English

































Luka Dekleva in Cameron Bobro: PRAŠUM

intermedijska, avdio-vizualna namestitev

V petek, 16. marca 2007, ob 20. uri, prostor za umetnost KiBela, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor: odprtje  avdio-vizualne namestitve Prašum avtorjev Luke Dekleva in Camerona Bobra.
Na ogled do 1. aprila 2007.


Glasba in vizualije tega projekta so osnovane na tonu odkritem 31 oktav pod najvišjo vibrajojočo frekvenco sevanja kozmičnega ozadja kot sta jo izmerila Penzias in Wilson (in za to odkritje leta 1978 dobila Nobelovo nagrado) in na tonu 26 oktav pod frekvenco prvega MASER-ja, ki ga je uporabil človek za odkritje kozmičnega mikrovalovnega sevanja.

Te frekvence se po naključju ekstremno natančno ujemajo s klasično povečano drugo in zmanjšano peto nad tonom G# /Ab po trenutnem evropskem standardu A-440. Druge frekvenca v tem primeru se po naključju ujema s tonom, ki ga uporabljajo Gyuto menihi iz Tibeta kot osnovnega vsaj zadnjih 500 let.

Prvi korak nas vodi čez “obraz/področje teme”, ki ga v tem primeru uteleša surov hrup analognega oscilatorja (ne preveč oddaljen od teoretično “čistega” belega hrupa).

Frekvence postajajo skozi hrup slišne z ožanjem pasov bandpass filterja. Zvok se razvija s sledenjem preprosti Fibonnacci seriji skozi overtone. Ritmično gibanje nastane s faznimi interakcijami in poliritmičnimi divizijami glavnih frekvenc (ponovno prestavljena navzdol, tokrat v ritmično območje).

Sonifikacija se hkrati „včrtuje” z videom in MIDI-jem in tako nastajajo vizualije. Oba signala sta v nenehni povezavi. Vizualizacija je narejena brez nekega vidnega vložka; na začetku je popolna tema, no-signal video feedback situacija. Z uporabo značilnosti posamezne televizijske naprave in kombinacij kamere, bodo nastale edinstvene zvokovne povezave. Različni zvoki bodo nastali s pomočjo digitalnega procesiranja številnih amplifikacij in čiščenjem signala z namenom najti resonanco dveh video naprav.

Hkrati je modul slika-midi analiziral video signale vrednosti svetlobe in kontrasta, ki sta razvijala proces vizualizacije. Ta zaključen krog je ustvaril sekundaren feedaback nivo, v zameno pa je slika vodena s pomočjo lastnih vrednosti. Simbolično je slika ustvarjala samo sebe in vodila svoje neskončne oblike.

"Everything in the Universe is made of one element, which is a note, a single note. Atoms are really vibrations, you know, which are extensions of the BIG NOTE, everything's one note. Everything. The note is the ultimate power..."
(»Vse v vesolju je narejeno iz enega elementa. Tona. Enega samcatega tona. V bistvu so atomi vibracije, ki so podaljški VELIKEGA TONA, vse je en sam ton. Vse. Ton je ultimativna moč...«) Frank Zappa

Fotografije


























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org