English

































Multimedijski trikotnik Maribor 2012, predstavitev arhitekturne rešitve Jana Hadžića

Četrtek, 14.5.2009, ob 18. uri - predstavitev arhitekturne rešitve Multimedijski trikotnik Maribor 2012. Gre za diplomsko delo, ki ga je študent arhitekture Jan Hadžić, zasnoval pod mentorstvom arhitekta Primoža Jeze, asistenta na Fakulteti za arhitekturo.

Multimedijski trikotnik
povezuje ključne vsebinske smernice v kandidaturi, umetnost, izobraževanje in znanost, v tri investicije: center za sodobne umetnosti (galerija), koncertna dvorana in produkcijski center (akademija za umetnost). Vzajemno delovanje kompleksa se skozi kreativne industrije navezuje tudi na gospodarstvo in reflektira učinke projekta Evropska prestolnica kulture 2012.

EVROPSKA PRESTOLNICA KULTURE: MARIBOR 2012
„Evropska unija vsako leto enemu ali več mestom v Evropi podeli naziv Evropska prestolnica kulture (EPK). V tem letu ima izbrano mesto priložnost pokazati svoje kulturno življenje in kulturni razvoj. Mnogo mest je ta naziv s pridom izkoristilo za nadgraditev svoje kulturne vsebine in za svojo promocijo v mednarodnem pogledu.

Bliža se leto 2012, ko bo Slovenija skupaj s Portugalsko organizirala program Evropske prestolnice kulture (EPK). Gre za pomemben projekt, ki nudi Republiki Sloveniji izjemno priložnost za mednarodno prepoznavnost in konkurenčnost na področju kulture.“

Kulturno izobraževalno društvo KIBLA je uspelo pridobiti nominacijo za naslov "Evropska prestolnica kulture 2012“ Mestni občini Maribor. Za ta namen je KIBLA pridobila partnerstvo šestih mest ter pripravila obsežen elaborat programskih sklopov in načrtovanih investicij. Ker KID KIBLA od vsega začetka deluje javno in odprto, smo se odločili, da javno predstavimo predlog nekaterih investicij iz zmagovite kandidature kot jih je Jan Hadžić oblikoval v diplomski nalogi.

„Namen naloge je poudariti pomembnost klasičnih in sodobnih medijev, ki so kulturni dejavnik in soustvarjalci naše zavesti. Diplomsko delo služi kot osnova za razumevanje kompleksnosti in prepletenosti medijev, kulture, sociologije, politike in ekonomije.“ Hkrati pa delo deluje kot osnova za generiranje zamisli o ustvarjanju kulturno-izobraževalnega, akademskega, umetniškega, medijskega in prireditvenega prostora kot manifestacije te prepletenosti.

Cilj naloge je podati predlog možne idejne zasnove področja, s strani avtorja v nalogi poimenovanega multimedijski trikotnik, „ki bi ohranjal kontinuiteto programov in združil razpršeno kulturno vsebino Mestne občine Maribor v nov sodoben kompleks objektov prihodnosti. Moč medijev je v ustvarjanju novega okolja in nove realnosti. Kot ustvarjalci sveta v katerem lahko spreminjamo zavest posameznikov in množic tako nosimo velik del odgovornosti ohranjanja sodobne kulture in odpiranja možnosti za nadaljnji razvoj ustvarjalnosti."

Gre za prvo konkretizirano arhitekturno zasnovo, ki umešča vsebine EPK 2012 v urbanistični in arhitekturni kontekst z izdelanimi predlogi posameznih investicij in zato je diplomska naloga lahko tudi dobro izhodišče za razpravo, kakšen naj bo Maribor v letu 2012 in potem.

citati: Jan Hadžić, iz diplomske naloge Multimedijski trikotnik Maribor 2012.

Jan Hadžić je po izobrazbi univerzitetni diplomirani ekonomist (diplomiral leta 2006) in univerzitetni diplomirani inženir arhitekture (diplomiral marca 2009). Vse od srednje šole se ljubiteljsko ukvarja z različnimi vejami  umetnosti. Kot igralec je v okviru večih igralskih društev nastopal v različnih predstavah po vsej Sloveniji in celo v Cankarjevem domu. Nekaj časa je bil plesni učitelj. Ob študiju arhitekture pa se je začel resneje zanimati za digitalno umetnost in medije.
V zadnjih letih si je nabiral izkušnje v arhitekturi, designu za  filmsko distribucijo in designu za nove medije (spletne strani, igre za mobilne telefone, animacija). Še vedno ga zanima film, saj je kot soustanovitelj še vedno aktiven v filmskem društvu KD Cut! (www.cut.si), sicer pa sodeluje z mladim arhitekturnim dvojcem Invisible (www.invisible.si) in  se v podjetju Razum, d.o.o. (www.razum.si) ukvarja z raziskavami in razvojem na področju sodobnih informacijskih tehnologij.

Za diplomsko delo MULTIMEDIJSKI TRIKOTNIK MARIBOR 2012, ki ga je uspešno zagovarjal marca 2009 (UNIVERZA V LJUBLJANI, Fakulteta za arhitekturo), je kot avtor nominiran za naziv "perspektivni za oblikovanje interierja leta 2009".

Fotografije








Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR
  - arhiv

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org