English

Tadej Droljc: Avtoportret


Tadej Droljc: Avtoportret
10.–29. 5. 2021
artKIT

Vljudno vas vabimo na ogled intermedijskega projekta Avtoportret umetnika Tadeja Droljca, ki bo na ogled od ponedeljka, 10. maja 2021, v galeriji artKIT.

VABILO
(PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

»Avtoportret predstavlja moje dojemanje sebe, ki je sinteza različnih vplivov in izkušenj, predelanih v  sumljivih okoliščinah spomina. Ta konglomerat je gnetljiv in heterogen, skupaj pa ga drži le poetična vrzel, v kateri se spomini navzkrižno oplajajo ali pa le nerodno stojijo eden ob drugemu.Tako se na primer moja izkušnja spiritualnosti, kjer sem se ponovno rodil iz zanikanja lastne neskončnosti, skozi ozki okvir omejenega jaz-a, sreča z materializmom nevroznanosti, ki prav to izkušnjo nirvane zreducira na banalni ognjemet nevronov. Ta ognjemet, ki pod mikroskopom izgleda kot kaotičen plaz utrinkov na nebu, pa bojda pravtako upravlja moj razum – 'reason is 98 % unconscious' (Lakoff, 2013). S tem se strinjajo turbulentne sile mojega nezavednega, ki prav tako domujejo nekje na nebu in se pogosto norčujejo iz zavesti nekega 'mene'… Glede na to, da smo nastali iz zvezd, me vse to niti ne preseneča.«

Avtoportret je generativna avdiovizualna slika, ki se neprestano izrisuje. Slikarjev avdiovizualni čopič v živo, pred očmi publike, vodijo psevdo-naključni algoritmi, a vendar se zdi, da umetnik ni prisoten. Slika neprestano nastaja in ponuja okvir, skozi katerega se pretaka čas. Čas pa ne odteka v preteklost, ampak se akumulira v spominu – tej večni sedanjosti, kjer se odvija neskončna igra perspektiv.

Tadej Droljc
je intermedijski umetnik in kreativni programer, ki ustvarja na preseku zvoka, luči ter slike. Za svoja solo dela je Tadej prejel Lumen Prize Student Award, štipendijo Denisa Smalleya za elektroakustično glasbo ter nagrado za najbolj obetavnega video umetnika na festivalu Madatac. Njegova avdiovizualna raziskava, ki jo je opravil na Centru za raziskovanje novih glasb CeReNeM, je prejela nagrado za izjemno doktorsko delo, za projekt Synspecies pa je prejel nagrado Edigma Semibreve ter bil v ožjem izboru za Lumen Prize. Tadej je nastopal in razstavljal na festivalih kot so Paris Biennale NEMO, Ars Electronica, L.E.V. Festival, Brighton Digital Festival, Semibreve, Lunchmeat, Node, Sonica Glasgow itn. V okviru sodelovanja z oddelkom Futurelab podjetja Ars Electronica, pa so bila njegova dela predstavljena na dogodkih kot so Marché du Film - Festival de Cannes, Inter BEE Tokyo ali IBC Amsterdam.

Vstop je prost. Ogled je možen skladno s priporočili NIJZ.

< Tadej Droljc, Avtoportret, 2021, zajem zaslona.

artKIT, Glavni trg 14, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 16. do 20. ure, v soboto od 10. do 14. ure.

Medijske objave

Spominjanje skozi umetnost: pod porisanimi rjuhami in z avdiovizualnim čopičem, MMC RTV SLO, N. Š., 10. 5. 2021

Foto: Janez Klenovšek
Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT
  - Dogodki 2024
  - Dogodki 2023
  - Dogodki 2022
  - Dogodki 2021
  - Dogodki 2020
  - Dogodki 2019
  - Dogodki 2018
  - Dogodki 2017
  - Dogodki 2015/2016

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org