English

































Marko Košnik & Barbara Thun: Operabil memotopia

Petek, 7.3.2008, ob 21.30 uri - performans Marka Košnika in Barbare Thun:

Operabil memotopia

Barbara Thun: glas
Marko Košnik: sočasno rokovanje s prostrsko umeščenimi podobami

Po mednarodni koprodukciji Operabil Kobe, ki jo je Inštitut Egon March (http://web.mac.com/marchegon) predstavil v Kibli jeseni 2006, ob predstavah uprizorjenih v  istomenskem Kobeju na Japonskem in v centru Tesla v Berlinu, smo  imeli v Mariboru spet priliko videti nov element modularne opere, ki jo ustvarjalci razvijajo od leta 2004 v različno tempiranih korakih.
Barbara Thun
, ki je s svojimi vokalnimi improvizacijami  spremljala Sumija Masayukija v interaktivnem sistemu avtorja Marka Košnika pred letom in pol, je tokrat nastopila v duetu, v katerem Košnik v živo upravlja sprehajanje po prostoru ujetem v digitalni video. Operabil Memotopia je zasnovan na zbiru preko 10.000 fotografij, ki  jih je Košnik zajel v enotedesnki ulični akciji med lansko turistično sezono v Novigradu, tokom priprav za festival Mediascape. Hojo po starem mestnem jedru je izvedel po večini ulic v vseh možnih smereh in kombinacijah zavojev med njimi, in material povezal v interaktivno celoto, ki omogoča preigravanje ulic v poljubnih, a vedno zveznih kombinacijah. Z dramaturško formo, vzpostavljeno s skladiščenjem spomina v prostoru, in povezovanjem vtisov, izklicanih iz odisejade po vsakodnevni izkušnji sprehajanja, ustvarjalca  preizkušata možnosti vzpostavljanja interaktivne glasbene in vizualne oblike, ki bo v naslenjih korakih omogočala vmesnik za improvizacijsko  sporazumevanje številnejšim avtorjem iz različnih ustvarjalnih področij.

Operabil Memotopia je doživel predpremiero v Klanggalerie v Muenchnu (www.t-u-b-e.de) 21. februarja in premiero v Brnu (www.enh.mhf-brno.cz, http://www.enh.mhf-brno.cz/enh2008e.php), za festival  Razstave nove glasbe,  ki je naročil izvirno izvedbo Operabila Memotopia za otvoritev  prejšnjo nedeljo. Slovenska premiera v Kibli je zaključila prvo turnejo, ki je bila omogočena kot koproduckcija med naštetimi uprizoritvenimi lokacijami.
Po nastopu za otvoritveni performans letošnjega Transmediala v Berlinu, Operabil Conspirare - Marko Košnik & Stephen Kovats (glej: http://213.250.55.115/Ris2007/default.asp?kaj=3&id=2008022305297627)
je Operabil Memotopia že druga produkcija te specifične izrazne oblike v mednarodni koprodukciji Inštituta Egon March letos.


Barbara Thun, pevka, performerka in skladateljica, je študirala klasično petje na Umetnostni akademiji v Berlinu. Njene kompozicije so bile izvedene v berlinskih gledališčih in koncertnih dvoranah kot so Deutsches Theater in  BKA ter na številnih festivalih v Nemčiji, na Češkem in v Španiji.

Marko Košnik deluje kot performer, pisec, glasbenik, instalacijski umetnik, organizator, producent, video in polimedijski umetnik. Svojo kariero je začel v 80.letih kot soustanovitelj skupine Laibach. Ukvarja se s produciranjem kreativnih okolij, odprtih laboratorijev in medijskih platform. Od akustičnih študij mediteranskega Krasa, do performansov in instalacij s sonorostatičnostjo (elektro-akustične plošče), je prešel na produkcije v okviru Egon March Inštituta in pričel z gradnjo interaktivnih okolij.

Video

Operabil memotopia, video

Fotografije






















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org