English

































Hallerstein:otvoritev razstave v Šanghaju - Dialog med vzhodom in zahodom

Šanghaj, 12.5.2008

V Mestnem arhivu v Šanghaju so odprli razstavo o znamenitem astronomu, jezuitskem misjonarju, znanstveniku, izumitelju, matematiku, kartografu in diplomatu  Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu - Liu Songlingu, rojenem v Mengšu leta 1703 in umrlem v Pekingu 1774.

Na Kitajskem je živel 35 let in postal vodja cesarskega astronomskega observatorija. Cesar mu je za zasluge podelil naziv mandarina. Poleg opazovanja zvezd in priprave koledarja je vodil delo pri izdelavi astronomskega instrumenta za opazovanje zvezd pri njihovem gibanju, ki je največji zvezdni opazovalnik na starem pekinskem astronomskem observatoriju. Hallerstein je med drugim leta 1748 odkril tudi nov komet.

Njegova življenjska zgodba je vir navdiha za umetniški koncept in interpretacije slikarke Huiquin Wang z naslovom Nadčasovni prenos. Razstava je del projekta Hallerstein, ki je podprt v okviru programa Kultura Evropske Unije, botruje pa ji večletno uspešno sodelovanje med Kitajsko arhivsko direkcijo in Arhivom Republike Slovenije. Predstavljene so tudi kopije dragocenih dokumetov, ki jih hranita Arhiv Republike Slovenije in Nadškofijski arhiv Ljubljana. Koordinator projekta Hallerstein je KID KIBLA  sodelujejo pa številne ustanove iz večih držav. Projekt povezuje kulturno dediščino, uprizoritvene umetnosti in nove medije.

Razstavo so odprli direktorji Kitajske arhivske direkcije, Mestnega arhiva Šanghaj, direktor Arhiva Republike Slovenije dr. Matevž Košir in avtorica razstave Huiquin Wang ob prisotnosti predstavnikov veleposlaništva Republike Slovenije in nekaterih drugih ambasad in številnega občinstva na elitni lokaciji v ožjem središču Šanghaja. Na razstavi zaživi Hallerstein ne le kot most med Evropo in Kitajsko, ampak tudi kot most med preteklostjo in sedanjostjo.

Fotografije










Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org