English

»GLOBALNI SVET: skozi objektiv človekovih pravic« - fotografska razstava


četrtek, 8.4.2010, ob 20.uri, Kibar - otvoritev razstave izbranih fotografij natečaja »GLOBALNI SVET: skozi objektiv človekovih pravic«. Razstavo in natečaj je organiziral Ekvilib Inštitut iz Ljubljane.

Na razstavi je predstavljena zmagovalna reportaža letošnjega fotografskega natečaja »Globalni svet: skozi objektiv človekovih pravic« z naslovom Bihar Aftermath (Bihar potem), ki jo je posnel italijanski fotograf GIULIO DI STURCO. Fotoreportaža je bila posneta v Indiji leta 2008 in se navezuje na vprašanje povezave med človekovimi pravicami in okoljsko problematiko.


avtor fotografije: Giulio di Sturco

Na razstavi soo razstavljene tudi fotografije oz. fotoreportaže avtorjev, ki so se uvrstili v finalni izbor: JAMES CHANCE (ZDA),  RODRIGO CRUZ (Mehika), PETER DICAMPO (ZDA), ÅKE ERIC ERICSON (Švedska), RICARDO GARCIA VILANOVA (Španija), FLORIANA GAVRIEL (Nemčija), BRENNAN O'CONNOR (Kanada), QAMRUZZAMAN (Bangladeš) in SUDIPTO DAS (Indija).


Ozadje natečaja:
Fotografski natečaj in razstava sta del pobude »Globalni svet: skozi objektiv človekovih pravic«, s katero želimo posameznike spodbuditi k uporabi fotografije kot orodja za zaščito in promocijo človekovih pravic ter k izražanju kritičnega pogleda na globalno družbeno dogajanje in procese. Tema letošnjega natečaja so bile ekonomske, socialne in kulturne pravice, ki kljub množičnim kršitvam v razpravah o človekovih pravicah še vedno ostajajo zapostavljene ter pogosto upodobljene na način, ki spodbuja stereotipe ter posploševanja.

Letošnji natečaj, ki je potekal med 10.12. 2009 in 1.2.2010, smo pripravili v okviru projekta GREAT (Global Rights: Europeans Acting Together! / Globalne pravice: Evropejci delujemo skupaj!), ki ga sofinancira Evropska unija, ter v sodelovanju s SPP, Zavodom za promocijo fotografije. Častna pokroviteljica fotografskega natečaja je varuhinja človekovih pravic RS dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr. med. Fotografije je izbrala mednarodna žirija, ki so jo sestavljali: Adriana Zehbrauskas (fotografinja / Polaris Images), Murad Sezer (šef fotografije / Reuters Turčija), dr. Jože Vogrinc (sociolog / Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani), Max Zimani (predsednik Društva Afriški center) ter Anita Ramšak (Ekvilib Inštitut).

Razstava je na ogled do 22.4.2010.

Več na: www.ekvilib.org/fotografski-natecaj-2009 

Fotografije


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR
  - arhiv

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org