English

KID KIBLA, izdajatelj časopisa FOLIO

KIBLA je prezentacijska in produkcijska institucija v Sloveniji na področju multimedijske in intermedijske umetnosti in kulture s celoletnim programom. Vključujemo klasične (“izključene”) medije, vendar v drugem kontekstu, saj z njimi podpiramo historično kontinuiteto vizualne umetnosti in večjo estetizacijo ter integracijo digitalnih medijev. Podpiramo principe, ki vodijo h kompleksnim sistemom multimedijskih prezentacij. KIBLA je že od vsega začetka v procesu intermedializacije in digitalizacije kulture in umetnosti. Intenzivno spodbujamo eksperimentalne in specifične projekte na področju intermedije, vpeljujemo kreativno in praktično rabo sofisticiranih tehnologij na področju kulture, katere končni (in hkrati utopični) cilj je funkcionalna podpora delujočim mrežam, ki digitalizirajo, prezentirajo in decentralizirajo kulturno Slovenijo in Evropo.
V letu 2010 smo v KIBLI (galerija KiBela) na področju sodobne vizualne in intermedijske umetnosti izvedli 21 produkcijskih enot (razstave, promocije in produkcije projektov) v Sloveniji in tujini. Ustanovljena je bila platforma X-OP, Izmenjava operaterjev in producentov umetnosti. X-OP je omrežje umetnikov, raziskovalcev, operaterjev, producentov in centrov, s čimer je bila vzpostavljena Evropska platforma za ustvarjanje umetnosti in izmenjavo. S svojimi lokacijami, prostori in uporabnikom prilagojeno tehnološko infrastrukturo spodbuja mobilnost umetnikov, teoretikov in vodstva. Projekt je zasnovan tako, da krepi vseevropsko sodelovanje, skupno produkcijo in interdisciplinarni pristop k umetnosti. Združenje trenutno šteje 14 organizacij iz Evrope in Turčije.
KIBLA v letu 2011 praznuje svojo 15. obletnico delovanja in je članica številnih mednarodnih združenj:

  • polnopravna članica Evropskega multimedijskega forma – Bruselj
  • članica združenja Culture Action Europe – Bruselj
  • soustanoviteljica in članica M3C – Mreže multimedijskih centrov Slovenije
  • članica Mednarodne federacije multimedijskih organizacij (FIAM-IFMA) - Montreal, Kanada

VKIBLI deluje od leta 1995 založba TOX, v okviru katere je bilo izdanih že več kot 40 edicij s področja sodobne umetnosti in kulture (katalogi skupinskih razstav in umetnikov, zborniki, knjižne izdaje, leposlovje). Leta 2009 je KID KIBLA začela izdajati časopis FOLIO.
Časopis FOLIO je začel izhajati leta 2009 s svojim prvim »pilotskim« letnikom, v štirih številkah kot časopis za intermedijsko umetnost, kulturo in veselje do življenja. Predstavili smo številne slovenske in tuje umetnike vizualno, z reprodukcijami njihovih del in posnetki dogodkov ter v pogovoru z njimi, z različnih umetniških področjih delovanja in ustvarjanja (ples, fotografija, vizualne umetnosti, intermedijski projekti).
FOLIO je zasnovan po principu filozofije delovanja KIBLE – povezovanja umetnosti s sodobnimi tehnologijami, znanostjo, ekologijo, kulinariko... na ta način FOLIO predstavlja zaokroženo celoto, ki je odraz nekega časa in prostora. FOLIO je vsebinsko večplasten medij, kar izraža tudi slogan časopisa – časopis za sodobno umetnost, kulturo in veselje do življenja. FOLIO je zastavljen globalno – zato tudi dvojezičnost: vsebine prispevkov so objavljene v slovenskem jeziku in v angleškem jeziku. V 21. stoletju si na področju umetnosti in kulture težko predstavljamo lokalen ali nacionalen medij. Še posebej v Sloveniji. Majhnost naše države vidimo kot lastno prednost in z medijem, ki lahko nastopa na globalnem kulturnem medijskem trgu, odpiramo možnosti za promocijo, prezentacijo in pojavljanje slovenske umetniške in kulturne produkcije na mednarodni ravni.
Reference KID KIBLA na področju izdajanja različnih publikacij so številne in bogate ter zajemajo celotno obdobje delovanja. Ena od pomembnih dejavnosti je tudi delovanje knjigarne Za:misel ter založba TOX, obenem pa (ob predstavitvah posameznih del in avtorjev na literarnih večerih) je KIBLA že četrto leto tudi organizator in producent literarnega festivala – Festivala ljubezni, na katerem se predstavijo sodobni literarni ustvarjalci.

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio
  - folio online
  - Izdajatelj
  - Distribucija

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org