English

































Predavanje Paula Hallerja: MODROST BIVANJA

MMC Kibla, torek, 22.5.2007 ob 20.15

Ali je mogoče tudi sredi sodobnega, pogosto tako hitrega ritma življenja, živeti umirjeno in zadovoljno? Kako v vsakdanjem življenju prepoznavati notranje vzgibe, ki pogojujejo naša čustvovanja in predvsem ravnanja? Kako dosegati osebne življenjske cilje ter hkrati ostajati pošteno, srečno in zadovoljno bitje? Kaj pravzaprav prinaša življenje v družbi, z drugimi in drugačnimi? Kje iskati odgovore morebitnim občutkom neuspešnosti ali nezadovoljstev?

PAUL HALLER
Ryushin Paul Haller je opat zen centra San Francisco, največjega zen centra in samostana izven Azije. Ustanovitelj centra je japonski zen mojster Shunryu Suzuki, po vsem svetu znan po preprosti in  izredno praktični knjigi ''Zen um, um začetništva'' (prevedeni tudi v slovenščino), nekakšni zen bibliji ne le za zahodnjake, temveč tudi za Azijce.

Leta 1947 v Belfastu, na severnem Irskem rojeni Paul, je že zgodaj okusil nasilje in sovraštvo med protestanti in katoliki. V začetku sedemdesetih letih je v Aziji preko budizma pričel iskati odgovore tudi na vprašanja strpnosti in sožitja med raznolikostmi. Zadnjih dvajset let življenja posveča mirovništvu, integriranju duha zena pri delu z zaporniki, ter poslanstvu hospica. Na omenjenih področjih, kakor seveda tudi kot zen mojster, je cenjena in svetovno priznana avtoriteta.

Paul Haller pravi: ''Zen lahko vsakomur pomaga pri umirjanju uma, neposredni izkušnji notranjega miru ter odpravi tesnobo in skrbi''. Paul Haller izraža in udejanja notranjo uravnovešenost in skromnost. Srečanje z njim je lahko navdih za prevetritev lastnih življenjskih ali poklicnih motivov.

Predavanje je bilo simultano prevajano.

ZEN
Zen ni religiozna niti ideološka praksa. Usmerjena je k običajnemu, vsakdanjemu življenju in ne njegovemu odmikanju. Je povsem praktična in vsakomur razumljiva metoda, ki vodi k trajni notranji umiritvi in uravnovešenosti uma. 

Video

Paul Haller - video (QuickTime)






Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR
  - arhiv

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org