English

Room & Road - plesni performans

V petek, 3.2.2006, smo ob 21. uri v galeriji KiBela v Multimedijskem centru KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor, izvedli plesni performans Room & Road.
Idejna zasnova in koreografija je delo Mateje Bučar, prostor je zasnoval Vadim Fiškin, plesala sta Rebecca Murgi in Jonathan Pranlas.

Pred performansom smo ob 19. uri predstavili nov katalog slikarja Marka Jakšeta (več o tem tukaj).

V performansu ROOM & ROAD obstajata dva gibajoča prostora, prvi je zaprt - notranji prostor (Room), ki  je skozi svoje lastno gibanje v dialogu z zunanjim prostorom (Road), hkrati pa  sta oba »gibajoča prostora« tudi v dialogu z dvema ali tremi plesalci, ki »potujejo«,se gibljejo in plešejo z njima in med njima.   

Lahko pa je tudi:
- zgodba o deklini in potepuhu, ali o nedosegljivi bežeči točki, ki ima vznemirljivo privlačnost, o popotniku, ki se ustavi le kadar je z mislimi že  v nekem naslednjem kraju;
- dva prostora, ki se v različnosti dopolnjujeta, prvi je zaprt in drugi odprt. Sta dva pola, ki se snubita in, ki se lahko hkrati navdihujeta in si nasprotujeta. Sta kot dva značaja, ki ju ni moč razdvojiti saj prežita v vseh nas;
- odprta zgodba, ki ne zatajuje hrepenenja do premika, do daljave, do sprememb.Je zgodba, ki govori sama o sebi, o elementarnem, o gibanju. idejna zasnova, koreografija: Mateja Bučar
ples in soustvarjanje: Rebecca Murgi in Jonathan Pranlas
prostor: Vadim Fiškin
glasba: Random Logic
softver: Miha Petelin
izdelava scene: Potemkinove vasi s.p.
produkcija: DUM – društvo umetnikov

O avtorjih:
Mateja Bučar
Po šolanju klasičnega baleta je izobraževanje nadaljevala na Mednarodnem plesnem centru Rosella Hightower v Cannesu ter na plesnih seminarjih in pri projektih sodobnih evropskih in ameriških koreografov (Arthur Rosenfeld, Donna Uchisono, John Jaspers, Fatou Traore...). Bila je članica Baleta SNG Ljubljana in Plesnega teatra Ljubljana (PTL). Od leta 1991 pa je kot koreografinja, avtorica idejnih zasnov in kot plesalka v sodelovanju z PTL Ljubljana, Cankarjevim domom, z Institutom Egon March, DUM – društvom umetnikov, ustvarila naslednja dela in koreografije: Ton-Ka, Cukrarna, Disciplina kot pogoj svobode, A.B. Sence, Ugodje v neugodju, DependDance, Telborg, O kvadrat, Media Medici, Koncept Koncepta.
Vadim Fiškin
vizualni umetnik.
V svoji bogati karieri je sodeloval na številnih samostojnih in skupinskih razstavah po celem svetu (Beneški bienale, Manifesta, Zbirka 2000+, Istanbul bienale...). Kot scenograf je sodeloval v predstavah Dragana Živadinova, Iztoka Kovača, Mateje Bučar, Bojana Jablanovca in drugih. 
Rebecca Murgi
je italijanska plesalka in koreografinja, ki jo pri nas poznamo iz plesnih predstav Iztoka Kovača. Končala je Hogeschool voor de Kunsten v Arnhemu - E.D.D.C. (European Dance Development Centre). S plesom se ukvarja od leta 1985 ko je postala članica (in koreografinja) plesne skupine Cast Quinto Piano v Anconi. Z Iztokom Kovačem je sodelovala kar nekajkrat: leta 1994 v predstavi Spread your wings ter v plesnem filmu Naravabeso in leta 2001 v predstavi Perfect steps. Kot plesalka in koreografinja je ustvarila številne predstave, med njimi Magnum Miraculum (1995), Physis (1998), Senza Identita (1999), io sono shake (2001), No words to say (2002), Fuzzy times (2004). Od leta 2000 dalje je gostujoča profesorica na akademiji SAED v Salzburgu.
Jonathan Pranlas
je mladi francoski plesalec in koreograf. Leta  2002 je končal državno plesno šolo v Annecyju ter diplomiral iz umetnostne zgodovine in leta 2004 specializiral gledališko produkcijo na univerzi v Aix – en - Provence. Leta 2003 je sodeloval z Ballet Preljocaj v Nacionalnem teatru v Marseillu pri predstavah Helikopter, Posvetitev pomladim Romeo in Julija ter Near Life Experience. V zadnjem letu je sodeloval z Natya Dance Company in Pouce's Circus ter režiral in koreografiral predstavo Tentativ. Izobraževal se je na plesnih delavnicah pri C. Carlson, C.Germaine, C. Haleb, S. Waltz in drugih.
Random Logic
sestavljata Miha Klemenčič in Gregor Zemljič. Sta med vidnejšimi predstavniki slovenske sodobne elektronske glasbe. Poleg svojih glasbenih produkcij izdanih pri različnih domačih in tujih založbah (rx-tx, tehnika, thee black label, kial...), ustvarjata tudi glasbo za sodobni ples, gledališče in druge umetniške performanse. (signal sever!, M. Farič-Krog, Otok, G. Bogdanovski-Emofad.......).

Video

Room and Road - video (QuickTime)

Fotografije


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org