English

































e-AGORA

V juliju 2005 smo zaključili dvoletni projekt e-AGORA, ki smo ga predstavili tudi javnosti v Pragi, na festivalu ENTERmultimediale2 maja 2005 in z izdelavo DVDja o tem projektu.


Več o projektu najdete na www.e-agora.info.


Že od vsega začetka se kot galerija vključujemo v mednarodne povezave, programe in projekte, v zadnjih dveh letih pa nam je uspelo poiskati najustreznejše in hkrati najeminentnejše partnerje, ki vsebinsko in konceptualno ustrezajo usmeritvam KIBLE. V prvi vrsti gre za intermedijske projekte e-Agora (2004-05), TRG (2004-05), VCM Net (2002–04) in TROIA (2005-06), kjer se realna okolja povezujejo z virtualnimi in se podaljšujejo na medrežje (internet), hkrati pa so to v realnih postavitvah oz. uprizoritvah tudi izjemno zahtevni projekti, ki zahtevajo razvijanje posebnih visoko tehnoloških orodij in iskanje novih, pionirskih rešitev kot rezultatov raziskovanj spajanja realnega, virtualnega in  medmrežnega, kar je čisti novum znotraj umetniškega ustvarjanja.


Glavni cilj projekta e-AGORA je bil razviti virtualno multimedijsko platformo za inovativno produkcijo in prezentacijo performansov. Ta 3D (tridimenzionalna) platforma bo zasnovana s pomočjo najnovejših komunikacijskih tehnologij (večuporabniško deljena okolja na Internetu), da bi se lahko med seboj povezali evropski kulturni centri, gledališča in okrepili sodelovanje.


K temu projektu smo povabili izjemne slovenske umetnike: režiserja Dragana Živadinova, Dunjo Zupančič in Miho Turšiča (3D viualizacija), Miho Horvata in Metko Golec (intermedijski perfomens…) ter Miho Ciglarja (oblikovanje zvoka). Končni performans bo uprizorjen v Pragi, na Češkem, kjer bomo del multimedijskega festivala med 9. in 12. majem 2005.

 
Vloga Kible in galerije KiBela je bila nuditi vsem vključenim vso potrebno tehnološko znanje, raziskovanje novih možnosti uporabe medmrežja in virtualnega sveta, izdelovanje in aplikacije programskih orodij, oblikovanje spletnih strani, pomoč pri izdelovanju vsakršnih tiskovin itd. Kibla prav tako poskrbi za umetniški del projekta, idejno zasnovo končnega performansa v Pragi, koordinacijo med sodelujočimi umetniki in izvedbo.


Ker je platforma e-AGORA interaktivna in prilagodljiva, bodo izdelki, ki bodo na njej nastali, povsem izvirni in kreativni. S projektom želimo realno sfero stimulirati tako, da bi kreirali virtualne skupnosti, ki bi tako postale aktivne na področju uprizoritvene umetnosti. S tem bi jim dodelili možnosti in predstavili način pripravljanja, produciranja, prikazovanja, izmenjave in razpršitve njihovih uprizoritev.


V času enega leta so se v okviru tega projekta zvrstile številne delavnice: oktobra 2004 v Pragi, v letu 2005 pa januarja v Češkem Krumlovu in Aix-en Provence ter marca v Mariboru. Na teh delavnicah so se udeleženci - večinoma študentje - naučili predvsem tehnološkega in računalniškega znanja za področje virtualne realnosti, spremljanje gibanja s pomočjo senzorjev, računalniško programiranje itd.


Projekt bo torej v končni fazi ponudil prostor na Internetu, ki bo seveda splošno dostopen in kjer si bodo obiskovalci lahko izmenjevali informacije, video materiale in orodja, poleg tega pa lahko sodelujejo v samem kreativnem procesu v virtualni/mešani realnosti. Naš enkratni tridimenzionalni prostor bo omogočal, da si ogledamo oddaljene sodelujoče kot računalniško izdelane igralce, ki lahko med sabo komunicirajo.


V tednu med 6. in 13. marcem  v organizaciji KID KIBLA na Malem odru Narodnega doma je potekala mednarodna delavnica e-Agora – vrtualni oder za uprizoritvene umetnosti, ki nastaja v sodelovanju s češkimi in francoskimi partnerji in je prav tako podprta s strani programa Kultura 2000 in Ministrstva za kulturo RS. Tako je ta teden KIBLA in Narodni dom gostila okoli 35 vrhunskih ustvarjalk in ustvarjalcev iz domala vseh držav Evrope in še ustvarjalko iz Kanade. V produkciji praškega studia CIANT V.I.R.U.S - VIRTUAL INTELIGENCE ROBOTIC UNBREAKABLE SPACE, katere koproducenti so Ballets PRELJOCAJ, KIBLA, LIBAT Ecole Superieure d'Art de Metz Ecole Supérieure d'Art d’Aix en Provence


Stvaritev je bila premierno predstavljena 10. maja 2005 ob 16.30 in 19.30, v Pragi na  spomeniku Vítkov, v okviru mednarodnega festivala elektronskih umetnosti ENTERmultimediale2,  ki je bil od 9. do 12. maja 2005 kot vrh in zaključek projekta e-Agora.


Prav tako smo v KID KIBLA izdelali DVD za projekt e-AGORO, kjer se nahajajo vse najpomembnejše informacije o projektu, foto materiali in video posnetki ter intervjuji ustvarjalcev.


Partnerji:           

Centre of Independent Culture – PALAC AKROPOLIS (Praga, Češka)
CIANT
- International center for art and new technologies (Praga, Češka)
CICV Pierre Schaeffer – Centre International de Création Vidéo (Pariz, Francija)
LIBAT – Laboratorie d'Hybridation des Arts et des Nouvelles (Pariz, Francija)
KIBLA – Association for Culture and Education / Multimedia centre (Slovenija)

Video

E-Agora - video (QuickTime)

Fotografije












Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org