English

































Argentinski tango

V soboto, 10. decembra 2005 se je v sodelovanju s Društvom plesnih dejavnosti Rolly ob 22. uri začela milonga (družabno plesni večer).

Milongo je popestril nastop mladih, a že izkušenih plesalcev in učiteljev - Enrique Grahl in Judita Zapatero. Enrique in Judita sta bila več kot leto dni varovanca enih največjih plesnih mojstrov Julia Balmacede in Corine de le Rosa. V Mariboru sta gostovala že tretjič in nas očarala. V pristnem argetinskem Tango Salon slogu sta v tesnem objemu zaplesala vse note v skladbi, z izredno lahkotnostjo in živahnostjo, ki jo glasba premore.   

Enrique Grahl je ob odhodu iz Kible v spominsko knjigo zapisal:

"Zahvaljujeva se vam, da sva lahko prišla sem. To je zelo pomemben kraj v Mariboru za razvijanje znanstev/poznanstev ... in ljudje, ki prihajajo sem so čudoviti, prav tako tudi tukaj zaposleni. Hvala."

Argentinski tango je ples, ki je začel nastajati konec devetnajstega stoletja v Buenos Airesu, doživel svoj največji vzpon v Argentini v sredini prejšnjega stoletja doživel, ponovno renesanso pa v zadnjih dvajsetih letih po vsem svetu; leta 1997 je prišel v Ljubljano, 2002 v Maribor. Argentinski tango je improviziran družabni ples, ki se pleše v paru. Odlikuje se z veliko mero komunikacije med partnerjema, kar je za improvizacijo neobhodno potrebno.

Argentinski tango tvorijo trije ritmi: tango, praviloma v 2/4 taktu, je najbolj raznolik, s postanki in okraski, zdaj umirjen, zdaj strasten. Milonga, prav tako v 2/4 taktu, je hitra, bolj vesela, igriva in tekoča. Vals Argentino v 3/4 taktu pa je hitrejši od nam poznanega dunajskega valčka, v primerjavi z milongo pa je bolj čustven in romantičen. 

 Več informacij na:

www.rolly.si/tango

 

Fotografije




Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR
  - arhiv

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org