English

































Andrej Brumen-Čop: POČITEK

Prvi dogodek v jesenski sezoni 2005/06 v KiBeli je bila razstava akademskega slikarja Andreja Brumen-Čopa: POČITEK. Razstavil je najnovejša oljna dela, ki v razstavni celoti razkrivajo avtorjevo poetično videnje homoerotike. Ob razstavi smo pripravili tudi spremljevalni katalog. Razstava je bila odprta od 26. avgusta do 12. septembra 2005.



Andrej Brumen-Čop se je tokrat v Kibeli predstavil s samostojno razstavo. Naslovil jo je Počitek. Avtor se semantično in pesniško poigrava s pojmom počitka in erotike v sliki. Blazina, ki bi morala prinašati pokoj, je trdo pomečkana in že skoraj odseva histerijo ležečega, medtem ko so podobe speče mačke in homoerotične podobe naslikane nežno, sanjsko. Čisto simbolna pa je posušena kuna, ki simbolizira žensko, jalovo, davno umrlo in oddaljeno. Sam je napisal:

“V umetniškem ustvarjanju počitek pravzaprav ne obstaja. Nezavedno je ogromen arhiv, uslužbenci neprestano nekaj prekladajo, iščejo, preverjajo – toliko jih je, da tudi ko tovarna spi, najzavzetejši še zmeraj glodajo in garajo (odtod nočne more).«

»Slikarska dela so pogosto prezapletena, da bi se o njih dalo povedati kaj pametnega. Zakaj torej počitek? Zato, ker se včasih zgodi, da nezavedno huškne na platno skoraj brez pomoči slikarja. On le prepozna pravilnost ali zgrešenost podobe, se za hip oddahne, si odpočije... Pogosto so to bliskovite in krčevite podobe, ki jih je kaj lahko spregledati. Pravijo, da kuna odraste šele takrat, ko se ne boji ničesar več. Tako se zgodi tudi s slikarjem, ki mora sprejeti kaj, za kar si nikoli ne bi mislil, da leži v njem. Počitek je že tam, na nas je le, da ležemo k njemu.”

Beseda o avtorju:

Andrej Brumen-Čop je rojen leta 1967 v Mariboru. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je pri prof. M. Krašovec diplomiral leta 1993, dve leti kasneje je na isti ustanovi zaključil slikarsko specialko. Na povabilo galerije Werstadt Graz je leta 1994 študijsko bival v Gradcu, naslednjega leta pa postal član ZDSLU in Hiše galerije Maribor. 1997. leta je prejel nekajmesečno štipendijo za študij slikarstva na Likovni akademiji v Pragi, leta 2000 pa delovno štipendijo za bivanje v New Yorku. Živi in dela v Ljubljani kot samostojni kulturni ustvarjalec. Poleg slikarstva se ukvarja še z ilustracijo in likovno opremo ter z urednikovanjem revije Likovne besede.

Andrej Brumen-Čop sodi med zanimivejše likovne ustvarjalce mlajše generacije, na svoje delo je opozoril na razstavah že v času študija. Med skupinskimi predstavitvami je pomembno sodelovanje v Skupini 63-70, udeležba na prvem trienalu slovenske likovne umetnosti U3 leta 1994 v Moderni galeriji v Ljubljani ter razstava Slika 2000 v ljubljanski galeriji Equrna; med samostojnimi predstavitvami pa razstava v ljubljanski Equrni 1995. leta. V MMC Kibla, v galeriji Kibela je sodeloval na skupinski razstavi Homo Sapiens 3000, 1999, med 54 avtorji, na skupinski Eye-Try, 2003 (skupaj z Markom Jakšetom, Gigom de Brea, Borutom Popenkom, Juretom Kalanom, Miho Štrukljem, Milanom Golobom) ter na skupinski Eye-Try v Vision Centre v Corku, evropski kulturni prestolnici 2005 (http://cork2005.kibla.org) v organizaciji MMC Kibla ter nazadnje na razstavi Slovenska umetnost 1995 – 2005 v ljubljanski Moderni galeriji.

Katalog v elektronski obliki

andrej_brumen_cop_pocitek_katalog.pdf

Video

Andrej Brumen Čop - video (QuickTime)

Fotografije


















Knjiga vtisov

"Vedno znova me ne pustijo pri miru!" Tadeja

"Ustvarjalno, kreativno, inovativno naprej!" dt

"Ko počivajo sence
med sprehajanjem meseca
ko počiva prisotnost
in je nemirno vsemirje
ko počivajo poteze
in drsijo dlačice
čopiča po zajezeni belini res
ni počitka
je le droben stik
prelet ptice med sliko in gledalcem." Tanja P.

"Še vedno si provokativen, slikarstvo pa vedno bolj subtilno - le tako naprej." Jasna Kozar

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org