English

































Polonca Lovšin: Več-kot človek: Maske / Ples


Polonca Lovšin: Več-kot človek: Maske / Ples
Dvodelna delavnica ob samostojni razstavi Kaj pravi gozd?
Petek, 21. 10. 2022, 17:00–19:00
artKIT

Obveščamo vas, da zaradi bolezni odpade drugi del delavnice, izvedli bomo le prvi del (izdelovanje mask različnih gozdnih bitij) s pričetkom ob 17. uri.
_____

Kako med seboj komunicirajo druga bitja, na primer mravlje, drevesa, potok ali skale? Ali to komunikacijo lahko upodobimo?

Ekologi, ljubitelji gozda, borci za podnebno pravičnost, spretni ustvarjalci in kritični misleci naše družbe – vabljeni na dvodelno delavnico Več-kot človek: Maske / Ples, ki jo bosta vodili umetnica Polonca Lovšin in koreografinja Klavdija Križ Potisk. Delavnica bo potekali 21. oktobra 2022 med 16. in 19. uro v artKITu (Glavni trg 14) in se bo zaključila s skupinskim performansom ob 19. uri, s katerimi bomo odprli razstavo Kaj pravi gozd?.

Delavnica izhaja iz aktualne razstave Polonce Lovšin Kaj pravi gozd?, ki jo je umetnica pripravljala posebej za razstavišče artKIT. Razstava gledalcu ponuja nov pogled na svet po koncu vladavine človeka, posebno pozornost pa nakloni med-vrstni enakosti. Za navdih služi priljubljena pop uspešnica norveškega tandema Ylvis, The Fox (What Does the Fox Say?). V novi priredbi je v ospredju gozd, ki v luči podnebnih sprememb postaja vse pomembnejši ekosistem in za človeka učilnica medvrstnega sobivanja. V projektu se žuželke, gobe, trave, kače in drevesa skupaj s človekom nahajajo v gozdu, kjer se vse njihove vloge in glasovi prepletajo v glas gozda. Z maskami na obrazu se ljudje preobrazijo v gozdna bitja in se z oglašanjem in plesom zavrtijo v smer pravične med-vrstne prihodnosti.

Več-kot človek: Maske / Ples, 21. 10. 2022, 16:00–19:00
V prvem delu delavnice bomo izdelali papirnate maske različnih gozdnih bitij. Maske bomo izdelali iz kartona, jih pobarvali in jih uporabili v skupinskem performansu, ki bo ob 19. uri na Glavnem trgu. Kot udeleženci delavnice ste vabljeni, da se z maskami udeležite skupinskega performansa, ni pa nujno. Drugi del delavnice bo plesno obarvan. Skupaj s koreografinjo Klavdijo Križ Potisk ter Vidom in Borom Potiskom se bomo naučili preproste koreografije What Does the Forest Say? in nato ob 19. uri skupaj izpeljali zaključni performans.

Delavnice so namenjene najširši publiki in vsem starostnim skupinam s poudarkom na medgeneracijskem povezovanju: osnovnošolcem, srednješolcem, odraslim ter vsem ljubiteljem gozda in umetniškega ustvarjanja!

Prijavite se lahko do 20. oktobra 2022 na e-naslov irena.boric@kibla.org. Udeležba je brezplačna.

Polonca Lovšin je arhitektka in umetnica. Diplomirala je na Fakulteti za arhitekturo (1996) in Akademiji za likovno umetnost (2001), kjer je zaključila tudi podiplomski študij (2005). Leta 2015 je zaključila doktorski študij vizualnih umetnosti na Univerzi Bauhaus v Weimarju. V svojih delih se ukvarja z idejami samoorganizacije in iskanjem alternativnih rešitev za delovanje človeka po njegovi vladavini, v luči podnebnih sprememb. Njeni projekti temeljijo na umetniški raziskavi, povezovanju različnih disciplin in védenj ter vključevanju javnosti. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini ter gostovala na umetniških rezidencah v Evropi in  ZDA. Prejela je nagrado Zlata ptica leta 2010 in priznanje Riharda Jakopiča leta 2018.
Lovšin je članica umetniškega društva KUD Obrat (drugi člani so Stefan Doepner, Urška Jurman in Apolonija Šušteršič), v okviru katerega organizirajo umetniške intervencije, raziskovalne projekte in javne dogodke s fokusom na demokratizaciji javnega prostora.

Klavdija Križ Potisk
je diplomantka na Akademiji za ples Alma Mater Europaea, smer koreografinja/plesalka. Je organizatorka socialne mreže, vodja projektov, koreografinja in organizatorka v kulturi. Od svojih ranih let ima možnost delovati v svojem okolju in se ukvarjati z mladimi, ki jim ples in gibanje pomenita aktivno preživljanje prostega časa. Je aktivna članica v Zvezi društev Vezenina, ki ima pod svojim okriljem veliko kulturnih društev v mestu Kočevje, kjer tudi živi.

__
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Maribor in KUD Obrat

Delavnice so del podpornega programa neformalnega izobraževanja, ki ga sofinancirata Ministrstvo RS za kulturo in Mestna občina Maribor.

Foto










Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT
  - Dogodki 2024
  - Dogodki 2023
  - Dogodki 2022
  - Dogodki 2021
  - Dogodki 2020
  - Dogodki 2019
  - Dogodki 2018
  - Dogodki 2017
  - Dogodki 2015/2016

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org