English

































KunstRaumMitteleuropa, MMC KIBLA

Umetnostni prostor srednja Evropa (KunstRaumMitteleuropa) v MMC KIBLA  

Mednarodna razstava, ki vzpostavlja prostor srednje Evrope  

V četrtek, 1. 2. 2001 ob 18. uri, smo pripravili v Multimedijski center KIBLA, Narodni dom Maribor, Ul. Kneza Koclja 9, slovesno odprtje mednarodnega projekta Umetnostni prostor srednja Evropa (KunstRaumMitteleuropa).   

Pred odprtjem razstave je bila ob 17. uri tiskovna konferenca, ob 19. uri pa sprejem.  

Umetnice in umetniki iz Avstrije, Hrvaške, Slovaške in Slovenije po gostovanju na Dunaju v Palais Harrach in slovaški Trnavi razstavljajo tudi v Mariboru. Po tri iz vsake države se predstavljajo s svojimi recentnimi deli, ki na pobudo Siemens Austria in Bank Austria in v okviru zasnove kustodinj in kustosov, to so dr. Henriette Horny, dr. Jane Geržová, dr. Wolfgang Hilger, mag. Cornelia Offergeld, Michaela Pedratscher in so-kustodinje in so-kustosa Alexandre Kostič in Petra Tomaža Dobrila ter v organizaciji dunajske Ernst Hilger Galerie zastavljajo publiki tudi vprašanje, ali res obstaja umetnost srednje Evrope kot socialnega, ekonomskega, kulturnega, geografskega, zgodovinskega, nemara celo političnega prostora, ali sploh obstaja umetnostna istovetnost z določeno državo, ali pa gre za osebni izraz vsake umetnice in umetnika.  

O slednjem seveda ni dvoma, saj so vsi/e ustvarjalci/ke izraziti/e individualisti/ke, bodisi v uporabi medija in tehnike, bodisi v umetniškem pristopu in premisleku vrednot tukaj in zdaj, vendar se skozi to reflektira tudi srednjeevropski politični in socialni geografski prostor.  

Aleksandra Kostič in Peter Tomaž Dobrila sta za slovenski del izbrala Mirjano Rukavino, Damijana Kracino in Marka Jakšeta. Poleg njih sodelujejo še Ilona Németh, Daniel Fischer in Dezider Tóth iz Slovaške, Ivana Keser, Magdalena Pederin in Renata Poljak s Hrvaške ter Sieglind Gabriel, Leo Zogmayer in Nikolaus Moser iz Avstrije.  

Na razstavi na Dunaju so podelili tudi nagrade in s tem povezane tri odkupe del za Siemensovo stalno zbirko, ki so ji dobili Magdalena Pederin, Ilona Németh in Marko Jakše. Poleg tega so od jeseni 2000 povabljeni za en mesec na Dunaj, kjer poleg stanovanja in oskrbe prejmejo še 15.000 ATS štipendije.  

(Razstava se je iz Maribora preselila v Zagreb na Hrvaško.)  

Razstavo so omogočili Siemens, Bank Austria, Ministrstvo RS za kulturo, Galerie Ernst Hilger, Mestna občina Maribor in Zavod za odprto družbo Slovenija.

KunstRaumMitteleuropa, Dunaj



Gostovanje na Dunaju, marec/april 2000
A Siemens Österreich and Bank Austria Initiative  

Home Exhibition:

  • Daniel Fischer
  • Sieglind Gabriel
  • Marko Jakše
  • Ivana Keser
  • Damijan Kracina
  • Nikolaus Moser
  • Ilona Németh
  • Magdalena Pederin
  • Renata Poljak
  • Miriana Rukavina
  • Monogrammist T.D
  • Leo Zogmayer


The exhibition tries to show the diversity and the differences in artistic approaches in the context of their cultural history. The art initiative KunstRaumMitteleuropa with 12 artists from 4 countries – Croatia, Austria, Slovakia and Slovenia – is shown at Palais Harrach, A-1010 Vienna, Freyung 3, as well as in the new premises of artLab Galerie, A-1010 Vienna, Dorotheergasse 12.  

Trustees: Dr. Jana Gerzová, Dr. Wolfgang Hilger, Dr. Henriette Horny, Mag. Cornelia Offergeld, Michaela Pedratscher   

Mission Statement
Eastern and Western Europe will continue to grow together in the years to come. The initiative KunstRaumMitteleuropa is meant to strengthen the cultural exchanges between the countries of Central Europe and Austria – by mutual exhibitions, grants – Bank Austria will accept the costs of grants, Siemens will buy art works for its Siemens Sammlung, and by setting up a new internet platform for art from Central Europe. It is planned to expand the initiative to include the Czech Republic, Serbia, Bosnia and Hercegovina, as well as Hungary and Poland.  

A Siemens Österreich and Bank Austria Initiative    
Ernst Hilger  
Europe, which is now rapidly undergoing its logical evolution, unites what has always been united in cultural terms. This also opens up possibilities to have a new, exciting dialogue, as well as the platforms for it. Bank Austria and Siemens Österreich have joined in this artistic initiative, which will lead to synergies and activities of mutual benefit and success  in the years to come.  
The arts - and the artists – can find here partners that will deliver their visions, and the products of their creativity, more effectively and expediently. Bank Austria and Siemens Österreich are finding new ways of communication and sources for creativity.  
We want to expand our own cultural space by including the neighbouring countries (the Czech Republic, Hungary and Serbia will follow already in the next cycle), we want to  open our own borders to the neighbouring cultural spaces, and – in doing so – we want to utilize all the possibilities for a mutual enrichment, which creates new impulses for the new and larger Europe. 

http://www.artlab.at/kunstraum/seite/ausstellung_00.html

KunstRaumMitteleuropa, Trnava, Slovaška

V petek, 16. 6. 2000 ob 18. uri, na Slovaškem, sodelujemo na razstavi UmetnostniprostorSrednjaEvropa, ki se v Center sodobne umetnosti, Halenarska ulica, Trnava, prenovljeno sinagogo, prenaša z Dunaja, iz Palais Harach.

Jana Geržova, najbolj eminentna slovaška kustodija, mdr. dolgoletna selektorica Slovaške na beneškem bienalu, je tja povabila tudi Mirjano Rukavino, Damijana Kracino in Marka Jakšeta (ta je dobil tudi nagrado in štipendijo enomesečnega bivanja na Dunaju), katerim družbo delajo Slovaki/nje Daniel Fischer, Ilona Nemeth, Dazider Toth, Hrvati/nje Ivana Keser, Magdalena Pederin, Renata Poljak in Avstrijci/ke Sieglind Gabriel, Nikolaus Moser, Leo Zogmayer.

Dan prej, 15. 6. 2000 ob 15. uri, pa bo v Bratislavi tiskovna konferenca. Razstava bo potovala še na Hrvaško, v januarju 2001 pa smo jo gostili v Multimedijskem centru KIBLA v Mariboru.

Fotografije - KiBela





















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org