English

































Pogled v nebo - predstavitev astronomskega koledarja 2009

Torek, 6. januar ob 19h, KiBar - predstavitev astronomskega koledarja za leto 2009. Če vas zanima, kaj se dogaja na nebu in kako se bodo v letu 2009 premikali Sonce, Luna in planeti, vam bo koledar gotovo v veliko pomoč.

Astronomski koledar Jake Modica je plod večletnega raziskovanja in ustvarjalnosti. Letošnji koledar je glede na lanskega še izboljšan; med drugim je dodana tabela z dnevnim gibanjem planetov. Oblikovan je tako, da  lahko skozi opazovanje dnevnih pozicij Sonca, Lune, planetov in ozvezdij skozi vse leto vizualno razbiramo njihove ritme. Astronomski podatki, uporabljeni v tem koledarju, so povzeti s spletne strani www.geabios.com, izračunani pa so za Ljubljano v letu 2009.

Predstavitev in koledar sta namenjena vsem, ki se ukvarjajo z  opazovanjem nebesnih teles, homeopatijo, biodinamiko ali astrologijo, ali pa jih dogajanje na nebu ter gibanje Sonca, Lune in planetov zanima iz drugih, ljubiteljskih ali profesionalnih razlogov.


O koledarju so povedali:
Resničen podvig v dvodimenzionalni graficni predstavitvi gibanja nebesnih teles, ki ne bo nikogar pustil ravnodušnega.
- dr. Ilja Dorsner, fizik

Astronomski koledar Jake Modica oživlja stoletna prizadevanja astronomov preslikati gibanja nebesnih teles iz sferičnega prostranstva na nekaj pedi veliko zaplato papirja. Na izviren in estetsko občuten način mu je uspelo v enoletnem ciklusu zgoščeno in matematično korektno upodobiti pestro dinamiko nebesnih tirov Sonca, planetov in Lune, ki smo ji vsak dan, žal prepogosto,  nezavedna priča.
- dr. Igor Levstek, fizik

Astronomski koledar za leto 2009 Jake Modica so v resnici očarljivo in duhovito predstavljene astronomske efemeride, in so dovolj natančne za opazovalca, ki nebo opazuje s prostim očesom oziroma z dvogledom. Koledar je v primerjavi z lanskim močno dopolnjen in razširjen, celo precej bolj, kot je bilo to mogoče zajeti v navodila. Astronomsko korekten in grafično izvirno in brezhibno oblikovan je ta koledar vsekakor ponos slovenske izvirnosti in ustvarjalnosti.
- Rok Vidmar

Fotografije








Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR
  - arhiv

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org