English

EduKIBLIX 2017 ARDUINO IN UMETNOST

MMC KIBLA, četrtek, 9. marec 2017, ob 16. uri

Mentorica: Irena Pamič

Arduino je odprtokodno razvojno okolje. Ploščico sestavlja mikrokrmilnik družine Atmel in nekaj elementov. Arduino vezja so primerna za raziskovanje oziroma prototipno rabo in so prirejena za vse operacijske sisteme.

Arduino je zelo preprost za uporabo za začetnike in tudi tiste, ki imajo že veliko paleto znanja. Arduino in moduli (kot so relejna ploščica, LCD modul, različni senzorji in še in še) so zelo preprosti in primerni za takojšnje programiranje.

Na srečanju bomo spoznali Arduino Uno in nekaj modulov ter si pripravili okolje za programiranje.   Raziskovali bomo intermedijsko umetnost in spoznavali umetniška dela, pri katerih se pri ustvarjanju uporablja tehnologija in programiranje.

Arduino je odprtokodna razvojna plošča za mikrokrmilnike. Povedano preprosto, uporabljamo ga lahko za branje senzorjev in nadzorovanje delovanja, na primer, raznih motorjev ali luči. Na ploščo namestimo programe, ki potem interaktivno delujejo z drugimi napravami iz fizičnega sveta. Na ta način lahko ustvarimo naprave, ki se odzivajo in sprožajo dogodke v okolju okrog nas.
 
V bistvu lahko Arduino na nek način kot vmesnik deluje v povezavi s katerokoli elektronsko napravo. Celo če naprava ni elektronska, lahko najverjetneje še vedno uporabimo druge, ki jih ne napaja elektrika (recimo motorji ali elektromagneti) in prek njih vzpostavimo povezavo z Arduinom. Možnosti, ki jih ponuja Arduino, so praktično neomejene.

Arduino je mikrokrmilnik na matični plošči, ki je zasnovan tako, da bi bil postopek z uporabo elektronike v multidisciplinarnih projektih bolj dostopen. Strojno opremo sestavljajo odprtokodna oblika plošče in 8-bitni mikrokontroler Atmel AVR ali 32-bitni Atmel ARM. Programska oprema je sestavljena iz standardnega programskega jezika, prevajalnika in zagonskega nalagalnika, ki se izvaja na mikrokrmilniku. Razvojne plošče Arduino so naprodaj že sestavljene ali pa v  »sestavi sam«  izvedbi.

Mikrokrmilnik so razvili na šoli oblikovanja v italijanskem mestu Ivrea in predstavlja enega zgodnjih mejnikov v gibanju odprtokodne strojne opreme. Odprtokodna strojna oprema deluje po bolj ali manj enakih načelih in pristopih, ki so značilni tudi za brezplačno, torej odprtokodno programsko opremo.


Vljudno vabljeni na Arduino druženja.
Število udeležencev je omejeno.
Prijavite se lahko na e-naslov irena.pamic(at)kibla.org

Let's do some EduKIBLIX2017 :)

Foto: Irena Pamič @ Kibla arhivDejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje
  - 2022
  - Mladinski program

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org