English

































Stevan Kojić: Samovzdrževalni sistem absurda


Stevan Kojić: Samovzdrževalni sistem absurda
26. 8.–17. 9. 2021
artKIT

Vabimo vas na otvoritveni ogled razstave Samovzdrževalni sistem absurda, intermedijske namestitve Stevana Kojića, ki bo v četrtek, 26. avgusta 2021, ob 19. uri v galeriji artKIT.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Samovzdrževalni sistem absurda je interaktivno-avtonomna, hibridna in generativna instalacija, biotehnološka struktura, ki je neodvisna, samo-vzdrževalna in samozadostna oblika, a hkrati tudi futuristični eksperimentalni habitat, odprt proti potencialnim zunanjim interakcijam ali možnim uporabnikom_cam in naseljencem_kam. Interaktivno okolje je zgrajeno iz aktivnih subjektov, zavrnjenih organskih in neorganskih predmetov kot osebna lastnina: kolo, kad in podobno, elektronski odpadki in rastline, povezani s pomočjo senzorjev in računalnikov, elementov, ki postanejo nekakšni vmesniki, ki služijo namenu komunikacije med obiskovalcem_ko in računalnikom. Vzpostavlja aluzijo na postapokaliptične prostore, utopične/distopične mikro skupnosti, ki temeljijo na novem sobivanju med človekom, naravo in tehnologijo s poudarkom na absurdnosti nekaterih družbenih odnosov.

Umetniški projekt Samovzdrževalni sistem absurda (2010–2020) obravnava teme, kot so ekologija, umetna inteligenca in ustvarjanje samovzdrževalnih sistemov, pa tudi vprašanja zasebnih in javnih odnosov, problem dojemanja vsebine in spremenljivosti informacij.

Stevan Kojić (1973, Kikinda) je diplomiral in magistriral na Oddelku za kiparstvo Fakultete za likovno umetnost v Beogradu. Doktorski študij je zaključil na Akademiji za umetnost v Novem Sadu, kjer je zaposlen kot redni profesor na Oddelku za nove likovne medije. Skozi svojo umetniško prakso raziskuje odnose med družbo, tehnologijo, znanostjo in naravo. Svoje interdisciplinarno raziskovanje najpogosteje uresničuje s hibridnimi instalacijami, deli digitalne animacije in fotografijo. Razstavljal je v okviru skupinskih in samostojnih razstav v Avstriji, Bosni in Hercegovini, na Češkem, v Črni gori, Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, na Japonskem, v Južni Koreji, Kanadi, Makedoniji, Nemčiji, Romuniji, ZDA, na Slovaškem, v Sloveniji, Švici, na Tajvanu, v Turčiji in Srbiji.

https://stevankojic.com/

Vstop je prost. Ogled je možen skladno s priporočili NIJZ.

< Stevan Kojić, Drugi svet, Fundacija Saša Marčeta, Bioskop Balkan, Beograd, 2020.

artKIT, Glavni trg 14, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 16. do 20. ure.

Foto: Janez Klenovšek














Foto: Urška Lukovnjak




















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT
  - Dogodki 2024
  - Dogodki 2023
  - Dogodki 2022
  - Dogodki 2021
  - Dogodki 2020
  - Dogodki 2019
  - Dogodki 2018
  - Dogodki 2017
  - Dogodki 2015/2016

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org