English

































KIBLA v soorganizaciji programa Evropske prestolnice kulture 2007

Areas of Conflu(x)ences – Območja stekanja
Luksemburg in Sibiu 2007
15. avgust – 15. oktober 2007

Od slovenskih umetnikov sta bila v program razstave povabljena Dušan Fišer in Davide Grassi, Marko Košnik pa je v konferenčnem odboru.

Projekt Areas of Conflu(X)ences – Območja stekanja povezuje dve evropski prestolnici kulture v letu 2007, to sta Luksemburg in Sibiu v Romuniji,  ter se navezuje na prihajajoče prestolnice, kot sta Slovenija 2012 in Francija 2013. Osredotoča se na digitalno ustvarjanje, s čimer želi seznaniti tudi širšo javnost s posebnostmi tega umetniškega pristopa ter z raznimi praksami, ki jih le ta poudarja. Zato je bil organiziran dogodek, ki je potekal istočasno v obeh mestih. Tako smo lahko spremljali spektakle v živo in plastične instalacije, ki so omogočale postavitev temeljev za dialog na daljavo med obema mestoma. Predstavitev so sestavljala dela evropskih umetnikov, vrtela so se okoli teme »pokrajine«. Povezala so se dela, ki raziskujejo različne načine razumevanja, katere ponujajo novi mediji in digitalne tehnologije, s posebnim poudarkom na delih ter napravah, ki razvijajo interaktiven odnos med večimi oddaljenimi kraji.

Evropske umetnike združuje interes po razvoju na inovativen način in s sredstvi, ki jih ponujajo novi mediji. Skušali smo poudariti nujo po skupnem evropskem prostoru, medtem ko mu na eni strani primanjkuje raznolikosti in izvirnosti izraza umetnikov in na drugi ko poskuša vzpostaviti mostove dialoga med raznimi javnimi razpravami. Umetnost želi biti točka stekanja med tremi področji: Luksemburgom in Sibium kot dvema fizičnima udeležencema ter internetno mrežo kot virtualno in globalno platjo. Dela so bila predstavljena na običajnih umetniških mestih, na urbanih javnih mestih, kot tudi v virtualnih domenah interneta. Med deli, prispelimi na javni poziv, je umetniški komite, v katerem so pomembne osebnosti s tega področja, izbral primerne in jih vključil v razstavo in ostale prireditve. Konference, debate in delavnice bodo na koncu zaokrožile te predstavitve ter zagotovile kritiškemu in izobraževalnemu vidiku projekta.  

Dogodki v Luksemburgu in Sibiu se bodo nadaljevali v Mariboru, januarja 2008. Predstavitev dela razstave Areas of conflu(X)ences, organizacija konference o kompleksnosti razširjenega pojmovanja umetnosti in izdaja kataloga razstave so dogodki, ki bodo zaznamovali tudi slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije v začetku leta 2008 – prvo evropsko predsedovanje novo pridružene države po širitvi leta 2004. Projekt bo nato predstavljen na Portugalskem, v državi, ki bo skupaj s Slovenijo sodelovala pri Evropski prestolnici kulture 2012 ter v Franciji, ki bo Evropska prestolnica kulture leta 2013 (skupaj s Slovaško).  

V okviru dogodkov, ki so spremljali Areas of Conflu(x)ences – Območja stekanja, je od 4. do 7. oktobra 2007 v Sibiu potekala konferenca na temo Umetnost, Prostor & Tehnologija v Digitalni dobi (Art, Space & Technology in the Digital Age). Nanašala se je na naslednja področja:
Tipi podob in zvoka ter njihova interakcija: digitalna umetnost in umetnost novih medijev, tehnike predstavljanja, tehnologija podob, tehnologija zvoka, zvočne vizualizacije, veščine performansov.
Posebne oblike: fizični in virtualni prostori, prostor/kraj/teritorij, prostor in izkušnja vsakdanjega življenja, zasebni in javni prostori, mobilnost in mobilne platforme, utopijski prostori, urbanizem, krajina, organizacija prostora, kartografija, topografija, politika prostora, okolje.
Tipi spomina: oblike arhiviranja, podatkovni sistemi in modeli, spomin in spomini.

Celotni dogodek organizirajo 2580 Association v partnerstvu z Arscenic Association Paris, Češki kulturni center Bukarešta, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA, Maribor, Planwerk Association Cluj, Visual Arts and Design University Cluj, Tranzit Foundation Cluj ter Gong Theater Sibiu.

Fotografije












Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org