni izbi Maribor in leta 1999 postala članica Company 1. Izobraževala se je na raznih seminarjih doma in v tujini, ter v projektu Agon.. Sodelovala je s koreografi kot so: Snježana Premuš, Vlasta Veselko, Matej Kejžar, Rebecca Murgi, Andreja Rauch Podrzavnik, Mojca Kasjak, Tina Dobaj Eder, Jasmina Križaj, Milan Tomašik. Sama je avtorica predstav Ambientka, Sledi v prostoru, Parkirišče v prostoru ter  soavtorica plesnega videa Vidim pod kožo.

Samo Pečar
je basist s širokim spektrom glasbenega udejstvovanja ter z obilico glasbenih izkušenj tako doma kot v tujini. Njegov  samostojni nastop Samo Cirkus je skupek konvencionalnih žanrskih pristopov in oblik, popeljanih v območje eksperimenta in svobode izražanja. Basist pri glasbenih skupinah: Shit Happens, Dandrough, Ground Zero, Dr. Vibrato and the juice connection, Libido, Omet odpada, Funky Dread, Last, Electric Tea, East, SUR, Yam damil, Siti hlapci. S skupino Ansasa Trio je koncertiral na mnogih festivalih pri nas in v tujini (Hrvaška, Italija, Avstrija, Romunija). Sodeloval in ustvarjal je zvok pri različnih gledaliških in video projektih (plesna predstava Tržnica, video animacije No.STALGIJA; predvajanja na festivalih v Beogradu, Hirošimi)…

Video

Video

Fotografije (arhiv KID Kibla)












































Fotografije (MADSTER)




















































































Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org