English

































Kibla na gostovanju v Beogradu in Skopju

Bizantinski kadilak - audio vizualni kabaret

Galerija Fakulteta likovnih umetnosti (FLU), Knez Mihailova 53, Beograd
četrtek, 25. 9. 2008 ob 20:00

White Nights festival, Glavni trg, Skopje
sobota, 27. 9. 2008 ob 21:30

Zvok, kompozicija, sintetični in klasični instrumenti, glas ter besedila: Cameron Bobro
Video v živo: Ana Pečar
Teremin: Peter Tomaž Dobrila

Byzantine Cadillac/ Bizantinski kadilak je del nenehnega truda, kako primerno integrirati osnovne vzhodne in zahodne glasbene elemente v sodobno popularno glasbo, vendar ne na način pastiža ali stripa, temveč z uporabo značilnosti samega zvoka in starodavnih idej, ki so obstajale, še preden se je svet sploh delil na "Vzhod" in "Zahod". Glasba je naravnana na 5- in 19- Just Intonation in včasih prehaja v sorodne izven oktavske nastavitve. Vendar pa uporabljene modalnosti niso omejene na načine, ki ji  tradicionalno povezujemo z Just Intonation. S sintetiziranjem in snemanjem vseh zvokov upoštevajoč uglaševanje je mogoče uporabiti celoten kromatizem in druge moderne tehnike na zelo eleganten način - z drugimi besedami, tonska barva, melodija in ritem so od vsega začetka povezani z alekvoti glasbil. Tisto (bolj ali manj) enakomerno temperirano glasbilo, ki je uporabljeno, to je kitara, je nanešeno na neuglašen "zbor" s čime  se zamegli občutek za uglašenost in tako lahko sodeluje z ostalimi neenakomerno temperiranimi glasbili. Na ta način in z uporabo melodičnega pristopa k ritmu (npr. človek lahko poje vse ritme) je učinek takšen, da lahko samo izkušeni glasbeniki opazijo, da je ta "popularno zveneča" glasba zgrajena v celoti na tujih elementih, ki so nepoznani v pop glasbi.

 

Peter Tomaž Dobrila: PEGLA
multimedija za gospodinje in gospodinjce, intermedijski dogodek

White Nights festival, Glavni trg, Skopje
nedelja, 28. 9. 2008 ob 0:30

Soustvarjalci:
Alen Breznik Flip: oblikovanje grafičnega in zvočnega vmesnika
Uroš Indihar: računalniško programiranje za način z več likalniki
Roman Šegula: dogradnja likalnikov

PEGLA – ko je likanje v sprostitev, zabavo in užitek
PEGLA – ko je likanje družabno, veselo in srečno
PEGLA – ko je likanje vidno, slišno in poučno

PEGLA je intermedijska namestitev, interaktivno likanje s pomočjo računalniško podprte multimedije in medmrežja (Interneta) in je nadvse primerna za praktično uporabo doma in v gospodinjstvu. Sestavljena je iz standardnega likalnika in likalne deske, ki sta modificirana v vmesnik – likalnik dobi vlogo miške, likalna deska pa vlogo podlage –, s katerim lahko rišemo in kreiramo glasbo ali brkljamo po svetovnem spletu.

PEGLA je lahko tudi performans, ki ga izvajamo kot koncert in živo slikanje, tako v samostojni kot skupinski izvedbi – PEGLA orkester. Hkrati lahko svoja umetniška dela tudi natisnete in risbe obesite na zid, da jih boste ponosno kazali družini, prijateljem in sosedom. Lahko si skomponiramo svojo najljubšo melodijo in narišemo najlepšo sliko, ki bo v ponos celi družini. Še v večje veselje nam bo skupno koncertiranje in risanje, tako lokalno znotraj družine, kakor tudi s pomočjo medmrežja s prijateljicami in prijatelji, sosedi in sosedami, znanci in znankami.

Hkrati nam PEGLA omogoča tudi, da se likanja učimo, saj jo lahko s programskim vmesnikom uporabljamo za učenje likanja po različnih stopnjah, od najlažje (rjuha) preko raznih zahtevnosti (hlače, krila, srajce) do najtežje (plasirana ženska bluza).

S PEGLO vračamo veselje do tega opravila v vsako hišo, v vsako stanovanje in v vsako gospodinjstvo; likanje naj spet postane kreativno opravilo v veselje celi družini. Z idejo tovrstnega likanja umetniški projekt tudi stimulira moške k emancipaciji.

PEGLA vrača likanju družabnost, veselje in srečo... likanje je v zabavo!

 

Video

Video

Fotografije














Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org