English

"O" - Refleksija umetnosti: O celjski umetniški sceni

Sreda, 26.3.2008, ob 19. uri - tretji dogodek kuratorskega projekta Petre Kapš »O« - refleksija umetnosti: O celjski umetniški sceni.

Vabljeni gostje Jure Cvitan, Gilles Duviver, Andreja Džakušič, Borut Holland, Miha Kavčič, Bojana Križanec, Marjan Krošl, Simon Macuh, Adolf Mljač, Boris Oblišar, Željko Opačak, Miha Peperko, Mark Požlep, Iva Tratnik, Manja Vadla, Estela Žutič so nekateri izmed umetnikov, ki živijo in ustvarjajo v Celju bodisi kako drugače soustvarjajo njegovo umetniško dogajanje.

Pogovor z umetniki »celjske umetniške scene« bo usmerjen v razmislek samoorganizacije in samoiniciativnje bilti. Kakovost in inovativnost umetniških praks in pozicij umeščajo dogajanje v Celju na raven dobrodošle izjeme v aktualnem umetnostnem sistemu slovenskega in širšega prostora. Diskusija je analizirala in ovrednotila vzpodbude, ki so vplivale na razvoj, premislila konstruktivnost razmerij med umetnikom, kuratorjem in institucijo, kar se je v omenjenem primeru izkazalo kot eden izmed pogojev dobre prakse. Z dokumentarnim video in fotografskim materialom, zvočnimi zapisi in katalogi bodo predstavljeni projekti: Vstop prost (1999-2007), projekt v Špitalski kapeli (2007), I am a star baby babe (2007), rezidenčni program, delovni prostori umetnikov – umetniška četrt.
Ključni pojmi: umetnik / samoorganizacija / samoinstitucionalizacija / institucija / lokalno okolje

Kuratorski projekt »O« – refleksija umetnosti je usmerjen v premislek in raziskovanje aktualnih vprašanj ter tematik, ki jih zajema in naslavlja sodobna umetnost. Vzpodbujanje umetniške produkcije, njeno spremljanje, vzpostavljanje pomenskih, sistemskih, družbeno političnih kontekstov, preverjanje možnih modelov interpretacij, iskanje in ustvarjanje novih medijev ter okolij za distribucijo, posredovanje in cirkulacija informacij, razpiranje prostorov, v katerih se »dogaja« umetnost, analiza posameznih terminov ter konceptov umetnosti so področja in vprašanja, ki bodo vključena v projekt. Z vzpostavljanjem pogojev ter možnosti za odprtost (eksperimentalnost) vsakokratnega dogodka se išče pot za interdisciplinarni način obravnave in izvedbo; posamezne situacije in celoten projekt bo preplet umetniške in diskurzivne pojavnosti.
Ključne besede: umetnost / umetnik / kurator / kritik / refleksija / interpretacija / diskusija / kontekst / o

V okviru projekta »O« – refleksija umetnosti bo v letu 2008 izveden niz desetih dogodkov.

Prvi dogodek: "O" - refleksija umetnosti: O mariborski umetniški sceni
Drugi dogodek: "O" - refleksija umetnosti: O umetniškem ustvarjanju - pogovor z umetnico Ksenijo Čerče

Kuratorka: Petra Kapš

Fotografije

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org