English

































Vlatko Čerić - predavanje o algoritmični umetnosti

Petek, 25. maj 2007, ob 20:00 - MMC KIBLA, prostor za umetnost KiBela

Vlatko Čerić je rojen leta 1945 v Zagrebu na Hrvaškem. Diplomiral je iz fizike in začel delati na Inštitutu za fiziko v Zagrebu. Kmalu se je začel ukvarjati z računalništvom, posebej z računalniškim modeliranjem in simulacijo. Je redni profesor informatike na Ekonomski fakulteti Univerze v Zagrebu.

"Med pisanjem diplomskega dela sem obiskoval predavanja umetnostne zgodovine. Navdušila me je abstraktna umetnost, posebno Brancusi. Navdihujejo me še: Klee, Mondrian, Vasarely, de Stael in Max Bill.

Računalniško ustvarjene grafike so me pritegnile že zelo zgodaj; z njimi sem začel delati sredi 70-tih let. Intenzivno se ukvarjam z njimi od 2002, ampak do leta 2005 so se vse moje grafike pojavljale samo na računalniškem zaslonu. Oktobra oz. novembra 2005 sem imel svojo prvo razstavo. Od začetka 2006 pošiljam svoja dela na mednarodne razstave.
 
Prakticiram algoritmično umetnost.
Moje delo izhaja iz računalniško generirane abstraktne umetnosti oziroma natančneje, algoritmične umetnosti, kjer se s pomočjo algoritmov ustvarjajo podobe, gre za natančne procedure zakodirane v programske jezike. Algoritem vsebuje pravila zapisana v matematični in računalniški obliki, ki opisujejo kako bo podoba izgledala in kako bo nastala."


Prepričan sem, da mora računalniška umetnost najti svoj lasten karakter in obliko, namesto da oponaša tradicionalne umetnostne stile. Pri svojem delu iščem svoje zadovoljstvo in svoj slog skozi intenzivno eksperimentiranje z obliko in uporabo barv. Ravno zaradi teh možnosti je računalnik močno orodje in partner v ustvarjalnem procesu."

Video

Vlatko Čerić - video (QuickTime)









Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org