English
Tradicionalni japonski obred pitja čaja

V sredo, 9. maja 2007, ste se ob 19. uri lahko udeležili japonskega večera v MMC KIBLA, kjer smo spoznali tradicionalni japonski obred pitja čaja.

Obred pitja čaja izvira s Kitajske. Na Japonskem so se z njim spoznali v dvanajstem stoletju, ko je bil uveden kot del verskega obreda.
V srednjeveški Japonski so razvili originalen obred, ki se imenuje Chado (pot čaja) ali Chanoju (dobesedno vroča voda za čaj). Ta obred združuje mnoge japonske umetnosti kot so lončarstvo, kaligrafija, vrtnarstvo, ikebana in japonska kuhinja.

Točna pravila tradicionalnega čajnega obreda je v šestnajstem stoletju določil veliki mojster Sen no Rikju, ki je uveljavil tudi štiri glavna načela čajnega obreda Čado: wa (harmonija), kei (spoštovanje), sei (čistost) in jaku (spokojnost). Vzdušje tradicionalnih šol čajnega obreda lahko opišemo z besedama vabi in sabi (naravna in zadržana rafiniranost, elegantna naravnost).

Čado
je tradicionalna umetnost, ki je globoko vplivala na japonski pogled na življenje, mišljenje in držo ter na pravila, ki uravnavajo življenje Japoncev. Pravila, ki jih je uveljavil Sen no Rikju, so ohranili njegovi nasledniki, ki so ustanovili različne šole, kot so na primer Ura Senke, Omote Senke, Mushanokoji Senke. Vse tri so se ohranile do današnjih dni.

Večer smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske.
Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR
  - arhiv

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org