English

































Fortuna Lazar: Podobe obrazov


Fortuna Lazar: Podobe obrazov
1.–30. 12. 2023*
artKIT

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Podobe obrazov umetnice in slikarke Fortune Lazar, ki bo v petek, 1. decembra 2023, ob 18. uri v razstavišču artKIT.

*Razstava je zaradi velikega zanimanja podaljšana do 6. 1. 2024. Ogled v januarju 2024 je možen zgolj po dogovoru, pišite nam na kibla@kibla.org.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Na razstavi bodo na ogled likovna dela s portretno motiviko, ki združujejo različne risarske in slikarske tehnike, kot so svinčnik, črni in barvni tuši, akvarel in akril. Izhodišče za nastanek risbe likovnih del je predvsem portretna (modna, close-up) fotografija, ki je nato z različnimi risarskimi in slikarskimi tehnikami predelana do tolikšne mere, da dobi novo prepoznavnost in nadgrajeno osebnost, ki pogosto izvira iz avtoričine notranjosti.

S tem so zajete intimne in izrazite podrobnosti posameznikov, prenesene v umetniško obliko, ki so sad ranljivosti, fluidnosti in transparentnosti akvarelnega medija. Med ogledom nastalih portretov ti iz spomina prikličejo podobe nekoga že videnega. Dela prikazujejo široko paleto čustev, na trenutke melanholijo in žalost, na trenutke pa sanjarjenje in živahnosti življenja. Ta raznovrstnost v umetniški interpretaciji portretov ponuja gledalcem priložnost, da se poglobijo v kompleksnost človeškega duha.

Nahajamo se v prostorskem razstavišču mnogoterih pogledov, pri čemer so nekateri od njih usmerjeni v nas in nekateri v zasuku in zamiku obrnjeni stran. Veliki del komunikacijskega dialoga teče skozi neposredno mnogovrstnost in izraznost oči, pogledov, ki nas spremljalo med vsakim korakom.

Široko odprt inspiracijski lok umetnice zajema njeno začetno inspiracijo v otroštvu, ko so se zgodila prva srečanja z modnimi revijami kot stičišče modne fotografije, mode in ženske lepote, kot tudi kasneje, kar zdaj pomeni neusahljivo zanimanje samega fotografskega, filmskega in slikarskega medija, ki močno vpliva na njo.

Podobe obrazov nosijo v svoji figuraliki ščepec telesnosti, ki vodeni. Nekatere podobe se skoraj stapljajo z barvo in v svoji razpršenosti zlivajo in prehajajo, druge so ustvarjene v risarski tehniki in usmerjene v raziskovanje drže, strukture, kompozicije in jasnosti prikazanega nežnega realizma. Orisi začetne realistične podobe dobijo šele zaradi različnih slikarskih tehnik in predelave bolj celostni slikarski jezik.

V strukturi slikarske estetike se nam kreira več vrst palet. Ena izmed njih je paleta, ustvarjena iz inspiracijskega vira karakterne izraznosti obrazov. Paleta izraznosti obrazov zajema karakternost močne prezence, provokativnosti in zemeljskosti, kar umetnica sidra s temnejšimi ploskvami in strogimi linijami, s čimer ustvarja večjo dramatičnost, tridimenzionalnost in živost podobe. Kontrapol zemeljskemu prikazu nosi nežna transparentnost barv, liričnopoetična zasanjanost obrazov s fluidno milino in lepoto, nežnostjo in ranljivostjo, ki je dosežena v rahločutnosti transparentnega akvarelnega medija.

V podobah obrazov se lahko najdemo v vsakem obrazu, sicer morda ne prav v sami podobi obraza, vsekakor pa v izraznosti podobe, ki nosi v očeh in mimiki svojo sporočilnost. Morda so nam podobe neznane in tuje, vendar je vsem skupen jezik izraznosti emocije, ki ga lahko vsak človek prevede in prepozna znotraj jezika človekovih čustev.


Biografija

Fortuna Lazar, rojena leta 1982 v Murski Soboti, je profesorica likovne umetnosti v Lendavi. Po končani likovni pedagogiki v Mariboru je svoje znanje in ustvarjalnost posvetila poučevanju ter poustvarjanju umetnosti v šolskem okolju. Lastne ideje izraža predvsem z akvarelno tehniko z motiviko ženskih portretov. Leta 2014 je razstavljala v produkcijsko-razstavnem prostoru zavoda Uho-Oko, Centralni postaji v Mariboru. Leto pozneje so bile njene ilustracije objavljene v številkah revije Modna. Leta pozneje je bilo njeno ustvarjanje podrejeno materinstvu, zdaj pa se z novimi deli prvič po dolgem času spet predstavlja.

https://www.instagram.com/forlazar/?hl=en

< Fortuna Lazar: Podobe obraza I., 2023, mešana tehnika, akvarelni papir, A3. Foto: Fortuna Lazar

artKIT, Glavni trg 14, Maribor
Odpiralni čas: od torka do petka od 15. do 19. ure, v soboto od 10. do 13. ure

Pogovori o umetnosti

Foto: Janez Klenovšek






















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT
  - Dogodki 2024
  - Dogodki 2023
  - Dogodki 2022
  - Dogodki 2021
  - Dogodki 2020
  - Dogodki 2019
  - Dogodki 2018
  - Dogodki 2017
  - Dogodki 2015/2016

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org