English

PR za startupe

MMC Kibla 7.2.2017 ob 19.05

PR oziroma odnosi z javnostmi niso pomembni le za velika podjetja, temveč tudi za mala podjetja in startupe. Spadajo med najpomembnejše funkcije v vsakem podjetju. Pri tem ne gre vedno za odnose z mediji in medijske objave, ki lahko znatno prispevajo k uspehu in ugledu vašega podjetja, temveč tudi druge oblike sodelovanja s ciljnimi skupinami, pri katerih lahko tudi pomanjkanje ustreznega komuniciranja sproži negativne posledice.

Kako dobro zastavljeno komuniciranje s ciljnimi javnostmi učinkuje, lahko spremljamo tudi pri kampanjah množičnega financiranja. Mnogi startupi, ki so vodili uspešne kampanje na Kickstarterju, so nam povedali, da je bila komunikacija s ciljnimi javnostmi ključna za uspeh kampanje. Dejstvo je, da je razlika med uspešno in neuspešno Kickstarter kampanjo ravno v dobrem, oziroma slabem PR-ju. Novinarji imajo pomembno vlogo pri širjenju informacij med strankami podjetja, zato lahko dobri odnosi z javnostmi znatno prispevajo tudi k povečani prodaji.

Kako se PRja lotiti, kdaj je PR agencija nujno potrebna in kaj lahko naredite sami, koliko vas bo to stalo in druga vprašanja bomo poiskali pri Majdi, Kristjanu in Jaru.

Kdo je Majda Dodevska?
Majda je ustanoviteljica podjetja za odnose z javnostmi Solis PR, v okviru katerega startupom in malim podjetjem pomaga pri odnosih z javnostmi, lansiranju novih produktov, oblikovanju blagovne znamke ter nastopu na globalni trg. Poleg tega predava in vodi delavnice o odnosih z javnostmi in marketingu. Ima več kot 12 let izkušenj iz medijev, marketinga, odnosov z javnostmi in organizacije dogodkov v največjih slovenskih podjetjih kot sta Delo in Elektro Ljubljana. Je tudi soustanoviteljica in CMO mednarodnega startupa Scoutee, za katerega je izpeljala uspešno crowdfunding kampanjo in dosegla objave v največjih svetovnih medijih, kot so Discovery Channel, NBC Sports, Engadget, Gizmodo, C-Net, Yahoo Japan.

Kdo je Kristjan Košič?
Je  hustler v mariborskem podjetju Adora-med. Oče. Kolesar. Raziskovalec in podjetnik. Svoje srce je dal startupu ADORA, za katerega pravi, da ima misijo, vizijo in team, ki bo pripeljal "kirurgovega asistenta" v vsako bolnišnico, in bo pomagal reševati življenja. Kirurgov asistent je tipičen primer produkta, ki zaradi specifičnega trga in razumevanja produkta samega, potrebuje dobro zgodbo.  Vprašali ga bomo, kako so se lotili zgodbe in umeščanja produkta v njo, in kakšni so bili prvi odzivi s trga.

Kdo je Jaro Žuraj?
Soustanovitelj in eden izmed gonilnih pedalov podjetja SIMARINE. Izkušen startupovec je diplomirani pravnik, ki ga zanima skoraj vse, razen pravo. Komunikator s številnimi poznanstvi. Opiše se kot: «Nešto izmeđ« med tehnikom in oblikovalcem. Rad potuje, pleše, igra kitaro, kuha, športa in kot vsak pravi podjetnik, hodi po robu.


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje
  - Mladinski program

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org