English

































hEXPO – festival samo-organiziranih kulturnih form

V sodelovanju z Ljubljano in Koprom smo v času od 17. avgusta do 15. septembra 2000 izpeljali mednarodni projekt hEXPO – festival samo-organiziranih kulturnih form, ki je v enem mesecu prekrižaril vso Slovenijo in postavil zametek za slovensko digitalno komunikacijsko in informacijsko platformo z ambicijo širjenja po vsej Sloveniji in tvorbe slovenskega omrežja, ki bi se priključilo v evropska in svetovna omrežja.

Več o projektu: http://cym.net/hexpo/

hEXPO - mednarodni festival zaokrožene kulturne produkcije
  
17. avgust - 15. september, 2000  
Prizorišča:
Maribor:
Multimedijski center KIBLA, Kulturno-umetniški center Pekarna, Radio Marš
Ljubljana:
Š.O.U. Galerija Kapelica, Slovenska Kinoteka, Metelkova (kulturni in družbeno-civilni center), Ljudmila (Ljubljanski digitalni medijski laboratorij), Radio Študent, Ministrstvo za eksperiment
Koper:
DPNZ-MKC (mladinski kulturni center), Pina (galerija in digitalni medijski laboratorij)  

Specifika festivala hEXPO je utemeljena na kritiki prevladujočega modela festivalov, ki ima predvsem reprezentančni karakter – zreducirani v času nekaj dni, znanje in umetnost le zastopajo, na pa tudi prenašajo in širijo. hEXPO nudi drugačen koncept tovrstnih prireditev: je kombinacija festivala, svobodne poletne akademije in pobude za vzpostavitev slovenske kulturne digitalne platforme.  

hEXPO je namenjen predvsem razvijanju in predstavljanju izvirnih oblik samoorganiziranega in interdisciplinarnega delovanja na področju umetniškega, kulturnega in civilnega življenja. Pri tem posebno pozornost namenja praksi sklenjenega kroga produkcije skozi sestavljena znanja in prežemanje izobraževalnih, družbenih in umetniških dejavnosti  

Dogodki na hEXPU so potekali sinhronizirano med tremi mesti (Ljubljana, Koper, Maribor) v obdobju treh tednov (17.8.- 7.9. 2000). 

Tri potujoče mednarodne skupine udeleženk/cev so delovale po en teden v vsakem mestu. Poleg večernega umetniškega programa:
- koncerti,
- performansi,
- projekcije,
- instalacije
so udeleženci/ke čez dan nudili tudi delavnice in predavanja. Ta so pokrivala celoten spekter aktivnosti, ki so potrebne za uspešno organizacijo, produkcijo in obstoj neodvisnega kulturnega, umetniškega in civilnega življenja:
1.) digitalna avdio in video produkcija
2.) komunikacija in povezave
(- oblikovaje spletnih strani, - prenos zvoka in slike preko Interneta, - oblikovanje arhivov in baz podatkov, - postavljane lahkih strežnikov)
3.) (samo)organizacija, produkcija in kulturni management
4.) kritična  teorija in taktični mediji  

Festivalska prizorišča so med seboj povezana tudi preko Interneta tako, da je na vseh treh lokacijah mogoče poleg živega dogajanja spremljati tudi žive prenose zvoka in slike iz drugih festivalskih prizorišč. Ker so prireditve potekale vzporedno in je vsako večje prizorišče preko Internet prenosov lahko spremljalo ostala prizorišča, se je bilo mogoče neposredno vključevati  nazaj v program in preizkušati logistiko telekonferenc, izobraževanja in okrogle mize na daljavo. Dogodki so arhivirani na Internetu, digitalni arhiv pa bo omogočal prosti dostop do samoizobraževanja s pomočjo shranjenih predavanj, delavnic, dogodkov.  

hEXPO je med drugim tudi iniciativa za prvo slovensko digitalno platformo, v kateri se zavzemamo za svoboden, brezplačen in sproti posodabljan priklop na Internet za vse slovenske kulturne, mladinske in medijske centre ter neodvisne radijske postaje. Enotna komunikacijska platforma bi omogočala zasnovo novega tipa produkcije, posredovanja podatkov in izobraževanja na Slovenskem. 

Delavnice iz naštetih področij so brezplačne.

Program festivala heXPO - Maribor

MARIBOR (Kibla, Pekarna), 17. – 30. 8.2000  

GOSTJE:
Tutorji so samoorganizirani interdisciplinarni ustvarjalci, ki delujejo zunaj prevladujočih institucionalnih okvirov. Na festivalu so čez dan vodili posvete in delavnice za asistente in lokalne študente, zvečer pa so nudili umetniški program.  

Jacques Bigot (Francija)
Elektro inženir in inženir zvoka, računalniški programer, strokovnjak za medmrežja, oblikovalec interaktivnih sistemov.  
Gérard Couty (Francija, Nemčija)
Vodja neodvisnega multimedijskega projekta Frigo v Lyonu. Neodvisen elektro grafični oblikovalec za Arte channel productions.  
David Dronet (Francija)
multimedijski in video umetnik, vodja Station Mir (medijski laboratorij ter »artist-in-residence« center ) v Caenu (Francija).  
Ulf Freyhoff (Nemčija)
umetnik novih medijev, strokovnjak za medmrežja, računalniški strokovnjak. Profesor »mixed-media« na Umetnostni akademiji (HfBK) v Hamburgu.  
Mike Hentz (ZDA, Švica, Nemčija)
Poleg vodenja projektov kot Minus delta T, Van Gogh TV, Odyssee, Roma Machine, in Medusa, se ukvarja s performansom na področju polimedije in vodi delavnice, ki so razširjale pojmovanje socialne skulpture in povezovale vzhodno-evropske umetnike in intelektualce, mnogo pred padcem Berlinskega zidu.  
Marko Košnik (Slovenija)
Iniciator festivala hEXPO, polimedijski umetnik.  
Rastko Močnik (Slovenija)
Eden redkih teoretikov v slovenskem prostoru, ki povezujejo kritično teorijo in alternativno prakso. Profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljublajni.  
Michel Piet (Francija)
Kuhar, performer. Sodeluje pri mednarodnih multi-medijskih dogodkih event, ki vključujejo umetnike z različnih področij.  
Helmut Schäfer (Avstrija)
Oblikovalec multimedijskih instalacij, ukvarja se z raačunalniško generirano glasbo in podobami. Nastopal je že v sodelovnaju z Ars Elelctronica, Touch, Graham Haynes, Zbigniew Karkowski.  
Nick Soudnick (Rusija)
Soustanovitelj skupine ZGA, multi-insturmentalist, oblikovalec glasbil in zvočnih objektov.  

Asistenti so sodelovali pri pripravi umetniških projektov tutorjev in jim pomagali voditi delavnice za lokalne študente, k festivalskemu programu pa so prispevali tudi z Christopher Müller (Nemčija), Seth Nehil (ZDA), Damir Tubak (Hrvaška), Andreas Findeisen (Avstrija), Helen Louise Worthington (UK), Nikola Šuica (Jugoslavija), Kan Muftić (BIH), Miro Blažanović (Hrvaška), Ivana Sedej (Jugoslavija)

PROGRAM:  

ČETRTEK, 17. 8. 2000
Festivalna dvorana Lent, 20h-02h
Otvoritev fetivala hEXPO
- »Slow food performans«.
Gostujoč francoski kuharski mojster in performer Michel Piet. Jedilnik je sestavil kuharski mojster Andrej Goljat, šef kuhinje slovenskega protokola.  

PETEK, 18.8. 2000
- Kibla (Kneza Koclja 9), 19h:
Marko Košnik – predavanje
- Pekarna, dvorana Gustaf, 21.30h:
Helmut Schäfer – koncert
- Pekarna, dvorana Gustaf, 24h:
clubbing in projekcije  

SOBOTA, 19.8. 2000

- Pekarna, projekcije: 21h
- Pekarna, dvorana Gustaf, 21.30h:
Nick Soudnick - koncert
- Pekarna, dvorana Gustaf, 24h: clubbing in projekcije  

NEDELJA, 20. 8. 2000
- predstavitev delavnic za lokalne študente/študentke:
1.)  Pekarna (dvorana Gustaf), 11h:
a) audio produkcija (snemanje, montiranje, produkcija)
- Helmut Schäfer, Nick Soudnick
b) taktični mediji in socialna skulptura
- Mike Hentz
1.) Kibla (Kneza Koclja 9), 13h:
a) video produkcija (koncipiranje, snemanje, montiranje, kompresija)
– David Dronet, Gerard Couty
b) komunikacija in linki / web (prenos zvoka in slike preko Intrnmeta, komunikacijski vmesniki, »web design«, cd-rom progarmiranje)
– Jacques Bigot , Ulf Freyhoff
c) kritična teorija
- Andreas Findeisen  

VEČERNI DOGODKI:
- Pekarna, 19h: Miran Mohar – predavanje
- Pekarna, 22h: Ulf Freyhoff, Christopher Mueller, N.N.: polimedijski dogodek (avdio/video mix v živo, z analognimi intervencijami in intervencijami na daljavo)

Od sobote, 26.8., do ponedeljka, 28.8., so v Multimedijskem centru KIBLA (Kneza Koclja 9) in Pekarni (Ob železnici 8) med 12:00 in 16:00 potekale BREZPLAČNE delavnice za študente in študentke iz lokalnega okolja. Delavnice so iz sledečih področij:
- komunikacija in linki (oblikovanje spletnih strani, prenos zvoka in slike v živo preko Interneta, oblikovanje baz podatkov, arhiviv na Internetu ...)
Tutorja: Pascal Boyer (Francija), Marek Tuszynski (Poljska):Internet strokovnjak, aktivist
- video produkcija (koncipiranje, snemanje, montiranje digitalnega videa)
Tutor: Želimir Žilnik (Jugoslavija): "enfant terrible" jugoslovanskega filma, izvrsten dokumentarist, Pascal Boyer (Francija)
- avdio produkcija (improvizacija, snemanje, montiranje)
Tutorja: Dirk Bruinsma (Nizozemska): komponist, multi-instrumentalist, član skupine Blast Reni Hofmueller (Avstrija): glasbenica, performerka
- kritična teorija in taktični mediji (neodvisna radijska produkcija)
Tutor: Reni Hofmuller (Avstrija): soustanoviteljica neodvisne radijske postaje Radio Helsinki v Gradcu.
- (samo)organizacija in produkcija - vsi tutorji - gre za kreativne, samoiniciativne ustvarjalce, ki delujejo zunaj prevladujočih institucionalnih okvirov in sami generirajo kulturna okolja / situacije, v katerih delujejo.  

VEČERNI PROGRAM
TOREK, 22.8. 2000
Pekarna, Kurd, 22h:
Club Automaticque (Gerard Couty, Michel Piet, David Dronet, Jacques Bigot) in Mike Hentz - interaktivna multimedijska instalacija  

- Jacques Bigot (Francija) – Elektro inženir in inženir zvoka, računalniški programer, strokovnjak za medmrežja, oblikovalec interaktivnih sistemov.  
- Gérard Couty (Francija, Nemčija) – Vodja neodvisnega multimedijskega projekta Frigo v Lyonu. Neodvisen elektro grafični oblikovalec za Arte channel productions.  
- David Dronet (Francija) – multimedisjki in video umetnik, vodja Station Mir (medijski laboratorij ter »artist-in-residence« center ) v Caenu (Francija).  
- Mike Hentz  (ZDA, Švica, Nemčija) – Poleg vodenja projektov kot Minus delta T, Van Gogh TV, Odyssee, Roma Machine, in Medusa, se ukvarja s performansom na področju polimedije in vodi delavnice, ki so razširjale pojmovanje socialne skulpture in povezovale vzhodno-evropske umetnike in intelektualce, mnogo pred padcem Berlinskega zidu.  

CLUB AUTOMATICQUE: multimedijska interaktivna instalacija S seznorji zaznavano gibanje publike je avdiovizualno reinterpretirano v realnem času. Gibanje oblikuje zvoke, ki so vključeni v filmske sekvence. Telesa publike so tako upravljalci zvoka in podob.  Po kratki predstavitvi delovanja interaktivnega sistema, obiskovalec lahko sam komponira in igra zvocne podobe.

SREDA, 23.8.2000  
- Multimedijski center KIBLA, 18:00 – 20:00
predstavitev dokumentarnega materiala o festivalu hEXPO, ki je nastal v okviru delavnic, v katerih so se udeleženci festivala učili različnih veščin, ki so potrebne za sklenjen krog kulturne produkcije.  
- Multimedijski center KIBLA, 21:00: n   
Mike Hentz, Helen Louise Worthington: delavnica živega prenosa zvoka in slike preko Interneta n   
Kan Muftić, koncert: »Pizzicato« (digitalna glasba)  
- Multimedijski center KIBLA, 23:00:
dj & clubbing

ČETRTEK, 24.8.
20:00 – 02:00: "SLOW FOOD PERFORMANCE" - Festivalna dvorana Lent, (Loška 13), štirje gostujoči kuharski mojstri iz Ljubljanske regije bodo predstavili  jedi iz tega območja. Obenem botekel živ prenos zvoka in slike v Ljubljano ter iz Ljubljane, kjer bo sinhrono potekal dogodek v Hotelu M, s štirimi kuharskimi mojstri iz Štajersko-Prekmurske regije.

PETEK, 25. 8.
Multimedijski center KIBLA, 21:00:
Želimir Žilnik ("enfant terrible" jugoslovanskega filma, zanan po svojih provokativnih in lucidnih filmih): projekcija filma "Kud plovi ovaj brod" in pogovor z avtorjem.

SOBOTA, 26.8.
Multimedijski center KIBLA, 21:00:
Cabaret: Dirk Bruinsma (improvizator, multiinstrumentalist), Jiri Suruvka (performer)

PONEDELJEK, 28.8.  
- 14-15.30: hEXPO-radio v zivo, Radio Marš (95.9 Mhz)
- 19.00, Pekarna: Prenos predavanja »Preobrnjeni prostor« Stevena Kovatsa v Ljubljani
- 21.30, Pekarna (Dvorana Gustaf): »Sensor« orkester (procesualni avdio/vizualni projekt, ki vključuje različne ustvarjalce, sta zasnovala Ivan Marušić-Klif & Dirk Bruinsma)
- 22.30, Pekarna: Prenos dogodka »Ksenofobija« iz Kopra  

TOREK, 29.8.  
- 14-15.30: hEXPO-radio v živo, Radio Marš (95.9 Mhz)
- 19.00, Kibla: Predavanje Mareka Tuszynskega: »Zelo iskreno predavanje«
- 21.00, Pekarna: Otvoritev razstave (Oleg Sheloudyakov & Evgenij Shkaruba)
- 21.30, Pekarna: »Sensor« orkester (procesualni avdio/vizualni projekt, ki vključuje različne ustvarjalce, sta zasnovala Ivan Marušić-Klif & Dirk Bruinsma)
- 23.00, Pekarna: Prenos hkratnega avdio/vizualnega dogodka med Koprom in Ljubljano  

SREDA, 30.8.  
- 14-15.30: hEXPO-radio v živo, Radio Marš (95.9 Mhz)
- 21.00, Pekarna: Prenos koncerta Bele Mariasa & Zlatka Buriča iz Ljubljane
- 22.00, Pekarna: »Sensor« orkester (procesualni avdio/vizualni projekt, ki vključuje različne ustvarjalce, sta zasnovala Ivan Marušić-Klif & Dirk Bruinsma)
Hkratni dogodek med Ljubljano, Koprom in Mariborom.

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org