English

































Lara Badurina in Saša Kerkoš: SOUVENIRS MADE IN EAST


Otvoritev razstave  Souvenirs made in east avtoric Lara Badurina in Saše Kerkoš je bila v četrtek, 6. 11. 2003 ob 20.00  

Projekt  Souvenirs made in east reflektira posebnosti, estetske in etične potrebe, tradicijo družbe, ki prehaja v novo obdobje in se v njem ohranja ali spreminja. Karakteristike predstavljata skozi produkcijo in potrošnjo. Obenem dejstva razkrivajo povezavo med določeno populacijo (ki je ne glede na razumevanje vseh globalizacijskih procesov ohranila na prvi pogled nevidne, toda vseeno ostro poudarjene posebnosti in nacionalne karakteristike) in njen odnos do sveta, ekologije in kulture.  

Osnova projekta je arheološka metoda pobiranja in zbiranja stvari na trgih, najbolj frekventnih mestnih lokacijah. Z  Balkanom popisujeta stanje pred razpadom in s predstavitvijo nabranih predmetov kažeta na sedanje stanje tranzicije. Razstava je kolaž iz pobranih smeti, tekstualnega turističnega pogleda na mesto, grafikonov in statističnih prikazov onesnaženosti mesta.                      
Souvenirs made in je projekt, ki poteka od leta 1999. Do zdaj so bile izvedene akcije v Rusiji, na Kitajskem, v Sloveniji, na Baltiku, Češkem, Slovaškem, Nemčiji, Madžarski, Poljski, Litvi, Latviji, Estoniji, Jugoslaviji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini.

V Kibeli sta predstavili dežele Balkana, ki so del Souvenirs made in East.  

Lara Badurina, rojena leta 1968 v Reki na Hrvaškem, je končala kiparstvo 1993 na ALU v Ljubljani. Magisterij iz kiparstva je opravila 2003 na temo: Dokument v umetnosti.
Saša Kerkoš, rojena leta 1977 v Celju, je študirala grafično umetnost in animacijo na zagrebški Akademiji lepih umetnosti ter vizualne komunikacije na ALU v Ljubljani.

Projekt SOUVENIRS MADE IN je proces, v katerem (avtorice projekta) kombinirajo odvržene predmete, pridobljene z arheološko metodo zbiranja in statistične grafikone, ki jih dobijo s popisovanjem. Izbrani predmeti z dokumentiranjem in arhiviranjem postanejo tako muzealije, artefakti mest, iz katerih predmete »izberejo«. Ti predmeti (artefakti ) pa ne predstavljajo le ožjega področja posameznega mesta, pač pa tudi način življenja širše regije, ki se odslikava v vsakem posameznem objektu. Način življenja se odslikava z vsakim posameznim objektom, ki odvaja svojo identiteto: zadržuje poreklo proizvoda masovne uporabe, ali pojasnjuje tako karakteristike nacionalnega pomena, kakor tudi prisvaja atmosfero individualnega in intimnega na koncu stoletja dobesednega konca enega in začetka novega stoletja. 

Avtorici s projektom preučujeta zvezo med ljudmi in urbanimi področji, zvezo, ki se odraža skozi produkte široke proizvodnje in porabe. Projekt SOUVENIRS MADE IN  v bistvu reflektira posebnosti, estetske in etične potrebe, tradicijo družbe,  ki prehaja  v novo obdobje in se v njem potrdi ali menja. Vse te (zgoraj navedene)  karakteristike skušata predstaviti skozi produkcijo in potrošnjo (konzumacijo). Obenem vsa ta dejstva prav tako razkrivajo (prikazujejo), kako očitna je zveza med določeno  populacijo (populacija, ki je ne glede na razumevanje vseh globalizacijskih procesov zadržala na prvi pogled nevidne, pa vseeno ostro poudarjene posebnosti in nacionalno karakteristiko), njen odnos do sveta, odnos do ekologije, odnos, v katerem se danes vse bolj potrjuje kot odnos do kulture.

Fotografije





Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org