English

































Jasna Kozar / Mariborski grafiti

Galerija Društva likovnih umetnikov Maribor (Židovska ulica 10, Maribor), sreda, 13.5.2009, ob 19. uri - otvoritev razstave Mariborski grafiti akademske slikarke Jasne Kozar. Od 17. ure naprej je na Židovskem trgu pred galerijo potekala akcija slikanja grafitov.

Razstava Mariborski grafiti v Galeriji DLUM predstavlja najnovejša dela akademske slikarke Jasne Kozar. Ob bok delom, ki predstavljajo avtoričino produkcijo zadnjega obdobja, so postavljena tudi nekatera starejša dela, saj na vsebinski ravni predstavljajo pomembne točke v zgodbi, ki se riše skozi slikarkino barvno izpoved. Hkrati združitev novejših in starejših del ponuja širši vpogled v formalni pristop k obravnavanju slikarske površine. Gledalec lahko na ta način znotraj avtoričinega opusa na več ravneh sledi razvoju slikarske pripovedi kot tudi iskanju novih tehnoloških možnosti in rešitev.

Osnovno tematiko serije razstavljenih del predstavljata portret in avtoportret, ki kot rdeča nit povezujeta celoto. Skozi portretne upodobitve se izrisuje slikarkina osebna zgodba, ki z združitvijo novejših in starejših del dobiva retrospektivno noto. Portretne upodobitve Jasne Kozar so zmeraj nosilke obsežnejše pripovedi, ki se skriva za figuraliko, formalno postavljeno v prvi plan. Figura je zgolj medij, s pomočjo katerega avtorica  slika svojo življenjsko zgodbo in zato so njena dela nabita z močno energijo.


Jasna Kozar
je 1977 diplomirala na ALU v Ljubljani pri G. Stupici. Podiplomski študij je leta 1979 nadaljevala na Institutu za design v Ahmedabadu v Indiji. Je samostojna umetnica.

Samostojne razstave (izbor): Jeganhir Art Gallery, Bombay, Indija, 1982; Hutheesing Visual Art Centre, Ahmedabad, Indija, 1983; Razstavni salon Rotovž, Maribor, 1983;Galerija ZDSLU Ljubljana, 1989; Umetnostna galerija Maribor, 1991; Mestna galerija Ljubljana, 1993; Galerija Ante Trstenjaka, Ljutomer, 1995; Pekarna Maribor, 1995.
Skupinske razstave: Bienalle Internazionale di Arti Visive, Museo della Cita, Udine, Italija, 1990; Akt na Slovenskem, Galerija Tivoli, Ljubljana, 1999 in številne druge.

Projekt "Mariborski grafiti" je nastal v sodelovanju Galerije DLUM in Galerije Kibela (MMC Kibla).

Razstava je na ogled do 30. 5. 2009.

Fotografije














































Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org