English

































Zoran Todorović: Nekaj panoram za eno fenomenologijo iracionalnega


Zoran Todorović: Nekaj panoram za eno fenomenologijo iracionalnega
12.–30. 4. 2021
artKIT

Vabljeni na ogled razstave Zorana Todorovića Nekaj panoram za eno fenomenologijo iracionalnega, od ponedeljka, 12. aprila 2021, od 16. do 20. ure, v artKIT, Glavni trg 14, Maribor.

VABILO
(PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)
BIOGRAFIJA (PDF)

Delo Nekaj panoram za eno fenomenologijo iracionalnega je realizirano kot igrano-dokumentarni GPS-poseg, ki tematizira nekatere simptomatske epizode v zgodovini odnosa protagonistov umetniške avantgarde prve polovice dvajsetega stoletja do neposrednega političnega ukrepanja. Zaznamuje jih knjiga Načrt za eno fenomenologijo iracionalnega iz leta 1931, ki sta jo podpisala Marko Ristić in Koča Popović, nadalje pa jim lahko sledimo skozi življenjske zgodbe njihovih avtorjev, ki se med seboj diferencirajo prav po vprašanju načina, na katerega bi se revolucija, v katero sta verjela oba, lahko uspešno izvedla.

Delo je oblikovano okoli zbranega arhivskega gradiva, ki sledi številnim polemikam, ki so se okoli te knjige razvile po izidu, predvsem pa medsebojni razpravi avtorjev samih. Protagonisti tega dela so različne teoretične in umetniške skupine, ki jih odnos politika–umetnost tudi preizkuša, kot tudi avtorja Načrta. Pri tem projektu so sodelovali Grupa za konceptualnu politiku (GPK), Edicija Jugoslavija, Knjižno-založniška zadruga Baraba in pisateljica Biljana Andonovska, ki to arhivsko gradivo ali neposredno pisca knjige interpretira v skladu z lastnimi estetskimi in ideološkimi stališči.

Delo je izvedeno kot performativna interpretacija zbranih besedil na krajih, pomembnih za Marka Ristića in Kočo Popovića, kot so Narodni park Sutjeska ali Vrnjačka Banja, Kosmaj in Muzej sodobne umetnosti Beograd. Galerijska instalacija je v prvi vrsti namenjena in situ-GPS intervenciji javnosti v tistih galerijah in muzejih moderne in sodobne umetnosti, ki so neposredno povezani s projektom jugoslovanskega modernizma in s tem z akterjema omenjenega besedila, ki sta pomembno prispevala k projektu.

Zoran Todorović
(1965, Srbija) je diplomiral iz slikarstva leta 1992 na Fakulteti za likovno umetnost v Beogradu v razredu prof. Milice Stevanović, pri kateri je leta 1995 tudi magistriral. Od leta 1998 deluje kot asistent, od leta 2006 pa kot docent na Fakulteti za likovno umetnost v Beogradu. Zoran Todorović je vzpostavil kompleksno in kontroverzno umetniško prakso raziskovanja, izpeljevanja in izvajanja kritičnih (liminalnih, transformacijskih, provokativnih) odnosov umetnosti, znanosti in mikropolitike v povezavi s človeškim telesom, torej človeškim telesom v sodobni kulturi arbitrarnosti, odtujenosti in absorpcije.

https://www.zorantodorovic.com/

Vstop je prost. Ogled je možen skladno s priporočili NIJZ.

< Nekatera skupna stališča Marka Ristića in Koče Popovića v času nadrealizma.

artKIT ponedeljek–petek 16:00–20:00, sobota 10:00–14:00

Foto: Janez Klenovšek















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT
  - Dogodki 2024
  - Dogodki 2023
  - Dogodki 2022
  - Dogodki 2021
  - Dogodki 2020
  - Dogodki 2019
  - Dogodki 2018
  - Dogodki 2017
  - Dogodki 2015/2016

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org