English

































Rodin II, namestitev s performansom

Sreda, 19. marec 2008, ob 19. uri - namestitev s performansom Rodin II zavoda Muzeum na Malem odru SNG Maribor.

"Med modeliranjem ne razmišljajte v smislu površine, temveč v smislu plastičnosti. V umu si morate predstavljati vsako površino kot skrajno mejo mase, ki površino izriva od znotraj navzven. Predstavljajte si, da oblika na nek način sili proti vam.”
(Auguste Rodin, Testament)

PROJEKT RODIN je gledališko likovni projekt na temo življenja in dela kiparja Augusta Rodina. Projekt sestavljata dve enoti. Rodin II je druga enota celotnega projekta RODIN, temelji na osnovi gledališča v galeriji, le da elemente razstave ponovno ponotranji v govorico gledališča: osebe, rekviziti, kostumi, scenografija. Nadaljuje življenjsko zgodbo Rodin kot psihološko in fizično gledališče.

"Namestitev s performansom Rodin II zavoda Museum izhaja od slavnega realističnega kiparja in repozicionira vizualno umetnost instalacije v domeno uprizoritvenih umetnosti.Uporaba tehnologije podčrtuje vizualno govorico in jo nadgrajuje v sestavljeno pripoved, ki preizprašuje bivanjskost neke zamišljene figure iz preteklosti v dejanskem okolju sedanjosti.

Njegovo kiparjenje je vzbujalo osuplost. V primerjavi s sodobnimi načini umetniškega izraza je bila to umetnost, zaznamovana z nesorazmernostjo, dragocenim in natančnim popačenjem, ki mu vlada zakon čustvovanja. Na Rodinovih kipih je mogoče opaziti sledove notranjega razdora, nerazrešene napetosti. V njih je Rodin, po lastnih besedah, 'silovito resnicoljuben'. Gledališka in galerijska predstava Rodin I, Rodin II se želi vnovič dokopati do teh ostankov resnice s pomočjo razkritja zmotljivosti pogleda. Naš pogled je obseden s površinami, z gladkostjo in treznostjo. Naš vid želi secirati življenje od zunaj navznoter kot v anatomskem gledališču in posameznik ne najde več 'notranjega zagona', 'življenja, ki vznikne iz središča, vzbrsti in zacveti od znotraj navzven'.

Predstavi Rodin I, Rodin II vlada namišljena pripadnost zgodovinski resnici. S historizacijo ozadja Rodinovega dela poskuša razbiti zaznavno privajanje, ki Rodinovo divjo plastičnost skrči v golo površino, v patino. Z oživljanjem določenega zgodovinskega ozadja predstava Rodin I, Rodin II razkriva našo lastno zmotljivost zaznave, kot bi nam oluščila oči, in rojeva vizijo. To doseže ne toliko s pomočjo pozornih biografskih podrobnosti, ampak bolj s sledenjem gibkejšim obrisom mase, mesa." (Iva Jevtič)

Produkcija: Muzeum, Ljubljana in Kulturno izobraževalno društvo Kibla Maribor
Partner: Slovensko narodno gledališče Maribor v sodelovanju z Zvezo Sonček - Center Sonček Ljubljana in z Zvezo društev za celebralno paralizo
Performerji:
Mateja Rebolj, k.g., Bara Kolenc, Manca Krnel, Irena Tomažin, Katarina Bulič, Iztok Gubanc, Dalibor Nedić, Nina Nestorović, Robert Vardijan, Dare Pavlin (Zveza Sonček - Center Sonček Ljubljana)
Režija in scenografija: Barbara Novakovič Kolenc
Dramaturgija, tekst:
Iva Jevtić
Zvočna podoba:
Blaž Peršin
Kostumografija:
Barbara Stupica
Oblikovanje luči:
Borut Bučinel
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, MOL - Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost

Video

Rodin II, video

Fotografije






































Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org