English

































Dejan Štampar: OSEBNI MINIKINO

Od 21. 12. 2001 do 9.1.2002 je bil v KiBeli na ogled interdisciplinarni in  interaktivni multimedijski objekt: OSEBNI MINIKINO avtorja Dejana Štamparja, ki je izgledal kot fotografska kamera iz 19. stoletja.



Gre verjetno za prvo tovrstno multimedijsko napravo pri nas. Mobilna »kibla« je večnamenski prilagodljiv projekcijski prostor, ki v svojem drobovju skriva potrebno visokokvalitetno tehniko za predvajanje gradiv iz video trakov, računalnika, DVD itd. Gledalec-uporabnik sedi pod konstrukcijo in ima v notranjosti, torej 'dvorani', le glavo. Mini kino se lahko uporablja tudi kot simulator in za interaktivne računalniške igre, ni pa temu namenjen.

Ljudje od vekomaj za zdravljenje, sproščanje, poživljanje ali nasploh za menjavanje stanj zavesti uživajo substance, ki za odpravo in spremembo simptomov na telo vplivajo preko kemičnih procesov. Podobne učinke, toda brez neželenih stranskih pojavov (kot posledice vnašanja zdravil in stimulansov v telo), lahko dosežemo z uporabo programske opreme, ki izbira natančno opredeljene sklope audio-vizualnih impulzov, ter z vedo, ki za želeni cilj najde specifični vonj. Živčni sistem začne resonirati z določeno (npr. manjkajočo) frekvenco ter prevaja impulze na fizični nivo, posledica bi naj bila spremenjeno psihofizično stanje.  

Dejan Štampar je arhitekt, ki oblikuje in raziskuje. Njegova želja je vsebine ambientov in objektov usmerjati proti mejam znanosti, na manj raziskana področja ter pri oblikovanju upoštevati dobljene izsledke. Za izvedbo otvoritvene predstavitve se je v projekt s programskim orodjem vključil Marko Reza Resinović, ki ga prav tako nemirni raziskovalni duh zanaša na opisana področja. Marko je hkrati gonilna sila ustanove Iboga, ki se bori za manj- ali neškodljive metode odpravljanja vseh vrst odvisnosti. Saška Milošević, ki bo prispevala pripadajoče arome, ima bogate izkušnje s področja zdravilstva z barvami in vonji. Izvedbo mehanskega dela mini kina je odlično izpeljal Roman Šegula, elektroniki pa s spajkalnikom dirigira Dean Primožič.  

 

Video

Dejan Štampar Minikino - video (QuickTime)

Fotografije





Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org