English

































Marko Jakše: Naj ti povem zgodbo ... ali dve, tri ...

Od 17. do 30. junija 2009 je v avstralskem mestu Mildura v galeriji The Art Vault na ogled razstava Marka Jakšeta z naslovom Let me tell you a story ... or two, three ... (Naj ti povem zgodbo ... ali dve, tri ...). Koproducent in soorganizator razstave je KID Kibla.


Marko Jakše
je rojen 1959 v Ljubljani, 1987 je diplomiral na ALU pri Metki Kraševec in pridrl na slovensko slikarsko sceno s šokantnimi metaforami, ki so pervertirale krščansko miselnost, zakoreninjeno v slovenski mitologiji. Po eni strani provokativne in po drugi melanholične slike, ki so se vsebinsko necenzurirano poigravale s čemerkoli, so vedno požele simpatijo in navdušenje.

Jakšetov kvalitativni razpon je še vedno izjemno širok, saj še vedno raziskuje figuro, portret, floro in favno tako v zaprtih interierjih kot tudi v odprti krajini. Raznovrstno figuraliko kot enakovredne elemente postavlja v (izmenično) medsebojne konfliktne, dramatično, dostikrat krvavo izostrene situacije po eni strani in po drugi v elegične, melanholične tone, mestoma tudi simbolno umirjene (Študije v modrem, 40 let Marije Snežne).

Je izjemno pretanjen opazovalec, ki lucidno zapaža vizualne taktilne vrednosti in jih prevaja v slikarsko materijo. Zdaj v zrelih letih in s kontinuiranim raziskovalnim pristopom dosega pravo prefinjeno slikarsko mojstrstvo.

Kot bi realizem uporabljal za sredstvo, da prevara/prepriča oko, da gledalec prične verjeti v možen obstoj, ki ga kasneje z nekim prelomom ali ekstremom v nerealno sfero (nerealno zato, ker se ne vidi) in tako odpahne zaprašena vrata gledalca in ga pripelje v svet, ki zbuja strah v svoji sivini ali grozljivosti, tam ga zaziba v estetsko ugodje, torej v to, kar je imanentna lastnost umetnosti.

Melanholično romantične krajine per se ali virtuozno prepleteni vzorci tridimenzionalnega učinka se formalno minimalizirajo v abstrakcije, ki nastajajo kot nov izziv po njujorškem izkušnji (2000). Te abstrakcije so neverjetno žive, prepričljivo, z barvo in formo izražajo lastnosti, ki so ves čas značilne za Jakšeta (Škarpa).

Dosegel je prefinjenost starih mojstrov, še več: njegovih slik ni mogoče postaviti v katerokoli stoletje, čeprav operira z arhetipi, slike prodorno govorijo o tukaj in zdaj, je popolnoma sodoben, subverziven.
Aleksandra Kostič

Več informacij na: http://www.theartvault.com.au/exhibitions.htm
                                 http://www.theartvault.com.au/Artists/mjakse.htm


Vabilo v PDF obliki

Fotografije










Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org