English

































Digitalna fotografija: Roger Beecroft in Neville Smith

Potujoča razstava Rogerja Beecrofta in Nevilla Smitha se je ustavila v Mariboru, v MMC KIBLA, prostoru za umetnost KiBela. Odprtje je bilo v petek, 15. 9. 2000 ob 20. uri. Do 7. 10. 2000.  

Od rojstva fotografije pred več kot 150. leti, je le-ta doživela mnogo sprememb. Od enostavnega tiskanja negativov, preko solarizacij Mana Raya do Rauchenbergovih kolažev in Warholovih sitotiskov. Zadnje čase se fotografija vse bolj uveljavlja kot del multimedijskega izdelka, z naraščajočo uporabo računalnikov je ‘digitalna doba’ dodala sodobni umetnosti še eno tehniko.  

Med pionirji nove zvrsti sta Roger Beecroft in Neville Smith, oba iz Velike Britanije, ki predstavljata zgolj dva potenciala izrazu, ki obljublja, da bo kompleksen, zanimiv in pomemben novi medij za širjenje horizontov. Beecroft uporablja digitalno fotografijo za komentiranje vpliva tehnologije na sodobno življenje, medtem ko Smith izhaja iz domala ‘naravne’ evolucije fotografije. Toda opazovati ju zgolj kot primera potenciala novega medija, pomeni ignorirati bogastvo njunih ne-digitalnih izkušenj, ki jih vnašata v svoje delo.   

Za Beecroftovo delo velja, da nastaja z uporabo digitalne manipulacije tehnologije, pri čemer raziskuje svet televizijskih podob, žarečih ekranov, hitrih rezov, govorečih glav, bujnih barv in akcije, osebe pa seveda razkrivajo globljo in temnejšo preokupacijo. Med drugim je z velikim uspehom razstavljal v Londonu, New Yorku, Manchestru, Nottinghamu.  

Smithovi trenutni interesi so v sestavljenih podobah zlomljene svetlobe, ki se izvija iz teme in postavlja vprašanja percepcije in spoznavanja. Za sabo ima že dolgo let razstavljanja, med drugim v Londonu, Bristolu, Yorku, Northamptonu.  

Umetnika prinašata bogate izkušnje iz fotografskega okolja v nove sfere digitalne revolucije, saj delata z novimi tehnologijami kot informirani in odrasli osebi. Sta tudi višja predavatelja fotografije na Nottingham Trent University.  

Ob odprtju sta se v živo javljala po medmrežju, kjer je bilo tudi mogoče videti izbor iz njunega dela in prebrati eseje o njunem ustvarjanju.  

Razstavo so omogočili Zavod za odprto družbo Slovenija, Narodni dom Maribor, Britanski svet (British Council) in Nottingham Trent University. Še posebej hvala Jonu Hatfullu.

Fotografije










Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org