English

































Jurij Kelhar: Lava - slikarska razstava

lava  [it.],  1) iz zemeljske notranjosti dvigajoči se tok žarečih (1000-1300°C) in raztaljenih kamnin, ki se deloma razlije v obliki obširnih tokov (lavin tok). 2) kamnina, ki je nastala pri strjevanju iz raztaljenega toka.

V petek, 22.12.2006, smo ob 20. uri odprli slikarsko razstavo Lava mariborskega umetnika Jurija Kelharja.


Razstavo ste si lahko ogledali v prostoru za umetnost KiBela v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor do 10. januarja 2007.

Razstavo je odprl Peter Mlakar.  

Ob tej priložnosti smo vas povabili tudi na zabavo, kjer smo se ob divjih ritmih dj-jev SUPREME.FM. poslovili od letošnjega leta. Strasti smo podžigali z zeleno skušnjavo, najbolj dekadentno pijačo na svetu, žareča čustva pa gasili z vulkansko vodo

Vroče je bilo...

Beseda o avtorju:
Jurij Kelhar se je rodil 20. aprila 1972 v Mariboru. V svojem življenju je ustvarjal na različnih umetniških področjih. V obdobju srednješolskega izobraževanja je delal mednarodno priznan Heavy Metal fanzin No Name, v angleščini. Fanzin je bil distribuiran po Evropi in ZDA. Po tem se je pridružil umetniškemu kolektivu NSK in sodeloval s skupino Laibach na različnih projektih. Končal je študij na Univerzi v Mariboru, smer sociologija – geografija. Svoja slikarska dela je do sedaj uspel predstaviti na dveh razstavah, leta 2003 na skupinski razstavi v Mariboru, prvo samostojno razstavo pa je pripravil leta 2004 prav tako v Mariboru.

Jurij Kelhar se bo predstavil s slikami v tehniki olja na platnu. Umetnika je v življenju vedno navduševala narava, predvsem domače okolje, ki ga je spoznaval skozi otroštvo. Svoja otroška leta je preživel na Pohorju, kjer je rad opazoval bleščanje kamenja v potoku ter gledal prepadne skale.  

V času otroške zvedavosti in kasnejšega zanimanja za geografijo se je umetnik med raziskovanjem narave navdušil za  vulkane, ki v sebi skrivajo moč narave, destruktivnost, seksualno moč... Vulkani se pojavljajo skozi legende na vseh kontinentih. Ljudstvo Havajev verjame, da je Kilauea domovanje boginje Pele, ki s svojo božanskostjo simbolizira mladost in lepoto. Prebivalcem velikega otoka se pojavlja v podobi mlade ljubeče ženske, hkrati pa jih spušča v skušnjavo, ko se spremeni v grd umazan stvor. Njena jeza povzroča erupcije. (Volcanoes, Power and Magic, Konemann, Cologne, 2001)

Ideje za svoja dela umetnik črpa predvsem iz fotografij Etne, avtorja Toma Pfeifferja, ter havajskega ognjenika Kilauea.

„Vulkani so od zmeraj strašili, privlačili ali zanimali človeka z tem kar so mu nudili. Z drugimi besedami: z svojim sijajem, grozo, skrivnostnostjo. Z vsem.“ Čovjek i vulkani, Školska knjiga, Zagreb, 1962)

„We don’t have a love-hate relationship with Etna, as one might think. We have a love relationship.“ – Salvatore Moschetto, župan Nicolosija (National Geographic, Februar 2002)

Video

Lava, video (QuickTime)

Fotografije


























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org