English

































Marta de Menezes: NARAVA? / NATURE?

Metulji vrst Heliconius in Bicyclus, na katere je Marta de Menezes intervenirala tako, da so razvili vzorec na enem krilu drugače kot sicer in so poleteli iz svojih kokonov, so vas v petek, 3. marca 2006 ob 20. uri, povabili v tropski terarij, postavljen v galeriji KiBela, v MMC KIBLA, na otvoritev instalacije Narava? / Nature? Razstava je trajala do 21. marca 2006.


»Današnje napredne tehnike v razvojni biologiji omogočajo prepletanje z običajnimi razvojnimi programi in s tem nastanek novih živih organizmov. V znanstvenih laboratorijih je razmnoževanje živali z značilnostmi, ki jih sicer ni mogoče zaslediti v naravi, že utečena praksa. Moje delo raziskuje ta potencial z namenom kreiranja odraslih živih metuljev, ki bi imeli vzorce na krilih spremenjene v umetniške namene. V projektu Narava? sem ustvarila žive metulje z vzorci na krilih, kakršni sicer v naravi ne obstajajo. To sem dosegla s poseganjem v normalne razvojne mehanizme metuljev, ki so tako naravni (njihova krila so narejena iz običajnih živih celic brez umetnih pigmentov ali brazgotin) in obenem umetniško kreirani. Spremenila sem le eno krilo metuljev vrste Bicyclus in Heliconius, zato imajo vsi metulji eno krilo z naravnim vzorcem in eno s takšnim, kot sem ga ustvarila sama. S to asimetrijo sem poskušala poudariti podobnosti in razlike med nemanipuliranim in manipuliranim, med naravnim in novo-naravnim.« (Marta de Menezes / www.martademenezes.com)  

Zahvala: to delo je bilo prvič izvedeno 1999-2000 med gostovanjem v laboratoriju profesorja Paul Brakefielda, na Inštitutu za biologijo na Univerzi v Leidnu na Nizozemskem, pomagali so znanstveniki A. Monteiro, M. Bax, K. Koops, R. Kooi and P. Brakefield.  

Marta de Menezes je portugalska umetnica, rojena leta 1975 v Lizboni. Diplomirala je na lizbonski umetnostni akademiji in magistrirala na Oxfordski univerzi History of Art and Visual Culture. V zadnjih letih preučuje interakcijo med biologijo in umetnostjo, saj dela v raziskovalnih laboratorijih, kjer dokazuje, da lahko nove biološke tehnologije uporabljamo kot nov umetniški medij. Laboratoriji pa postajajo novi umetniški studiji. Poleg raziskovanja novih načinov umetniškega kreiranja je de Menezesova tudi priznana na področju tradicionalnih medijev, saj prikazuje znanstveno raziskovanje z uporabo vizualnih umetnosti, predvsem slike dopolnjujejo njene projekte. Trenutno je gostujoča umetnica v Londonu v MRC - Clinical Sciences Centre, Imperial College of Science, Technology and Medicine.


Za rastline se najlepše zahvaljujemo trgovini Baumax iz Maribora!

Video

Marta de Menezes, Narava/Nature  - video (QuickTime)

Fotografije


























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org