English

































Multimedia Mxhibition, Cafe Moscow, BERLIN

17. februarja 2004 se je KiBela, prostor za umetnost, predstavila na pomembnem mednarodnem dogodku. V Berlinu (Nemčija) se je pod okriljem naše galerije predstavila in promovirala slovenska umetnost. V program smo vključili mlado mariborsko umetniško skupino son:DA, projekt Pegla, Miha Krischa, ki je pripravil interaktivno video igrico, povabili pa smo tudi mednarodno priznanega fotografa Matjaža Krivica.




son:DA
Motiv risb, narisanih z računalniško miško, so fetišizirani detajli sodobnega interierja, kot so vtičnica, vtikači, razdelilec, kabli, polnilec za mobitel... Ti so umeščeni že skoraj sakralno na stenah, čeprav je satirični podton tehnoidnega sveta očiten. Na monumentalnejših formatih so žanrske podobe tipa holandskih interierjev 17. stoletja (vsakdanji človek v vsakdanjem okolju pri vsakdanjih opravilih) le da je vse postavljeno v sodobnost. Satirični podton preide v paranoidne vizije vpetosti urbanega človeka, ki je s kabli vključen v travmatični socialni prostor preživetja. Harald Szzeemann, ki je izbral skupino son:DA kot eno izmed najmlajših na mednarodni razstavi Kri in med – prihodnost je na Balkanu, ki je bila v sloviti zbirki Essl (Sammlung Essl) na Dunaju, 2003.

Kalyuga
Matjaž Krivic je mojster emocionalno nabite nomadske fotografije – tako portretne kot tudi krajinske. Računalniško sprogramirana multivizija je dramaturško prepričljiva osebna izpoved globalne vizije. Avtorju tehnologija odlično služi za nadgradnjo posameznih fotografij v spektakel podob in glasbe, ki mestoma odkrito koketira s posthipijevsko »love, peace and harmony« ekstazo tipa Rainbow festivala, saj avtor živahno vibrira tako s socialnimi, kakor z vsemi ostalimi živimi entitetami. Ljubezen do globalnega paradiža spoznava kot najvišjo čustveno in estetsko vrednoto, z njo opeva humanost in živa bitja na sploh. 

Pegla
Pegla je interaktivno likanje s pomočjo računalniško podprte multimedije, s katero lahko rišemo in kreiramo glasbo.. Likalnik tako dobi vlogo miške, likalna deska pa vlogo podlage. Z idejo tovrstnega likanja umetniški projekt humorno stimulira moške k emancipaciji. Pegla vrača likanju družabnost, veselje in srečo!

Marvin Superstore
Marvin Superstore je interaktivna računalniška igra z jasnim aktivističnim sporočilom. Slogan »Shop Until You Drop« ob vhodu v virtualno trgovino ne skriva sporočila: potrošništvo ti škodi! Igralec, ki vstopi v virtualno trgovino, se sooči s prostorom, ki stimulira supermarket s policami, ki deligirajo gibanje. Pravila igre, ki se pojavljajo v zgornjem desnem kotu virtualnega prostora, pojasnjujejo, da vsak nakup zahteva vrnitev. Nagrada ni le virtualni denar temveč tudi analiza psihofizičnega stanja uporabnika – nakupovalca. Namenjen širši javnosti, še posebej aktivnim potrošnikom, Marvin Superstore ne glede na starost in računalniško okolje, podaja jasno sporočilo. Skozi metodo učenja preko igre in zabave, uporabnik iz prve roke okusi slabosti potrošništva. Superstore ga nagovarja k potrošniški odgovornosti do samega sebe in globalnega okolja.

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org