English

































KIBLA12LET / Waste to Dress

MMC Kibla, petek, 20. junija 2008, ob 20. uri - praznovanje Kiblinega 12. rojstnega dne.

Skupaj s partnerji Tag.Werk in Plesno izbo smo predstavili projekt Reciklaža zavržene mode (Waste to dress). Modna revija je združevala modo, ekologijo in socialno odgovornost ter je skušala senzibilizirati publiko za socialno delo in čut, modne oblikovalce pa usmerjati v kreacije po merilih ekologije.

“Waste to dress” / “Re-wear”
Reciklirana moda

Modni projekt avstrijskega Karitasa iz Gradeca združuje modo, ekologijo in socialno odgovornost. V osnovi je projekt namenjen brezposelni in “problematični” mladini med 15 in 25 letom. Ta mladina v okviru delavnic z gostujočimi modnimi oblikovalci kreira in reciklira karitasova rabljena oblačila v nove izvirne in hkrati nosljive modne kose. Reciklirane kolekcije s  predstavljene na modnih revijah nekonvecionalnega (“cat-walk”) tipa z gostujočim dj-jem.
Kibla je letos prvič gostila modno revijo v Sloveniji, v sodelovanju s Plesno izbo Maribor pod vodstvom plesalke, koreografinje in performerke Mojce Kasjak. Nosili so se modni produkti tekočih delavnic mladih ustvarjalcev pod mentorstvom gostujočih avstrijskih in slovenskih modnih oblikovalcev, ter na novo prav za ta projekt oblikovane modne kolekcije povabljenih modnih kreatorjev. Kolekcije so bile motivirane s temo reciklaže in idejo kreativnosti in svobode.

Sodelujoči modni oblikovalci:
tag-werk - Gradec, Cloed Baumgartner MILCH - Dunaj, Michael Eisner MICHAEL männerg’wand - Gradec, Nina Markart PIXIE - Gradec,  Sanja Grcič FIRMA - Ljubljana, Mira Strnad MIRICOTA – Maribor, Mateja Krofl&Tinka Domjan s kolekcijo “Imperial Nostalgia” - Ljubljana, Gabrijela Bauer Fužir s kolekcijo “Landscape” - Ljubljana in Irena Rojs Maribor.

Projekt, ki skuša senzibilizirati publiko za socialno delo in čut, modne oblikovalce pa usmerjati v kreacije po merilih ekologije, je uspešna platforma, ki s svojimi rezultati in procesom stopa tudi na polje vse bolj aktualnega “trka” mode & umetnosti.
Mirjana Rukavina

koordinacija projekta: Mirjana Rukavina, Dejan Pestotnik in Maja Vuksanović

Video

Waste to Dress, video

Fotografije: Dejan Bulut






















































































Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR
  - arhiv

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org