English

"O" - refleksija umetnosti: O terminološki zmešnjavi

Kibla, sreda, 3. december 2008 ob 20. uri - predzadnje dejanje letošnjega kuratorskega projekta Petre Kapš "O" - refleksija umetnosti: O terminološki zmešnjavi.

Gostje: Barbara Borčić, Urška Jurman, dr. Mojca Puncer, dr. Polona Tratnik

Predmet diskusije O terminološki zmešnjavi je bilo besedišče, s katerim se ubeseduje današnjo umetnost. Razpravljavke so soočale poglede, izkušnje in dosežke na obravnavanem področju. Za vzpostavljanje terminov, njihovo izumljanje, dopolnjevanje, analizo, umeščanje in premeščanje, precizno opredeljevanje rabe in kontinuirano ukvarjanje s pridobitvami za ter najdbami v terminoloških arhivih, se zdi, da ne dosega zadostne mere pozornosti. Kratkotrajni rok uporabe konceptov, ki opredeljujejo termine v umetnosti, se ob hipnem množenju njenih idej in oblik odraža v hipnotične  stanju nekritičnega sprejemanja novih in novih pomenskih implikacij v izrazih. V kakšnem stanju so strokovni termini, s katerimi razpolaga slovensko jezikovno področje? Ali je to besedišče v resonanci z današnjimi in včerajšnjimi umetniškimi pojavnostmi? V kolikšni meri so termini orodja za koncepcijo, produkcijo in interpretacijom umetnosti? Kdo so glavni (poklicani) akterji – (področni) strokovnjaki, umetniki, kuratorji, kritiki, teoretiki, uradniki? Skozi katere termine se interpretira sodobno umetnost in prakso umetnikov? Kakšno vlogo imajo umetnostne institucije z diskurzivnim aparatom, ki ga uporabljajo v razstavnih dogodkih, katalogih, raziskavah?
Ključni pojmi: termin / umetnost / umetniško delo / pojmovnik


Barbara Borčić

Umetnostna zgodovinarka in anglistka. Direktorica Zavoda za sodobno umetnost SCCA–Ljubljana. Na področju sodobne umetnosti deluje kot kustosinja, publicistka in urednica s statusom samostojne ustvarjalke na področju kulture.
Umetniški vodja ljubljanske Galerije Škuc (1982–1985), sodelavka založbe Studia humanitatis (1986–1993), odgovorna urednica revije Likovne besede (1991–1992); od leta 1993 zaposlena na Zavodu za odprto družbo – Slovenija (Open Society Institute – Slovenia) kot asistentka direktorice Sorosovega centra za sodobne umetnosti-Ljubljana (SCCA-Ljubljana) in kot njegova direktorica (1997–1999).

Urška Jurman
Umetnostna zgodovinarka in sociologinja kulture. Deluje kot kustosinja, kritičarka, urednica, organizatorka in mediatorka na področju sodobne umetnosti. Sodeluje z različnimi institucijami in iniciativami na področju sodobne umetnosti: z Galerijo Škuc (1995-1997), Zavodom SCCA-Ljubljana (1999-2002, 2005/2006), s Hexpo festivalom (2000), festivalom Break 2.2, Ljubljana (2003), Centrom in Galerijo P74 v Ljubljani (od 2005-), Kud Obrat (od 2006-), idr. So-urednica štirih številk revije za sodobno umetnost PlatformaSCCA (2000-2005). Občasno objavlja tekste o sodobni umetnosti v tiskanih in elektronskih medijih. V letih 2005-2006 je vodila Svet umetnosti  šolo za sodobno umetnost pri SCCA-Ljubljana.

Dr. Mojca Puncer
je doktorirala iz filozofije na Univerzi v Ljubljani in je asistentka za estetiko, filozofijo umetnosti in kulture na Univerzi v Mariboru (sodeluje z Oddelkom za likovno umetnost na mariborski Pedagoški fakulteti). Deluje kot neodvisna teoretičarka in kritičarka na področju sodobne umetnosti, pedagoginja v kulturi in publicistka. Je članica Publicističnega društva ZAK, uredniškega odbora revije Maska, Slovenskeg  društva za estetiko in Mednarodne zveze za estetiko. Objavlja v številnih publikacijah doma in na tujem. Živi in dela v Ljubljani.

Dr. Polona Tratnik je docentka za filozofijo kulture na FHŠ UP in članica ZR  UP v Kopru. Leta 2007 je doktorirala iz filozofije in teorije vizualne kulture na FHŠ UP. Leta 2001 je opravila magisterij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1999 tudi diplomirala iz slikarstva. Je sekretarka Slovenskega društva za estetiko (od leta 20005), članica izvršnega odbora (od leta 2001) in aktivna članica od leta 2000. Od sredine devetdesetih organizira razne kulturne prireditve (kolokvije, predavanja, simpozije, razstave ipd.). Leta 2005 je bila umetniški vodja festivala Break 2.3. Dejavna je tudi kot urednica (Monitor, Horizonti, Likovne besede, Prostori umetnosti), kustosinja, kritičarka, pisateljica in dramatičarka. Je mednarodno uveljavljena ustvarjalka na področju bio-umetnosti in je sodelovala na osrednjih tovrstnih prireditvah, kot so: BIOS 4  (Sevilija, Španija, 2007),  Vitrti  (Kemzeke, Belgija, 2007), In Vivo in Vitro  (Atene, Grčija 2006), BEAP Bio Difference  (Perth, Avstralija, 2004), L'Art Biotech (Nantes, Francija, 2003) idr.


Kuratorski projekt "O" – refleksija umetnosti je usmerjen v premislek in raziskovanje aktualnih vprašanj ter tematik, ki jih zajema in naslavlja sodobna umetnost. Vzpodbujanje umetniške produkcije, njeno spremljanje, vzpostavljanje pomenskih, sistemskih, družbeno političnih kontekstov, preverjanje možnih modelov interpretacij, iskanje in ustvarjanje novih medijev ter okolij za distribucijo, posredovanje in cirkulacija informacij, razpiranje prostorov, v katerih se »dogaja«umetnost, analiza posameznih terminov ter konceptov umetnosti so področja in vprašanja, ki bodo vključen  v projekt. Z vzpostavljanjem pogojev ter možnosti za odprtost (eksperimentalnost) vsakokratnega dogodka se išče pot za interdisciplinarn  način obravnave in izvedbo;posamezne situacije in celoten projekt bo preple  umetniške in diskurzivne pojavnosti.
Ključne besede: umetnost / umetnik / kurator / kritik / refleksija / interpretacija / diskusija / kontekst / o

V okviru projekta "O" – refleksija umetnosti bo v letu 2008 izveden niz desetih dogodkov.

Fotografije


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org