English

































Goran Bertok: CALLIGRAPHIA OBSCURA

Otvoritev fotografske razstave je bila 8.10.2004 ob 21h, MMC Kibla, Ulica kneza Koclja 9, Maribor. Priporočen je bil t.i. dress code, ki je tokrat zapovedoval črno barvo.




»Da bi živel in jedel, mora ubijati, ni važno kje, ni važno koga, ni važno kdaj. Krvava žrtev vedno tuli od groze in bolečine, tako človek kot svinja. In kakšna je konec koncev sploh razlika?!« Goran Čučković, Žretje bogov

V petek, 8. oktobra 2004, smo ob 21. uri otvorili fotografsko razstavo Gorana Bertoka. Fotografije so bile razstavljene v Multimedijskem centru Kibla, Ulica kneza Koclja 9, Maribor, med 8. in 15. oktobrom. Bertokova prepoznavna tematika in slog sta privabila veliko število ljubiteljev njegovih fotografij ter na novo navdušila obiskovalce, ki so se prvič srečali s fotografovimi umetninami.

Telo, nasilje, užitek; nasilje nad telesom, nasilje nad lastnim telesom. Bertoka zanima posedovanje telesa in obsojenost na lastno telo; telo kot meso, kri, sok, sperma, drek. In: vse, kar je nenavadno, obrobno, bizarno, morbidno, prepovedano. Ter ponovno: umetnost kot svoboda in prestopek.

Po navdušenem odzivu kustosa Haralda Szeemanna na dela Gorana Bertoka, ki je njegova dela sprejel v selekcijo za balkansko razstavo »Blut und Honig» (Kri in med) v Essl Sammlung na Dunaju 2003, se je Bertok Goran potrdil kot avtor, ki presega slovenske okvirje tako po temi kot tudi po umetniški in metjejski izvedbi njegove ustvarjalne ideje.

Beseda o avtorju:
Goran Bertok:
rojen 1963, Koper; 1989 diplomiral novinarstvo na FSPN; njegove najodmevnejše samostojne razstave v zadnjih letih so: v letu 2001 »B.A.S.E«, Bordeaux (F), »23«, ZPK zapora Koper, »Zapori«, Festival Ex Ponto; v letu 2002 »Stigmata«, ZPK zapora DOB, »Sveti križ«, /Dean Verzel & Goran Bertok/, Strunjan; v letu 2003 »Calligraphia obscura«, Festival Ex Ponto, Zaklonišče pod Ljubljanskim gradom; v letu 2004 »Calligraphia obscura«, Kotor, SČG. Razstavljal je v okviru naslednjih skupinskih razstav: v letu 2001 »Corpus del akti«,  Akt na slovenskem III, CD, »Oko in njegova resnica«, Moderna galerija, Ljubljana; v letu 2002 »Shock&Show«, Galerija Lipanjepuntin, Trst; v letu 2003 »Blut und Honig«, Sammlung Essl, Dunaj, »Salon sodobne slovenske fotografije«, Ljubljana; v letu 2004 »Sodobna erotična fotografija«, Galerija Photon, Ljubljana, »Kolo nasilja«, Muzej novejše zgodovine, Ljubljana, »L.I.P.A., 8th annual Summer Summit«, Galerija Mestni stolp, Ptuj.Goran Bertok je prejemnik delovne štipendije Ministrstva za kulturo.

Video

Goran bertok - video (QuickTime)

Fotografije






















Knjiga vtisov

"Meni sicer moje fotografije niso všeč,
ampak to je stvar okusa." Goran Bertok

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org