English

radio aporee ::: MariborMaps

radio aporee ::: MariborMaps


Udo Noll (Berlin/Köln) in Patrick McGinley (Tartu / Estonia), podpora Ana Pečar, Petra Kapš & Andrej Hrvatin (Maribor)


radio aporee je platforma za umetniško raziskovanje konceptov in praks, vezanih na zvok, kraj ter prostorske zakonitosti, ki jih določata. Kot orientacijski točki služita pojma periferija in resonanca, tako v zvokovno/prostorskem smislu, kot tudi pogojeno z družbenimi in komunikacijskimi zakonitostmi. Pojem periferija se lahko nanaša na prostorsko pojmovanje, lahko pa služi tudi kot pojem kvalitativnega razlikovanja, a v osnovi stoji za gibanje vstran od središča, proti obrobju. Hkrati pa vsaka zavedna zaznava oblikuje svojevrstno periferijo, ki je tisti, ki zaznava, zaradi centralnega fokusa ne utegne doseči.  Pojem resonanca definirata dve skrajni pogojenosti: ali prostor oz. naslovnik na naš nagovor oz. našo prisotnost odgovori, ali pa ostane vse nemo. Ali razvijemo vzpodbuden odnos s svetom, ki nas obdaja, ali pa nam ta prepreči dostop? Posnetke s terena, kot sredstvo in metodo približevanja različnim krajem in situacijam, je moč razumeti kot komunikacijski odnos: posneta zvočna slika je v najboljšem primeru odgovor na vprašanje, ki ga naše približevanje predstavlja. V tem kontekstu je resonanca posrečen primer bivanja v stiku s prostorom in svetom. Pomembno je zavedno poslušanje, razumljeno kot ključ in dostopna točka do ojačane zaznave in doživljanja sveta okoli nas.
aporee.org/maribor

Udo Noll v pogovoru s Carstnom Stabenowom (Berlin) 30. 8. 2012, 20:00, KIBLA Maribor


Zvočni zemljevidi 31. 8. 2012 (po dogovoru med 10.00 in 18.00 uro), KIBLA Maribor
V času projekta MariborMaps smo ustvarili različna lokacijsko-specifična zvočna dela. Lahko jih dojemamo kot virtualne zvočne instalacije v javnem prostoru, ki jih poslušalci raziskujejo s pomočjo GPS naprav na mobilnih telefonih, ti pa delujejo kot radijski sprejemniki za omenjena dela. Za zvočne zemljevide potrebujete smart phone s slušalkami.
31. avgusta so obiskovalce po različnih prizoriščih pospremili tudi Udo Noll in ostali sodelavci projekta.


AS WE SPEAK je projekt Goethe-Instituta in je potekal v okviru Evropske prestolnice kulture “MARIBOR 2012”
Goethe-Institut Ljubljana, vodja instituta Hendrik Kloninger
Umetniška vodja Heike Albrecht
http://www.aswespeak.eu/
Kontakt: info |at| aswespeak.eu
Goethe-Institut
Bleiweisova cesta 30
SI – 1000 Ljubljana
Tel: 00 386 1 3000-317
Fax: 00 386 1 3000-319
----------------------------------
AS WE SPEAK – Jeziki prihodnosti združuje umetniška dela, ki raziskujejo procese preoblikovanja in prevajanja različnih jezikov in zvokov. Cilj projekta je ujeti različne možnosti komunikacije ter izražanja, ki so zmeraj odraz političnega stanja in zgodovinskega dogajanja. Kako se jezikovna področja razvijajo v hitro spreminjajočih se družbah, v svetu, kjer 80 odstotkov populacije govori 50 najbolj razširjenih jezikov? Je komunikacija sedaj lažja? Ali bo to pripeljalo do razdrobitve in črnih lukenj zaradi individualnih posebnosti različnih jezikov? Prav jezikovni in znakovni sistemi v globalnem svetu predstavljajo svojevrsten izziv za komunikacijo. Kako se jezikovna področja spreminjajo znotraj odprtih meja stalno spreminjajoče se evropske javnosti? Je možno ovreči trditev Ludwiga Wittgensteina “Meje mojega jezika so meje mojega sveta”? Maribor, drugo največje mesto Slovenije, je po osamosvojitvi leta 1991 izgubil predhodno pomembno vlogo industrijskega središča bivše Jugoslavije. Izgube v gospodarstvu so se odražale v povečanju števila brezposelnih in tudi v zmanjšanju števila prebivalcev v Evropi. Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo leta 2004, kasnejšim podpisom Šengenskega sporazuma v letu 2007 ter uvedbo evra v istem letu so se za Maribor in celotno regijo pričele oblikovati nove možnosti, katerih izid do sedaj še ni znan.

Članki

VECER_Zvocno_dopolnilo_nocnega_vzivljanja_v_dan_digitalna_komuna.pdf

Fotografije

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org