English

































"O" - Refleksija umetnosti: O umetniškem ustvarjanju - pogovor z umetnico Ksenijo Čerče

Kibla, sreda, 27.2.2008, ob 19. uri - drugi dogodek kuratorskega projekta Petre Kapš »O« - refleksija umetnosti: O umetniškem ustvarjanju – pogovor z umetnico Ksenijo Čerče.

Izhodišče pogovora med umetnico Ksenijo Čerče in kuratorko Petro Kapš je bil razstavni projekt SONIC, zvočni video ambient, ki sta ga pripravili v mariborski Sinagogi (21. februar - 14. marec 2008, produkcija Kibla). Diskurzivno – umetniški dogodek je bil splet pogovora in avdio-vizualne predstavitve umetničine produkcije (zvok, video, slikarstvo). V okviru dogodka je bil predstavljen katalog razstave SONIC.

Vpraševanje o tem, kaj leži pod površino dogodkov, pojavov, teles … ima (pre)številne odgovore. Slednji se vedno znova kažejo kot delni, v polnosti nezadovoljujoči in v končni konsekvenci, z ozirom na vprašanje, dostopni v potencialnem – kot vir inspiracije. Spuščanje v globine vidnega in nevidnega, skozi različne ravni prisotnega in odsotnega ter s posledičnimi spoznanji in doživetji je vzpostavljanje roba – praga, skozi katerega vstopa skrivnost, prikrito, potencialno … Sonic je nasprotje tišine, če je ta slišana ob hipnem spoznanju umanjkanja zvoka. Nadaljnje poslušanje išče druge zvoke, da se prepriča o glasu tišine. (iz besedila Petre Kapš Utripajoče čutno, Sonic) 
Ključne besede: realno / virtualno / čutila / estetska izkušnja / estetska pozicija / prosojnost / zvočna umetnost / video umetnost

Kuratorski projekt »O« – refleksija umetnosti je usmerjen v premislek in raziskovanje aktualnih vprašanj ter tematik, ki jih zajema in naslavlja sodobna umetnost. Vzpodbujanje umetniške produkcije, njeno spremljanje, vzpostavljanje pomenskih, sistemskih, družbeno političnih kontekstov, preverjanje možnih modelov interpretacij, iskanje in ustvarjanje novih medijev ter okolij za distribucijo, posredovanje in cirkulacija informacij, razpiranje prostorov, v katerih se »dogaja« umetnost, analiza posameznih terminov ter konceptov umetnosti so področja in vprašanja, ki bodo vključena v projekt. Z vzpostavljanjem pogojev ter možnosti za odprtost (eksperimentalnost) vsakokratnega dogodka se išče pot za interdisciplinarni način obravnave in izvedbo; posamezne situacije in celoten projekt bo preplet umetniške in diskurzivne pojavnosti.
Ključne besede: umetnost / umetnik / kurator / kritik / refleksija / interpretacija / diskusija / kontekst / o

Kuratorka: Petra Kapš

Po dogodku smo uživali ob konjaku Maxime Trijol, ki ga je predstavil gospod Kaido Laanet.

Video

Video

Fotografije


























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org