English

































Ana Pečar: Partitura za štiri vode, video zvočna instalacija

Kibela, petek, 22. 8. 2008, ob 20. uri - otvoritev razstave, video zvočne instalacije Partitura za štiri vode umetnice Ane Pečar. Kuratorka razstave je Petra Kapš.

Videastka Ana Pečar je v Kibeli, prostoru za umetnost, premierno predstavila video zvočno instalacijo Partitura za štiri vode, prvo v nizu izvedb istoimenskega dela v razvoju. Voda – njena agregatna stanja in pretočnost/tekočnost – je osnovni motiv in tema instalacije; voda je entiteta skozi katero raziskuje specifične značilnosti gibanja, ritma, časa. Umetnica je v vlogi raziskovalke in občudovalke; s posvečenostjo odkriva razsežja vodnega.  

Struga reke Drave, ob kateri je umetnica pohajala ob zgodnje jutranjih svetlobah vseh letnih časov in s kamero snemala pretakajočo se vodo, je prikrita stalnica video zapisov vedno "druge" reke, drugačnih barv in raznolikih formacij, različnega ritma in frekvence valovanja, razmerij med prepoznavnostjo zaznanega in slutenjem nesnovnega v stvarnem. Narava je navdih in motiv, ki ga Ana Pečar neposredno zajema s kamero. Partituro za štiri vode tvorijo fragmenti video zapisov, artikulirani v štirih videih s sopostavljenim zvočnim delom. Znova lahko skupaj s Heraklitom zatrdimo, da nikoli ne stopimo dvakrat v isto reko, od tukaj pa še nadaljujemo, da konstelacija štirih video projekcij in zvočnega dela instalacije ter razmerja med video sliko in njenim umanjkanje ter zvokom in njegovo ukinitvijo (iz)zveni vselej drugače, tako v praznini brez slike kot v človekovih notranjih predstavah in občutenjih ob prenehanju zunanjih sonornih impulzov. V montaži posameznih video del in sekvenc zvočnega materiala ter pri oblikovanju inter-relacij je v ospredju ustvarjanje ritmičnega nihanja – valovanja, ki ga na eni strani pogojuje linearni čas, na drugi pa se ta kaže ko  ciklična struktura. Valovanje je vseprisotno, le da od blizu ni videti kot nihanje, ki ga pulzirajo številni dejavniki. Kot takšno se izkaže ob izolaciji ter distanci, doseženi s snemalno napravo, digitalnimi orodji montaže, sredstvi prikazovanja in pozicijo gledalčevega zaznavanja, ki sedaj ni več od zgoraj navzdol, ampak poteka vodoravno v liniji njegovega očišča.

Na formalni ravni Partitura za štiri vode intenzivira razmerje med medijem videa, slednjega opredeljuje premišljena manipulacija video materiala ter kompozicija časa, kar posledično ustvarja gibanje v sliki, ter vodo kot naravnim elementom, ki jo prav tako bistveno določajo čas, gibanje in s te  povezane transformacije njenega pojavljanja. Raznolikost manifestacij vode Ana Pečar oblikuje s postopki sestavljanja, ponavljanja, plastenja. Vizualna predstava vodnega učinkuje med prepoznavnostjo videnega in abstraktnimi formacijami, vzorci, brez namenske narativnosti.

Konstelacija videa in zvoka udejanja umetničino konfiguracijo gibanja, ritma ter časa kot načina približevanja konstituciji temeljnih določevalcev živosti.
( Petra Kapš)   

Tehnična podpora: Jure Vekjet, Simon Sedmak

---
Ana Pečar (1977) - Delujem in živim na križišču novih tehnologij in starih religij. Moje delo stoji na temeljih goste in čvrste dediščine učenosti ter plasteh neresnične resničnosti. V mojem delovnem območju so video umetnost, intermedijski plesni performansi in audiovizualne instalacije v dialogu s specifičnimi prostori. V montaži zvoka in slike sledim ritmu, pulzu časa.

Formalno vzgojo pridobim na Corcoran school of Art v Washingtonu, D.C. in na Pedagoški fakulteti v Mariboru, neformalno pa na številnih delavnicah ter preko najvrednejše medosebne dinamike. Moja namenska metoda je vzporedno delovanje v več skupinah. Zaprisežena sem: Digitalni komuni (igr  plesalke in tehnologije), Traku 47 (multimedijskemu kolektivu, delujočem n  področjih računalniško proizvedene glasbe, akustičnih zvokov, slikanja v živo, videa in javne provokacije), BBM (skupina s sedežem v Berlinu, specializirana za razvoj prototipov umetniških pripomočkov novih tehnologij in medijskih umetniških predmetov, kot so roboti, video zidovi, stroji za produciranje videa in zvoka), Byzantine Cadillacu (avdio-vizualnemu kabaretu) in SO0GLEDom (novi produkcijski enoti, samoorganizirani skupin  samostojnih avtorjev, izhajajočih iz različnih umetniških področij, kuratorstva  producentstva, teorije in kritike, novinarstva).

Več o umetnici na: http://anapecar.com

Razstava je na ogled do 2. 9. 2008.

Razstava je
del projekta gRig, ki je podprt s strani Evropske konisije - Program Kultura 2000 ter Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Maribor.

Fotografije
























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org